eh ovako. zeljela sam instalirati win10 a inace imala sam win7 dobila sam laptop od rodjaka izgleda nov znam osnovne stvari kod racunara a dalje se ne razumijem bas. naime, kada sam zeljela instalirati win10 nisam mogla pokrenuti boot uopste dok nisam prebacila sa uefi moda na legacy u biosu. nakon odradjenog sve sam lijepo uradila zavrsila instaalaciju i nema nikakvog problema sto se tice windowsa. medjutim ima jedan "problem" kod paljenja laptopa, jer, kada upalim pojavi mi se dva puta neki text i jako brzo nestane i tek nakon toga pocinje ucitavanje/priprema windowsa, pa sam pokusala vratiti sa legacy na uefi, pa restart, pa onda nece uopste da upali nego samo stoji kao error:" no boot found", pa nakon toga opet vratim na legacy i opet sve u redu. da li se moze ukloniti ovi textovi pri pokretanju jako me zivciraju imam osjecaj kao da steti laptopu tako izgleda kao da se dva puta restartuje laptop da li se je ko susretao sa slicnim problemom???
Diskusija
uefi-legacy boot bios pomoc
64 pregleda · 2 odgovora · otvorena 09.10.2016. u 19:42
Preko cega si pravila bootable iso file? Preporucujem da ponovno preko usb-a installiras OS. Samo skines rufus, izaberes taj iso file i stavis Gpt partition sheme for UEFI pa bi ti trebalo moci bootat iz UEFI biosa. Ako jos ne bude radilo vjerujem da bi najbolje bilo da updatujes bios, pa onda probas.
A ovako kad si na legacy vec installirala ne mozes vratit na UEFI bez reinstallacije OS-a na UEFI. Na kojem type-u installiras na tom OS ostaje.
Za taj text ne znam kako da popravis, mozes probati update bios. Samo prije flashovanja(instalacije) biosa moras vratit bios postavke na default, ima ono load default settings te save and exit. Pa opet udjes u bios i flashujes(installiras) preko flash utility-a, te nakon zavrsetka opet vratis na legacy i vidi jel text nestao. Samo kad budes stavljala bios update na usb stavi da je Fat32, jer on je UEFI comptabile, ostali type-ovi nisu. I takodjer moguce da ti je usb bio NTFS type pa nije ga moglo read u bios.
A ovako kad si na legacy vec installirala ne mozes vratit na UEFI bez reinstallacije OS-a na UEFI. Na kojem type-u installiras na tom OS ostaje.
Za taj text ne znam kako da popravis, mozes probati update bios. Samo prije flashovanja(instalacije) biosa moras vratit bios postavke na default, ima ono load default settings te save and exit. Pa opet udjes u bios i flashujes(installiras) preko flash utility-a, te nakon zavrsetka opet vratis na legacy i vidi jel text nestao. Samo kad budes stavljala bios update na usb stavi da je Fat32, jer on je UEFI comptabile, ostali type-ovi nisu. I takodjer moguce da ti je usb bio NTFS type pa nije ga moglo read u bios.
DuhBoy je napisao/la:
Preko cega si pravila bootable iso file? Preporucujem da ponovno preko usb-a installiras OS. Samo skines rufus, izaberes taj iso file i stavis Gpt partition sheme for UEFI pa bi ti trebalo moci bootat iz UEFI biosa. Ako jos ne bude radilo vjerujem da bi najbolje bilo da updatujes bios, pa onda probas.
Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.