Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

kompjuter za produkciju muzike, dobiću oko 500 km

140 pregleda · 4 odgovora · otvorena 22.06.2014. u 20:05

Dobiću oko 500 maraka. Imam svojih 150 km.
Hoću za te pare da kupim kompjuter. Koristiću ga za produkciju muzike, internet, kucanje tekstova i slično.
Od toga svega što ću ja raditi najzahtjevnija je produkcija muzike, jer tu koristim DAW ( digital audio workstation ) - glavni program u kojem koristim vsti plug-inove ( programi koji rade u glavnom programu ). Tu još koristim samplove ( snimljene zvukove raznih instrumenata ) koji troše ram. Renderovanje mi je bitno, a i to troši ram. Ja mislim da su tu ram i procesor najbitniji da bi sve radilo brzo i bez previše pucketanja i štopanja. Važna je i zvučna karta, zbog dobrog zvuka. Mislim da mi grafička karta nije važna, jer ne planiram igrati igre, tako da u nju ne bi ulagao velike pare.
Kakav mi kompjuter preporučujete da kupim za te pare?
Da budem malo precizniji, moji daw programi su fl studio i ableton live. Od vst-pluginova koristim neke koji su mi loše radili na starom kompjuteru: guitar rig i u njemu electri6ty od vir2, addictive drums i ez drummer i hoću da koristim gomilu drugih vst-pluginova i samplova. Uglavnom planiram koristiti veći broj programa istovremeno. Kakvu konfiguraciju mi preporučujete?
Rođak mi se bavi sa produkcijom u abletonu, i skoro je uzeo PC za to,neces uzet za 600km nista da ti to radi brzo,skupi jos para moj savjet!!
Ne razumijem se u produkciju muzike ali za te pare najbolje ti je da ideš na neki i3 iz Haswella i koristiš integrisanu grafičku.

Intel® Core™ i3-4130, 3.40GHz BOX 22nm
Asus H81M-C
1600MHz Kingston HyperX Fury Red CL10
Seagate Barracuda ST1000DM003
Raidmax Vortex
Chieftec GPS-500A8

winwin.ba

Imaš besplatnu dostavu, sve te dođe 649KM.
Meni je na starom računaru od 2gb rama i dual core procesoru radilo sve normalno sa vst pluginovima, radio u FL-u 10, Abletonu, i CEP-u većinom. Ne znam kakav ti je taj stari računar, ali moj komp kojem je sad sedam punih godina, a uskoro će i osma (plaćena nešto ispod 400€ tad), i dalje iznosi sav DAW bez problema na win7 x86. Trenutno sam na još jačoj konfiguraciji od te, tako da nemam problem s tim, ali de postavi opet trenutnu konfu da vidim baš.
Pokušaću skupiti još malo para. Koliko da skupim i šta da kupim?
@Gulle, pitaj rođaka koju konfiguraciju ima i koje vst-ove koristi i koliko je to para.
@ZES imam kompjuter star deset godina: 1 gb rama, procesor intel celeron, 1,6 GHz, neka asus matična ploča, grafička ati radeon 9250, integrisana zvučna karta, ostalog se ne sjećam. Na tom kompjuteru addictive drums uopšte ne rade u fl-studiu, samo ih mogu otvoriti i nema šanse da odsviram jedan jedini zvuk. Guitar rig i NI Kontakt rade u fl studiu, ali potrebno je 15 minuta zagrijavanja da bi to mogao pokrenuti. Electri6ty neće da radi u Kontaktu, otvori se ali je nemoguće pustiti jedan zvuk.
Imam nizak budžet, a velike želje za pisanje muzike.
Najrađe bi laptop kupio, jer često putujem, ali mislim da za ove pare ne mogu kupiti ništa da valja.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.