Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Format Laptop (SATA HD)

154 pregleda · 8 odgovora · otvorena 09.09.2008. u 00:49

Trebam formatirati laptop. Da li je ista procedura kod formatiranja laptopa u odnosu na obicni racunar ?
U laptopu je neki SATA hard disk, i cuo sam da je je komplikovano formatirati kad je u pitanju ovaj HD, treba neki driver instalirati za SATA HD.

Kako da ovo uradim, molim strucno objasnjenje, razumljivo i citko ?
Neki dan mi se to desilo ...
Krenuo formatirat neki laptop ...
Samo mi je izbacilo da laptop nema HDD ...
Kao ne prepoznaje HDD ...
Imam i ja laptop ali mi se to ne deshava ...
Tako da skontaj koji je HDD i nadji na google te neke drajvere ...
Ostalo je sve isto ... Kao i na racunaru ... (:

Pozdravi.
- koliko se ja sjecam kad sam formatirao haveru laptop .. procedura je ista .. samo moras da pazis dvije stvari

- da Bios prepozna HDD na pocetku (crni ekran)
- kad bootas XP, pitat ce te da li zelis da instaliras (dodatne) drivere ( SATA ) "udari" F6 i ubaci floppy koji si dobio uz laptop .. pitanje ide odmah nakon bootanja (plavi ekran) pa obrati paznju na dio "press F6 if you want to load any other driver.. "

- nakon instalacije drivera .. XP ce nastaviti sa svojim radom ... ( ne vadi floppy dok formatiranje ne bude finish)
Struja je napisao/la:
- koliko se ja sjecam kad sam formatirao haveru laptop .. procedura je ista .. samo moras da pazis dvije stvari

- da Bios prepozna HDD na pocetku (crni ekran)
- kad bootas XP, pitat ce te da li zelis da instaliras (dodatne) drivere ( SATA ) "udari" F6 i ubaci floppy koji si dobio uz laptop .. pitanje ide odmah nakon bootanja (plavi ekran) pa obrati paznju na dio "press F6 if you want to load any other driver.. "

- nakon instalacije drivera .. XP ce nastaviti sa svojim radom ... ( ne vadi floppy dok formatiranje ne bude finish)
ubaci floppy ...
WTF?
Dje je meni floopy kruhat ... ? (:

Nihadova laptop nije prepoznavao HDD ... Treba nesto install prije formatiranja ... (:
e ovako bas sam se neki dan mucio crko sam
nisam mogo nista da promjenim ni boot sektore niti ista
imas tamo u biosu pise neznam stad tacno koja je rubrika
pise SATA e to prebaci na IDE-1 ili 0
i pokrenuce normalno instalaciju

btw, swi sata laptopi rade bolje na visti

izbacice ti tako nesto kao na slici i samo promjenis na
IDE i pokrenes boot
Osigurach je napisao/la:
ubaci floppy ...
WTF?
Dje je meni floopy kruhat ... ? (:

Nihadova laptop nije prepoznavao HDD ... Treba nesto install prije formatiranja ... (:
- ne treba nista instal prije formatiranja .. da li ima logike ? naravno da ne .. jer ako instaliras prije formatiranja .. to nesto sto si instal poslije nece postojati .. zasto ? jer slijedi formatiranje ... x)

- a kod nihada nije trebao floppy jer, ako izbaci na pocetku (crni ekran) da kao nema HDD-a, onda se ide u Bios te manuelno postavlja (identifikuje) HDD i XP ide klasicno ...

- no ako ga prepozna, onda po potrebi ide SATA floppy koji treba doci sa laptopom .. ako nije dosla ista, onda je formatiranje klasino tj. kao i kod normalnog kompjutera ...

- a sto se tice Nihadovog laptopa, doticni gospodin nije dobio floppy jer nije zelio da mu instal Vistu (koja je namjenjena kao OS) tako da smo se je*****i upravo na ovom "manuelnom" trazenju HDD-a, koje se na kraju ispostavilo da je jako jako banalna stvar xD
Struja je napisao/la:
- ne treba nista instal prije formatiranja .. da li ima logike ? naravno da ne .. jer ako instaliras prije formatiranja .. to nesto sto si instal poslije nece postojati .. zasto ? jer slijedi formatiranje ... x)

- a kod nihada nije trebao floppy jer, ako izbaci na pocetku (crni ekran) da kao nema HDD-a, onda se ide u Bios te manuelno postavlja (identifikuje) HDD i XP ide klasicno ...

- no ako ga prepozna, onda po potrebi ide SATA floppy koji treba doci sa laptopom .. ako nije dosla ista, onda je formatiranje klasino tj. kao i kod normalnog kompjutera ...

- a sto se tice Nihadovog laptopa, doticni gospodin nije dobio floppy jer nije zelio da mu instal Vistu (koja je namjenjena kao OS) tako da smo se je*****i upravo na ovom "manuelnom" trazenju HDD-a, koje se na kraju ispostavilo da je jako jako banalna stvar xD
Vista mi i jest na laptopu :)

Nego buraz ne znam sad za taj floppy, ne vjerujem da ga imam ....kako da manuelno nadjem HD u biosu ? De lijepo objasni, nagradjen bio !
steelseries je napisao/la:
Vista mi i jest na laptopu :)

Nego buraz ne znam sad za taj floppy, ne vjerujem da ga imam ....kako da manuelno nadjem HD u biosu ? De lijepo objasni, nagradjen bio !
- prvo kao i svaki laik ( ne shvataj kao uvredu il sl, svi smo mi lajici na svoj nacin ) kreni boot-at normalno, ako zapne ucini upravo sto je kolega rza naveo ;)
Najjednostavnije rijeshenje ti je da nabavish WIN sa driverima za sata hdd, koji se rade bash za laptope, i onda nemash zajebancija oko floppy-a i chachkanja po BIOS-u. Instalacija ide kao kod obichnog PC-a.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.