Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[TUT][FA] Kreiranje logotipa

359 pregleda · 14 odgovora · otvorena 06.04.2014. u 14:30

Dobar dan dragi gameri i svima jos draze gamerice. Na prosloj TUT temi sam dobio vise prijedlog da na ovoj pravim tut izradu logotipa a.k.a. logo-a.

Pokusat cu da napisem ovaj tutorial sto jednostavnije i sto jasnije. (Manje snalazljivi i manje iskusni useri se mogu spobodno javiti na PM/GB za bilo koju vrstu pomoci.)

Ovaj danasnji tutorial ce biti malo vise analiza i teorija nego praksa.

Prvo, sta je to logotip, sta znaci i za sta se koristi?

-Logotip (grč. λογότυπος = logotipos), odnosno skraćeno Logo, je grafički znak, simbol ili ikona, koji označuje proizvod ili poduzeće.

Može se sastojati od slova, grafike i drugih kombinacija. Uloga loga je trenutno prepoznavanje proizvoda. Potpuni logo sastoji se od logotipa, ikone i slogana.

Izvor.

Sto je potrebno za izradu dobrog logotipa?

- Za izradu logotipa trebamo dobar alat, u ovom slucaju racunarske programe o kojima cemo pricati kasnije.

-Za izradu logoa, kao i svega drugoga vezano uz umjetnost, potrebna je inspiracija, talent i estetika.

Sto su inspiracija, talent i estetika?

-Nadahnuće ili inspiracija (lat: inspiratio; in + spiro) je, u psihologiji, faza u toku stvaralačkog mišljenja, u kojoj se do rešenja dolazi iznenada. Tada se neočekivano ukazuje celo rešenje do tada nerešivog problema. Naziva se još i uviđanje ili iluminacija.

Izvor.

-Talent općenito znači iznimna sposobnost za nešto, darovitost ili nadarenost; može se misliti i na osobu koja je nadarena, darovita. Talent nije isto što i vještina, koja je naučena sposobnost.

Izvor.

-Estetika je je nauka o umjetnosti i umjetničkom stvaralaštvu te nauka o lijepom i kao takva u svemu nastoji pronaći i dati obilježje lijepog.

Izvor.

Sada cemo pogledati par primjera dobrih logotipa i jos boljih redizajnova istih.

Izvor.

Kako "potaknuti" inspiraciju u sebi da bi ste dobili nove ideje?

-S kreativnošću započinje svaki posao, ali ona je često i najteži dio posla. Dobra ideja je ono što nas izdvaja, gura naprijed, ono zbog čega smo posebni. Ipak često znamo ostati bez inspiracije. Misli se uljuljaju u rutini što dovodi do kreativnog bankrota.
Najbolja ideja za povratak ili razvijanje kreativnosti je otići malo dalje od svega poznatog, izložiti se potpuno drugačijem utjecaju. Osim promjene okoline slijedi još nekoliko prijedloga.
Čitajte mnogo
Kao i tijelo, mozak treba energiju. Dobar način da nahranite mozak je da proučite ideje i projekte pametnih ljudi. Case studiesi i biografije su vrlo inspirativne. Čitajte profile uspješnih ljudi i pokušajte shvatiti kojim su oni postupcima trenirali svoj mozak.
The Economist, New Scientist, Poslovni magazin i drugi ugledni časopisi izvući će vaše briljantne misli na površinu.
Iskoristite kreativno raspoloženje
Problem s idejama je u tome što se najčešće pojavljuju slučajno, a ne kada ih trebamo. Ne dopustite da vas to zaustavlja. Kada ste u kreativnoj fazi iskoristite to maksimalno. Dopustite dobrim idejama neka se pojavljuju u neograničenoj količini. Razrađivat ćete ih u drugoj fazi raspoloženja.
Bilježite ideje
Kada se briljantna ideja pojavi potrudite se da ostane. Ne oslanjajte se mentalne bilješke, jednostavno ćete je zaboraviti. Snimite ili zabilježite ideju i to što prije možete. U najkraćem roku je i pokušajte realizirati, kao i voće ideje su najbolje kada su svježe.
Kreirajte kreativno okruženje
Ponekad sve što nam treba je promjena uvjeta. Mozak se nesvjesno prilagođava uvjetima u kojim se nalazi. Ručak u talijanskom restoranu, potaknut će drugačije ideje od ručka u stanu. Ako ste u uredu ostali bez ideje prošećite, otiđite u park, zoološki vrt… Morate otići na neko novo mjesto gdje će misli imati slobodu i potrebu zapitkivanja.
Preskočite generacijski jaz
Dječje misli su uvijek svježe i neopterećene društvenim i socijalnim okolnostima i ograničenjima. Razgovor s djecom pomoći će vam ući u jednostavan, a opet nesputan svijet. Pitajte ih za mišljenje o problemu koji pokušavate riješiti.
S druge strane trebali biste se konzultirati i sa starijima. Izreka kaže "Nigdar ni bilo, da ni nekak bilo, i nigdar ne bu, da nekak ne bu". Stariji ljudi su vidjeli dosta toga, možda rješenje već postoji samo se krije u nekom arhaističnom obliku.
Držite se onoga što znate
Lijepo je dopustiti mislima da lutaju, ali ponekad je potrebno držati se područja u kojem ste stručni. Ne pokušavajte riješiti financijski problem ako ste dizajner, ni obrnuto. Ako ste prisiljeni krenuti u drugo područje, o svojoj ideji razgovarajte sa stručnjakom.
Proširite prošle ideje
Ideje su poput kompjutora. Svako malo treba ih nadograditi i updateati. Neka vam ideje iz prošlosti budu temelj i gradite na njima. Poboljšajte ih.

Izvor.

Gledajte tudje radove ali se ne trudite da ih kopirate nego da vam posluze kao primjer ili potaknuce za inspiraciju i kreativnost u vama.

Komjuterski dio izrade logotipa.

- Photoshop nije dobar program za izradu logotipa.

Zasto?

Procitaj ovdje.

Koje programe onda koristiti?

- Osobno bih rekao da je najbojli - Adobe illustrator.

- Za logotipe se koristi prozirna pozadina.

Zasto?

- Da bi im podloga na kojoj se nalaze koristila kao pozadina.

Dobio sam poruku, pitanje, kako doci do transparetne pozadine u photoshopu te sam obecao da ce se odgovor nalaziti u ovoj temi. Iako opet napominjem da PS nije program za ozbiljnu izradu logotipa mada amaterski se moze koristiti za istu.

Kako doci u transparentne pozadine u PhotoShopu.

-Kreirajte novi file proizvoljnih dimenzija. File>New

-U novom layeru, ili vise njih, napravite svoj logo (ili sta vec zelite). Layer>New>Layer

-Sada jednostavno ugasite Background layer.

-Vidjet ce te sljedece promjene na radu. Bijela pozadina se pretvorila u "kockastu" pozadinu. To znaci da pozadine nema.

-Sve sto trebate je da svoju sliku spremite kao .PNG. File>Save as> ImeSlike.PNG

-I dobili ste sljedeci rezultat. Vas logo bez pozadine.

To je to za danas.

Jos jednom, za sve sto vam nije jasno mozete pitati ovdje na temi, na PM ili GB. Takodjer ako vas zanima bilo sta vezano za PS mozete mi se obratiti. Toliko od mene, nadam se da vam se tutorijal svidja.

Ostavite komentar kako vam se svidja tutorial i sta bih zeljeli da radim u sljedecem tutoriau!l

Brate svaka tebi cast na ulozenom trudu  Sve je odlicno objasnjeno i dobro prezentirano. Takodje smatram da je glavni kljuc za kreaciju bilo cega pa tako i logo-a nivo kreativnosti i maste. Ujedno je to i najtezi posao ali kada se ta prepreka savlada onda je mnogo lakse napraviti ono sto zelimo jer imamo predstavu u glavi kako bi to trebalo izgledati. Takodje htio sam ti reci da radis sjajan posao i osjeti se da s tobom je ovaj podforum dosta zivnuo. Nadam se da neces posustajati tj. da neces biti skrt i da ces podijeliti s nama svoje znanje  
Svaka čast na trudu,može ime fonta na PM ?

Elcesum je napisao/la:
Svaka čast na trudu,može ime fonta na PM ?

Nista na PM, evo ovdje. Moze jos koga zanimati.

Dobro je ovo ali mogao si napraviti i bolje  

Post dobio šamar od SmitoBona

Nije ovo loše, al' logotipi se većinom rade preko vektorskog alata ili Adobe Illustratora, tako da ti preporučujem da se pozabavis tim alatom.

MedzidLD je napisao/la:
Dobro je ovo ali mogao si napraviti i bolje  
Tebi samar jer bez obrazlozenja seres po tudjem trudu.
SmitoBona je napisao/la:
Vidim ne primaš kritike  
Ništa od tebe propast ćeš ko i ostali. Samo dijeli šamare  

WAN7Z je napisao/la:
Nije ovo loše, al' logotipi se većinom rade preko vektorskog alata ili Adobe Illustratora, tako da ti preporučujem da se pozabavis tim alatom.
Tebi samar jer ne citas.

SmitoBona je napisao/la:
Tebi samar jer ne citas.

AHAHAAHHAHAH e ne vjerujem majkemi 

SmitoBona je napisao/la:
Ako je ovako, zasto ovaj iznad nije dobio samar ?
Bez obrazlozenja je pohvalio ..
-ovaj koji je trazio ime fonta
Svaka cast na ulozenom trudu svidio mi se tutorial. Probat cu nešto kasnije dok mi se skine hvala na pomoci u inboxu. Pa stavim "svoj pokušaj" Nisam nikada volio izradu logo-a ali eto probat cu 

prvi rad 

Post dobio aplauz od SmitoBona

Dixxx je napisao/la:
Ako je ovako, zasto ovaj iznad nije dobio samar ?
Bez obrazlozenja je pohvalio ..
-ovaj koji je trazio ime fonta
Pa eto sam si odgovorio... pitao je ime fonta ? i rekao je: svaka cast na trudu. Nigdje nije rekao predobar tutorial niti ista u vezi istog. A ovaj ispod navodi kao da mi fale stvari koje se nalaze u textu sto znaci da je njemu samo da napise nesto, nebitno sta, i da nabije +1. Ovaj ispod njega isto. Ne mozes kritikovat/hvalit nesto sto nisi ni procitao. Nema nikome ni aplauza ni samara bez razloga. Ako jos netko ima nekih nejasnoca slobodno neka se obrati za obrazlozenje.
Vi iznad,ako ste vec dosli da serete i kritikujete po necijem tut/u onda se potrudite da ga procitate,a ne samo scroll down i bubnete random komentar,covjek je napisao potrebno i fino obrazlozio nema vam sta tu objasnjavat kao da ste retardi,bilo ko sa imalo mozga moze shvatit ...  

Kako god od mene imas +1!  

Prvi pokusaj.
I hvala na objasnjenju na ovo sam i mislio, odlicni tutovi.

Nije bas logo ,ali eto ko "potpis"

Post dobio aplauz od SmitoBona

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.