Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Razlika ddr5 i gddr5 ?

166 pregleda · 9 odgovora · otvorena 17.01.2014. u 00:15

Ako mi neko moze objasniti sta je razlika u ovome i koju graficku odabrati npr neku od 2 gige ddr3 ili gigu ddr5 ili gddr5 da rade na istim mhz ??
misli sam da porediš sa ramom. /edit
Gledaj da ti je novija graficka, da je gddr5 a memorija ti nije bitna  
pa to me malo buni memorija i brzina rada graficke, trazim da uzmem neku graficku da nije nesto sad ni skupo maks 170 KM al da mogu igrati novije igrice
GDDR5 je memorija bazirana na GDDR3, stim da GDDR5 ima duplo vise bandwitha *protoka podataka* odnosno, duplo brze procesira 3d obradu od GDDR3 kartica. Zato pokazuje base clock, i effective clock.

Naravno to ne znaci ako uzmes low entry GDDR5 karticu od 50 maraka da ce raditi bolje od primjera radi nekih starijih GDDR3 kartica..

Tvoja trenutacna konfiguracija je bitna ako ces igrati novije igrice moras znati da ako kupis jaku graficku, i ako imas ostale slabe komponente, neces moci izvuci maksimum iz graficke.

Za te pare 7770.

http://www.pik.ba/artikal/10174347/novo-graficka-karta-ati-radeon-hd-7770-1-gb-gddr5/
Intel® Pentium® Processor G2030 (3M Cache, 3.00 GHz)
MSI H61M-P20 (G3)
Sapphire AMD RADEON HD7730 1GB GDDR5
500GB HDD Toshiba
1x4GB RAM DDR3 1333MHz Transcend
Kuciste LC Power Pro-925B + LC600-H12 napajanje

Nisam jos kupio racunar ali otprilike ovako sam nesto htjeo ne mora biti jako. Umjesto msi ploce kontam ovu uzeti MB ASROCK H61M-VG3, da li bi mogo kasnije da nadogradim ako bi uzeo ove komponente ?

Hvala bricku sto mi je sastavio konfu, ali eo da vidim i druga misljenja :D
zoodark je napisao/la:
misli sam da porediš sa ramom. /edit
nadam se da je to bio sarkazam,jer si me nasmijao pravo i zasluzio glas xD
mrki25 je napisao/la:
Intel® Pentium® Processor G2030 (3M Cache, 3.00 GHz)
MSI H61M-P20 (G3)
Sapphire AMD RADEON HD7730 1GB GDDR5
500GB HDD Toshiba
1x4GB RAM DDR3 1333MHz Transcend
Kuciste LC Power Pro-925B + LC600-H12 napajanje

Nisam jos kupio racunar ali otprilike ovako sam nesto htjeo ne mora biti jako. Umjesto msi ploce kontam ovu uzeti MB ASROCK H61M-VG3, da li bi mogo kasnije da nadogradim ako bi uzeo ove komponente ?

Hvala bricku sto mi je sastavio konfu, ali eo da vidim i druga misljenja :D
Čemu taj procesor na takvu konfiguraciju?
IsmarX je napisao/la:
Čemu taj procesor na takvu konfiguraciju?
koliko para toliko i muziku haha pa koji mi ti preporucujes onda ??
Elysium je napisao/la:
GDDR5 je memorija bazirana na GDDR3, stim da GDDR5 ima duplo vise bandwitha *protoka podataka* odnosno, duplo brze procesira 3d obradu od GDDR3 kartica. Zato pokazuje base clock, i effective clock.

Naravno to ne znaci ako uzmes low entry GDDR5 karticu od 50 maraka da ce raditi bolje od primjera radi nekih starijih GDDR3 kartica..

Tvoja trenutacna konfiguracija je bitna ako ces igrati novije igrice moras znati da ako kupis jaku graficku, i ako imas ostale slabe komponente, neces moci izvuci maksimum iz graficke.

Za te pare 7770.

http://www.pik.ba/artikal/10174347/novo-graficka-karta-ati-radeon-hd-7770-1-gb-gddr5/
Bandwidth sto znaci da GDDR5 graficke obradjuju i salju 4 instrukcije po pojedinacnom clock cyclu dok GDDR3 salje samo 2 instrukcije po clock cyclu.Jos ima razlike u voltazi,ovo ono,al ovo je glavno sto se performansi tice.

GDDR3 + 256bit kartica = GDDR5 + 128bit kartica

Jel ja opet moram pametovat-srat  

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.