Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

RTS vs TBS - Ko je pobjednik ?

293 pregleda · 8 odgovora · otvorena 25.03.2014. u 09:33

Pozdrav,

Evo jedna lijepa anketica s diskusijom... Naime radi se o dva pojma odnosno o podžanrovima strategijskih video igara i to: RTS (Real-time strategy) i TBS (turn-based strategy).

Ukratko o RTS i TBS podžanru

Za one koji ne razlikuju ta dva pojma: RTS (igra u realnom vremenu), radnja je dinamična tj. stalno u pokretu, razmišljati morate brzo i donositi ispravne odluke. U igrama ćete iskorištavati resurse oko sebe, izgrađivati objekte, razvijati tehnologije i proizvoditi vojne jedinice kojima ćete poraziti protivnike. (Stronghold, AoE, CivCity, Cossacks...)

TBS (strategije potez-po-potez), od RTS razlikuju se jedino po tome što ne teče vrijeme. Dobro isplanirate svoj potez i aktivirate, nakon čega je na redu protivnik, i tako izmjenično. Šah je najbolji primjer. (Civilization serijali)

Kombinacija RTS/TBS

Primjese i jednog i drugog podžanra, najbolji primjer su Total War serijali.

Nakon što glasate, pokušajte napisati konkretan post.

- zašto jedan, drugi ili treći (naglasak je na RTS ili TBS)
- gemplej
- scenararij i muzika
- taktika
- tri najbolje igre iz važeg favorita (podžanra)
- poredba jedne igre iz RTS jedne iz TBS (ako ste igrali)
- ostalo (ovo su samo neke SMJERNICE, i post ne treba biti u ovom obliku)

Na kraju šta mislite o kombinaciji RTS/TBS, da li će/je taj hibrid u budućnosti biti pobjednik ili ćemo i dalje imate oštru granici između ova dva podžanra ?

Ukoliko ocjenim da se neki post izdvaja, autor istog će dobit 50 bodova.

* Trud i zalaganje će se pomno pratiti.
* Citiranja, slike, pitanja su dozvoljena i poželjna.
Nisam opredjeljen ni za jedan od ta dva žanra ali hybrid ta dva mi se svidja jer u isto vrijeme dobijam priliku da malo promislim o svojim potezima i taktici a takodje igra pruža neka vrstu "adrenalina" kao što je Total War serijal i Age of Empires
- gemplej, scenararij i muzika sve zavisi od igre do igre, nebitno, nekad mi se svidi neka igra iz RTS a nekad iz TPS, znači ne razlikujem ih po tome več po srži igre.

Po meni najbolje od:
RTS: Starcraft, Age of Empires Command and Conquer
TBS: Civilization Galactic Civilization.

Kada ne bi bilo hybrida ova dva žanra sigurno bih igrao RTS igre jer volim igre koje su malo više realističnije i gdje se brže igra i mislim da su u svijetu uspješnije RTS igre.

Takodje i o taktici se nema šta puno govoriti jer i to se razlikuje pojedniačno od igre do igre, ali definitvno stoji da su hybridi ova dva podžanra najteži jer nam treba malo više vremena da se "uštelimo".

Ustvari pravo poredjenje ove dvije igre je "Čovječe ne ljuti se" (gdje samo bacaš kockicu i skoro pa ništa ne razmišljaš) i Šah (gdje je sve u odlukama i mozganju)

Eto ja sam napis`o ono što mi je palo napamet, ako se još čega dosjetim, editovat cu 

PS
Fina tema za diskusiju 

::Genius::

Post dobio aplauz od FosiL_

+ za temu

U cijelosti sam za RTS. Sviđa mi se taj način građenja i postepenog razvijanja, i naravno borbe s protivnicima. Ovo je vjerovatno proizvod toga što nisam puno igrao TBS podžanr, osim šah :D. Šalu na stranu igramo sam Civilization ali me baš i nije oduševio.

Mislim da su RTS jednostavnije za igrati, a TBS traže više mozganja ja bih rekao, ali opet ima tu svega. Scenarij je bolji u RTS, ili mi se čini, pa vjerovatno i ne čini, jer RTS uzimaju scenarij i priču po nekim historijskim događajima (vjerovatno), a kako sam ljubitelj historije tu su me kupile.

RTS: Civcity, Stronghold i Cossacks definitivno pobjednici svih pobjednika. Klasika.

Vjerovatno u budućnosti će i jedne i druge i treće imati svoje fanove, kažu o ukusima se ne raspravljaja. A sigurno je da i spomenuti hibrid bit će jedna doza osvježenja, već jeste, kupit će one igrače koji vole i jedan i drugi podžanr.. Ako je gledati po Total War-ovima to je onda budućnost strategija, ali opet pričekajmo još neke kombinovane igre, pa ćemo im suditi.

RTS Igre definitivno zašto?

Pa glavni razlog jeste što je Zabavnije igrat a drugi je to što moraš brzo rasmišljati recimo StarCraft recimo kad vam neko radi invade ili diverziju vi morate biti split time thinker da bi sredili situaciju.

Dok kod TBS igara nema zabave,nema tog uzbuđenja..

od:RTS: SC , WC3...
od TBS: Civ,Age of wonders(men se cini da se tako zove)

Kako god + za temu.

Joj .... Spremite se za citanje jednog poduzek teksta :D
Odakle da pocemo, pa valjda od pocetka :) za mene je to bio warcraft 2, prva RTS strategija koju sam igrao (a bilo je to nekada davno dok sam cak i ja bio samo mali medo). Kada vas neko baci u izmisljeni svijet ljudi i orkova, na pocetku moze da bude malo cudno, posebno kada ste samo mali medo u svijetu magije i maceva. RTS strategije kao sto im samo ime kaze, vas tjeraju da razmisljate stalno (u realnom vremenu) te za svaku svoju svjesnu (ili ne) odluku imate manje ili vise zadovoljavajuci rezutat (al i ja serem).
Nakon avantura u svijetu magije, Microsoft je izbacio jednu od meni i dalje najdrazih igara, mali medo sa pocetka price se odjednom nasao u starom Egiptu, putovao citavo Rimsko carstvo, borio se na zidinama Kartagene i na kraju zavrsio u nekom novom svijetu, svijetu multiplayer igranja. Nakon svijeta kojom su vladala strijele i macevi, nekako taj isti mali medo xD je zavrsio u svijetu buducnosti, svijetu brutalnijem i od svijeta iza mracnog portala. Svijetu buducnosti, cudne tehnologije, i jos cudnijih rasa sa kojim su ljudi dosli u sukob istrazivajuci svemir. Naravno da sam se izgubio u jos jednom blizzardovom hitu, igri koja je postala nacionalni sport u J. Koreji. Ubrzan gameplay, te velike razlike izmedju 3 rase koje mozemo kontrolisati u Starcraftu su vjerovatno uticali na odredjene odluke koje smo donosili i u zivotu, ali i u igri koju su mnogi toliko voljeli. To je i bila prva originalna igra koju je ikada kupio, samo da bi stvarno mogao da osjeti sve cari blizzardovog battle neta. Sada cemo malo da se prebacimo na drugu vrstu igara iz ove teme, cisto da se morate patiti malo vise. :)
TBS (turn based strategy) je na poceku malo "njezniji" posto imate slobodan period vremena u kojem zadajete komande koje ce da se izvrse u tekucem turnu (dawn of myth anyone?). Nakon povratka iz cudesnog svijeta ljudi i orkova, tog malog medu su bacili u jedan potpuno drugaciji svijet, svijet moci i magije (Heroes of might and magic III). I dalje se sjecam pokusaja igranja igre koja je nastala davne 1999, te epskih neuspjeha u istoj. U nastavku te davne 1999. dogodilo se nesto sto taj mali medo medo nije mogao ni sanjati. Ponovo se vratio u svijet strijela i maceva, ovoga puta u nastavku Microsoftovog ceda, te jednoj od igara koje i sada igra, ponovo je imao priliku da putuje po Evropi, sada u mracnim godinama svog postojanja, marsirao je sa Fredrikom Barbarosom, vodio Francuze u revoluciju itd. Ali onda, onda je izasao The Conquerors, i mali medo je konacno dobio priliku da upozna hrabre ratnike Azteca, vrijedne Maje te jos neke civilizacije staroga svijeta koje nije previse simpatisao. Period do izlaska drugog dijela Blizzardovog klasika, Starcraft 2, je proveo boreci se protiv Spanskih osvajaca po Yucatanu, pomazuci raznim silama dobra, ili zla u osvajanju Erathie, te iznova ponavljajuci misiju Jima Raynora u pokusaju da konacno oslobodi Queen of Blades. Tek negde 2007. nakon dugog igranja raznih drugih igara za koje ovde nemamo mjesto, kao u snu, pojavio se Tychus i izgovorio cuvene rijeci "Hell, it's about time". Starcraft 2 je najavljen, i nista vise nece biti isto, borili smo se protiv imperije, borili smo se za slobodu, borili smo se i za ljubav. Prije nesto malo vise od godinu dana, blizzard je izdao i prvu od 2 najavljene ekspanzije, nazvanu Heart of the Swarm te nam je konacno omogucio da saznamo nesto vise o jednoj od dvije rase koje ni sada u potpunosti ne razumijemo. I tako je taj mali medo, na kraju postao dio swarma, do sledeceg susreta sa mocnim protosima.

Glasao sam za RTS strategije, posto nisam neki preveliki fan novih nastavaka heroes of might and magica (nakon sto su presli u 3d, izgubili su svoju draz, draz likova crtanih rukom), a kao sto mozete da vidite, puno vise RTS strategija me je drzalo vezanog za stolicu duze vremena (pod duze vremena mislim na 20h+ igranja, naravno ne odjednom). Igrao sam i vecinu nastavaka civilisationa, koji i dalje smatram za jednu od kultnih fransiza na podruciju strateskih igara, ali me nikada nisu dovoljno privlacile da bi ih svrstao u ovaj post.
En Taro Adun my fellow 'Toss bretheren!

Lično sam uvijek preferirao RTS > TBS, iz prostog razloga što sam se prvo upoznao sa RTS igrama i bilo je veoma zanimljivo.

Naslovi koji nose najviše počasti su Command & Conquer Red Alert i Generals (čuo sam da rade HD obradu generalsa, can't wait), Starcraft i Starcraft II te Warcraft III i njegova ekspanzija.

Svaki je "unikatan" što se tiče stila igre, rase su fenomenalne itd.

Međutim TBS je nešto potpuno drugo, većina ljudi to ne preferira jer im se ne da sad pretjerano razmišljati. RTS je nešto više orijentisano na brzinu dok je TBS na razmišljanje. Recimo na tronu je Civ serijal, od kojih je zadnji najbolji, CIV 5, fol je što 1 pogrešan potez u početku može imati prevelik negativan/pozitivan ishod na igru 40 poteza kasnije 

Votao sam za RTS, inace volim igrati takve igre, i kad smori jedna, predjem na drugu, nikada nije dosadno, uglavnom igram ih vise npr ne samo jednu, pa kad smori predjem, igram ih vise, zabavnije ih igrati, volim graditi nesto, boriti se sa ostalima, izmjerivati snagu i tako to
- gemplej, scenarij i muzika, kao sto kaze drug, sve zavisi od igre do igre, msm proizvođaci znaju sta prave ha ya , od TBS volim samo sah i to slabo :) vise preferiram uzivo

RTS: Age of Empires, Travian, eRepublik
TBS: Sah, ne igram ostalo nista

Evo ovako, nisam neki filozof za poredjenje jer slabo igram TBS igre, tako da ne znam sta da poredim, osim sto je SAH za razmisljanje i mozganje, a RTS puno toga trebas skontati  :)
Elmir007 je napisao/la:
Votao sam za RTS, inace volim igrati takve igre, i kad smori jedna, predjem na drugu, nikada nije dosadno, uglavnom igram ih vise npr ne samo jednu, pa kad smori predjem, igram ih vise, zabavnije ih igrati, volim graditi nesto, boriti se sa ostalima, izmjerivati snagu i tako to
- gemplej, scenarij i muzika, kao sto kaze drug, sve zavisi od igre do igre, msm proizvođaci znaju sta prave ha ya , od TBS volim samo sah i to slabo  vise preferiram uzivo

RTS: Age of Empires, Travian, eRepublik
TBS: Sah, ne igram ostalo nista

Evo ovako, nisam neki filozof za poredjenje jer slabo igram TBS igre, tako da ne znam sta da poredim, osim sto je SAH za razmisljanje i mozganje, a RTS puno toga trebas skontati  
League of Legends nije RTS, već MOBA 

Razlika je što u MOBA igrama kontroliraš jednog karaktera dok u RTS-u kontroliraš više "karaktera" ilitiga "vojsku". 
Murloc je napisao/la:
League of Legends nije RTS, već MOBA 

Razlika je što u MOBA igrama kontroliraš jednog karaktera dok u RTS-u kontroliraš više "karaktera" ilitiga "vojsku". 
Ja konstantno trubim, pošto dotične imaju svoj podforum da ih u ovaj ne turamo tj. tamo gdje im nije mjesto ali ne slušaju pa ne slušaju. Prepuštam to sada drugima.  

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.