Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Minecraft 1.8 features part 2

83 pregleda · 3 odgovora · otvorena 30.03.2014. u 12:54

Evo kao što sam i rekao nakon part 1 pišem i part 2 

*Novi achievement pod imenom "Overpowered". Da bi dobili isti, prethodno morate dobiti "Getting an Upgrade" achievement, te zatim craftati "Enchantovanu zlatnu jabuku".

*Novi target selector za command blockove s kojim od sada možete targetati i entitye (kao igrače se @p). Parametar je @e. Primjer:

/kill @e[r=7,type=Cow] (ova komanda će ubiti sve krave u radijusu od 7 blokova)

*Dodano je mnoštvo novih komandi, svaka je objašnjena ispod:

*/blockdata komanda nam omogućava da mijenjamo NBT određenom bloku, primjer korištenja iste jeste mijenjanje sadržaja chesta.

/blockdata <x> <y> <z> <dataTag>

Za one koji ne znaju šta su data tagovi, to su tagovi koji daju pobližu informaciju nekom podatku, format je u JSON-u.

Data tag izgleda ovako:

<key>:<value>

ili

<ključ>:<vrijednost>

U ovom slučaju, ključ ili key je ime NBT taga kojem želite pristupiti, a value ili vrijednost ima više tipova, u zavisnosti od NBT-a kojem pristupamo, samim time, value može biti:

- null - ne označava ništa

- String - je jednostavno tekst, npr. "Ja sam Brixishuge".

- Broj - kako JSON razlikuje integere, doubleove i float brojeve, isto tako ih razlikuje i NBT. Integer je normalni broj bez decimale (npr. "2"), double je broj sa decimalom (npr. "2.2"), dok je float opcija koju koristimo kad nismo sigurno na koliko ćemo decimala svesti broj, isti se mora označiti tagom f (npr. "2.232432f")

- Boolean - tj. "true" (tačno) ili "false" (netačno). Za razlikovanje tačnog od netačnog se mogu koristiti i brojevi, 1 je tačno, dok je 0 netačno.

- Array list je ustvari lista nekih itema (ne misli se na iteme u igri), deklarira se srednjom zagradom, s tim da je svaki item odvojen zarezom od drugog.

Primjer:

key:[1, "mala_maca", 2, 3]

- Compundi ili poznatiji kao objekti su ustvari sadržioci nekih podatkovnih struktura, zapravo dataTag je i sam objekat.

primjer:

{Armor:10,CustomName:"Brix"}

Koga zanimaju detaljnije NBT tagovi, mogu guglati iste ili pitati mene na PM, jer je preopširno za pisati.

*Clone komanda se koristi za kopiranje blokova (imajte na umu da ovom komandom ne kopirate entitye). Kloniranje blokova ima ograničenje od 4096 blokova. Također, igrač može izabrati i između dva moda kloniranja, to su "masked" i "replace" modeovi. Replace mode kopira sve blokove, dok masked kopira sve osim air blocka.

/clone <x1> <y1> <z1> <x2> <y2> <z2> <x> <y> <z> [mode]

*Execute komanda je za one koji su se uvijek htjeli iživljavati nad drugim igračima (već moguće putem drugih plugina) i mobovima. Ovo je još jedna u nizu commandblock komandi.

/execute <player|entity> <x> <y> <z> <command>

*Fill je dostojna kopija nekih Bukkit plugina. Za one koji ne znaju, fill komandom se može popuniti volumen određene selekcije. Za razliku od plugina, korištenjem ove komande možete popuniti do 4096 blokova.

/fill <x1> <y1> <z1> <x2> <y2> <z2> <TileName> [dataValue] [oldBlockHandling] <dataTag>

oldBlockHandling tag se koristi kada želimo ostaviti stare blokove (dropati ili ne).

dataTag sam objasnio iznad, ali npr. on se može koristit kako bi se odredila strana na koju gleda piston:

/fill <x1> <y1> <z1> <x2> <y2> <z2> sticky_piston 1/2/3/4/5

brojevi označavaju stranu gledanja

*/particle komanda dozvoljava spawnanje particlesea na određeno mjesto.

/particle <name> <x> <y> <z> <xd> <yd> <zd> <speed> [count] [player:entity]

npr:

/particle snowballpoof ~ ~1 ~ 1 1 1 0.5 2 @e[type=EnderDragon]

će spawnati snowballpoof particle na Ender Dragona..

Lista svih particlesea:

hugeexplosion, largeexplode, fireworksSpark, bubble, suspended, depthsuspend, townaura, crit, magicCrit, smoke, mobSpell, mobSpellAmbient, spell, instantSpell, witchMagic, note, portal, enchantmenttable, explode, flame, lava, footstep, splash, wake, largesmoke, cloud, reddust, snowballpoof, dripWater, dripLava, snowshovel, slime, heart, angryVillager, happyVillager, iconcrack_(ID), blockcrack_(ID), blockdust_(ID)_(DATA), barrier

*/testforblocks je commandblock komanda kojom se koristimo kada želimo cuboid selekciju worlda da uporedimo sa drugom selekcijom.

Postoje dva modea, "masked" i "all".

/testforblocks <x1> <y1> <z1> <x2> <y2> <z2> <x> <y> <z> [mode]

Video klip sa YT koji pokazuje rad ove komande

*/trigger je nova scoreboard komanda, koja radi u "tandemu" sa /tellraw komandom. Igrač ne mora biti OP da bi koristio ovu komandu. Napravljena je prvenstvno kako bi olakšala OP-ovima ili map-makerima, te im proširila mogućnosti. Praktički, ovom komandom, i obični igrač može pokrenuti neku "igru".

/trigger <objective> <(add | set)> <value>

<value> tag radi u zavisnosti od prethodnog, ako je add dodaje na postojeći value, a ako je set posatvlja sasvim novi. Value se mijenja samo za igrača koji je pokrenuo komandu.

*Novi NBT-ovi su dodani od ove verzije, to su:

"CanDestroy" je namijenjen za adventure usere, ali ima primjenu i kod ostalih.

primjer:

/give @p minecraft:diamond_pickaxe 1 0 {CanDestroy:["minecraft:diamond_ore","minecraft:wool"]}

Ovom komandom dajemo igraču diamond pickaxe koji može uništavati SAMO diamond ore i wool.

"CanPlaceOn" nbt se može koristiti kako bi igraču dali block, koji može biti postavljen SAMO na neki određeni block.

primjer:

/give @p minecraft:wool 16 0 {CanPlaceOn:["minecraft:diamond_ore"]}

Ovom komandom dajemo igraču wool koji može biti postavljen samo na diamond ore block.

"HideFlags" nbt se koristi kako bi sakrili druge flagove.

"PickupDelay" je nbt kojim se koristimo kada želimo postaviti koliko tickova mora proći prije nego što se neki item može pokupiti.

Tip 1: 20 tickova je jedna sekunda

Tip 2: Ovo nisu redstone tickovi, 10 redstone tickova je jedna sekunda

Tip3: Tickovi nisu baš najbolje riješenje, jer zavise od rada mašine, ako ona lagga, tickovi su usporeni i onda to više nije 20 tickova = 1 sekunda. Kad kažem mašina, mislim na mašinu u multiplayeru na kojoj se hosta server, ili na Vaš računar ako se radi o singleplayeru...

"ShowParticles" nbt tag se koristi kako bi sakrili (ili pokazali već sakrivene) potion effect particlese. 0 je da se sakriju, 1 da se pokažu.

" Lock:"Password" " je nbt tag kojim možemo zaključati containere (chestove etc.). Isti se mogu otključati samo ako se drži renamean item sa imenom passworda, tako da ako smo nbt stavili kao:

Lock:"br1xjet1t0"

da bi otvorili taj chest moramo imati item sa "br1xjet1t0" imenom u ruci.

"BlockEntityTag" nbt tag nam omogućava da zabranimo korištenje nekog taga entityu.

"rewardExp" nbt tagom kontrolišemo villagerse i tradeanje expa.

*Gamerules dio igre je dobio također promjene. Ima dvije nove opcije, to su:

"logAdminCommands" zabranjuje ili odobrava pisanje admin komandi u log. Ako se radi o multiplayeru, tada NE SPREMA ni komande običnih igrača. Ovaj gamerule se ne odnosi na command block komande koje se ispisuju u chatu, tako da one ostaju.

"showDeathMessages" se koristi kada želimo ugasiti poruke prilikom deatha igrača, to su poruke tipa "Brixishuge hit the ground too hard"

*Enchantanje je doživilo veliku promjenu u ovoj verziji. Od sada će enchantanje koštati svega od 1-3 levela, s tim da vrijedi to da morate doseći određeni level da bi enchantali. Primjera radi:

ako želite neki enchant, za njega Vam treba minimalno level 13, vi ga ne možete dobiti prije tog levela, ali bez obzira na minimalan level, bit će Vam oduzeto 1-3 levela, a ne svih 13.

Levelovanje je sada mnogo teže, ali sada možete dobiti i level V enchante bez anvila, dakle možete ih dobiti direktno enchantanjem. Kod kojim se dolazi do enchanta je ostao ne promjenjen, tako da je s te strane sve ostalo isto. Zanimljivo je to što su sada konačno i iskoristili lapis lazuli, te on više nije toliko "beskoristan". Sada Vam se naplaćuje 1-3 lapis lazulija po enchantu.

*Minecraft realms i ako nisu dodani u ovoj verziji, su svakako vrijedni spomena. Ova verzija je pripremna verzija za MC realms. To je paid mogućnost, gdje možete dizati svoje servere do mile volje, sve na Mojangovim mašinama. Mnogi smatraju da je ovo samo jedan od načina Mojangove borbe protiv piratstva, što u potpunosti ja lično odobravam.

https://minecraft.net/realms

To je to, ako sam šta izostavio, govorite pa da nadopunim, btw. bit će i part 3, jer nisam sve obuhvatio, svjestan sam toga, ali makar je sve detaljno i nadam se korisno. 

P.S. bit će i part 3, s obzirom da nisam objasnio još neke promjene, UUID, chat, debug screen i druge...
Fino,sviđa mi se ovo mc realmes i ako nemam premium verziju.. Sve ostalo je mnoštvo komandi i da sviđa mi se Fill komanda , zaboga sad neću morati 15minuta provest popunjavajući vodu i slično 
FoxSin je napisao/la:
Fino,sviđa mi se ovo mc realmes i ako nemam premium verziju.. Sve ostalo je mnoštvo komandi i da sviđa mi se Fill komanda , zaboga sad neću morati 15minuta provest popunjavajući vodu i slično 
Postojao je i prije Worldedit i voxelsniper za te stvari, ali ovo je super za singleplayer igrače  I ako po meni je bolji worldedit radi toola (default je drvena sjekira), lakše za rukovati nego upisivati koordinate...
MC realms odlican Fičur.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.