Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[Strat] Age of Empires ili Stronghold serijal

134 pregleda · 5 odgovora · otvorena 14.01.2014. u 16:33

Pozdrav,

Vjerovatno prva igra za koju smo čuli u svom životu iz žanra strategija bila je ili Stronghold ili Age of Empires?! Legendarni serijali strategijskih igara koji su obilježili/obilježavaju djetinstvo generacija gamera...

Danas se više pažnja posvećuje modernim ratištima, a igara sličnog karaktera (dvorci, mačevi, konjanici) je sve manje i manje pa odatle nostalgija i ova tema.

Sigurno igre (serijali igara) koje posebno ne treba predstavljati no ipak to su igre s jakom historijskom podlogom, kvalitenim i sadržajnim misijama, legendarnim likovima i naravno legendarnom muzikom.

Prvi Age of Empires izašao je davne 1997 godine i od tada, pa do danas izdato je 10ak nastavaka, dok je Stronghold na svijet došao 2001, i izbacio šest-sedam nastavaka.

Ne vjerujem da na gamersu postoji i jedan jedini member koji nije igrao bar jednu od ovih 15ak igara.

* Trud i zalaganje će se pomno pratiti.
* Citiranje, slike, pitanja su dozvoljena i poželjna.
Nisam igrao mnogo Stronghold, ali AoE i previse, po meni jedna od najboljih strategija, dosta zabavan gameplay, ali isto tako razni modovi, dobra za lana, isto tako mi se svidja sto imas ogranicenu populaciju, to daje neku realnost igrici... Novije verzije donose musketire, tesku konjicu topove itd... Dok se starije verzije baziraju na ta drevna doba gdje je mac bio sve :D

Post dobio aplauz od FosiL_

ja i ako imam obe igre i pratim oba serijala moram reci da je AoE bolji od Strongholda cisto zato sto mi se ne svidja 3d engine koji su krenuli koristiti u stronghold 2 i 3. previse je zahtjevan a ne daje dosta opcija a ni texture nisu najljepse dok AoE 3 koji je izasao 2005e godine ima i bolje texture i bolju grafiku i bolji gameplay.
ja obozavam igrati stronghold crusader i bar po meni on bolje izgleda nego i 2 i 3 zajedno.
stronghold je igra koja se igra ili u Lanu ili u singleplayer, ona nema neki competitive aspekt jer uvjek mozes doci i zapaliti grad protivniku, a to mnogo igraca i radi na samom pocetku.

AoE serijali ce uvjek biti klasika, i meni su licno omiljeni.
Ako neko igra AoE 3 preko ESO nek mi se javi, mozda i zaigramo nekada.

Chartos je napisao/la:
ja i ako imam obe igre i pratim oba serijala moram reci da je AoE bolji od Strongholda cisto zato sto mi se ne svidja 3d engine koji su krenuli koristiti u stronghold 2 i 3. previse je zahtjevan a ne daje dosta opcija a ni texture nisu najljepse dok AoE 3 koji je izasao 2005e godine ima i bolje texture i bolju grafiku i bolji gameplay.
ja obozavam igrati stronghold crusader i bar po meni on bolje izgleda nego i 2 i 3 zajedno.
stronghold je igra koja se igra ili u Lanu ili u singleplayer, ona nema neki competitive aspekt jer uvjek mozes doci i zapaliti grad protivniku, a to mnogo igraca i radi na samom pocetku.

AoE serijali ce uvjek biti klasika, i meni su licno omiljeni.
Ako neko igra AoE 3 preko ESO nek mi se javi, mozda i zaigramo nekada.
Ja sam više za Stronghold čini mi se više realniji (osim Legendsa), mada i AoE ne zaostaje, definitivno klasici.

male smjernice za ostale:

- za koga, protiv koga (koji više preferirate, zašto)
- najdraža iz serijala
- očekivanje iz budućih nastavaka
- više lajkate starija izdanja
- gemplej, grafika, muzika
- komplikovanost, praktičnost, igrivost
Glasam za Stronghold jer me je igra ocarala. Da je AOE u to vrijeme imao grafiku bog zna kakvu opet bih glasao za Stronghold jer mi je igra prirasla srcu. Grafika i nije toliko bitna kao sto je gameplay, mislim da je Stronghold imao mnogo bolji gejmplej dok su u grafickom pogledu bile tu negdje. Takodjer Stronghold je bio i muzicki unaprjedjeniji od AOE-a sto ga uveliko izdvaja i cvrsto mu osigurava prvo mjesto. Mozda i grijesim, opet kazem Stronghold mi je toliko prirastao srcu da bilo koji dokaz, bilo sta, ne moze da me navede da svoj glas dam AOE-u. Ovo je neko moje misljenje, skromno.

Stronghold ima taj šmek, kao što sam naveo u temi o strategijama, stronghold je nešto kao cs 1.6 u svom žanru. Sjećam se kad sam prvi put zaigrao ovu igru [SH Crusader], naravno nisam odma bio neki strateg, te uvijek prije početka game-a, udružim se sa svim ostalim igračima i napadamo jednog [i to najčešće onog piggy-a] samim tim što se svaki put naježim kad mi se pojavio onaj mali "tv" na dnu ekrana i on mi se kurči nešto napast ću te ha hu... i onda ga uvijek sjebemo.. :D

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.