Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Dnevnica do 40 KM, a niko neće da radi!

282 pregleda · 18 odgovora · otvorena 03.06.2013. u 15:46

Evo jedna zanimljiva obavijest.

Za sezonce će, ističu poljoprivredni proizvođači, u narednim mjesecima posla biti na pretek, jer slijedi kopanje usjeva, kupljenje sijena, branje voća i slično

Poljoprivrednici u BiH kažu da su na velikim mukama, jer im ove sezone treba mnogo sezonskih radnika, koje ne uspijevaju da pronađu, iako dnevnica za rad na selu dostiže i do 40 maraka.

Za sezonce će, ističu poljoprivredni proizvođači, u narednim mjesecima posla biti na pretek, jer slijedi kopanje usjeva, kupljenje sijena, branje voća i slično.

"Na selima je situacija takva da se nudi dnevnica od 25 do 40 maraka, a uz to radnici imaju i dva obroka i niko neće da radi! Dobiju odmah pare i jelo, ali neće", kaže Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS.

Problem je, smatra on, što bi svi da budu na državnim "jaslama".

"Ne znam ja šta je s narodom! Sve interesuje da budu službenici u državnoj administraciji, da sjede pored računara, igraju karte, popiju dvije-tri kafice i čekaju kraj radnog vremena. Nema tih poslova više nigdje u svijetu", kritikuje Usorac.

Ogorčen je i Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH, Sektor Tuzlanskog kantona, koji kaže da je prije nekoliko dana tražio radnika za utovar sijena, ali da pomoć nije pronašao.

"Kod nas je dnevnica između 30 i 40 maraka. Ko pristane, ima čitav dan da jede, a obezbijeđeni su i kafa i pivo. Ipak, radnika je teško naći. Evo, na birou u Kalesiji je 9.000 nezaposlenih, ali kad zovnem nekoga da mi pomogne oko sijena, kaže: 'Ne mogu, kolje me prašina!'", priča za Nezavisne novine Hasanović.

Posebno je, ističe on, teško ubijediti mlade ljude da rade na selu.

"Ja imam jednog čovjeka, penzionera, koji hoće raditi kad god nije zauzet. A ovi mladi neće, sjede u kafićima", žali se Hasanović.

Poput njega, i Ostoja Nikolić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Stočar" iz Bijeljine, razočaran je pošto i u Semberiji nije lako pronaći nekog ko bi se uhvatio vila ili motike.

"Sezonskog radnika veoma je teško naći. Cijena rada kreće se od 25 do 35 maraka dnevno, a uključena su tri obroka, te dva puta kafa. Ali, većina ljudi bira posao, neće da rade u poljoprivredi. Radili bi lakše poslove, sat-dva, a čitav dan veoma teško", kaže Nikolić.

Prema njegovim riječima, u selima će narednih mjeseci biti mnogo posla.

"Sad je sezona i ko hoće da radi, lako će moći da zaradi dnevnicu", naglašava Nikolić.

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Sta vi mislite o ovome????
Ma preseravaju se! ja bih prvi radio al' mene niko ne zove , ku*ac oni moj zovu,za 2 godine na birou nisam ni poruku od njih dobio a kamoli poziv.Koga da nazovem ? kome da se obratim ? ja cu kupit sjeno ako mi da jelo+pivo+40KM :-*
Pa ja, neće niko da kupi sijeno, da kopa, sve se nema para a puše marlboro i sjede u kafićima ....... neka i treba nam ovakva država i ovakvo stanje kad smo gotovaneri ..

@ovaj gore

omladinska zadruga ili nešto na taj fazon? imate li vi tamo to?
Ne znam kakvo je stanje u ostalim gradovima, al pametnice iz Hepoka u Sarajevu raspišu konkurs za radnike. Dok dođeš do njihovih voćnjaka, dnevnicu na gorivo potrošiš 
Daj ba to je suplja, ja nigdje nisam vidio konkursa ili nesto, i odmah bi radio i ja i par drugara :)
Svi su oni kume ogorceni, da se njima stolice ne poljuljaju a to sto pricaju iz suplje u prazno ne mogu meni.
I ovi poljoprivrednici malo jaci sve pod rukovodstvom politike, kako se kaze j**o bi se za kilo sjemena samo da ga on ne plati.
dixbn je napisao/la:
Pa ja, neće niko da kupi sijeno, da kopa, sve se nema para a puše marlboro i sjede u kafićima ....... neka i treba nam ovakva država i ovakvo stanje kad smo gotovaneri ..

@ovaj gore

omladinska zadruga ili nešto na taj fazon? imate li vi tamo to?
omladinska zadruga bi mu uzela preko 30% zarade 
DZAVID je napisao/la:
Ne znam kakvo je stanje u ostalim gradovima, al pametnice iz Hepoka u Sarajevu raspišu konkurs za radnike. Dok dođeš do njihovih voćnjaka, dnevnicu na gorivo potrošiš 
u Goraždu je dnevnica čitavih 20 maraka, bez obroka, što znači da ustaneš u 6 sati, radiš do 6 i dobiješ 20 maraka, i gdje si, nema te nigdje, idućih par dana ne možeš na noge kakav teški posao obavljaš. Ne ide mi u glavu, kako ovako novine zapraše raji mozak ali ono ozbiljno sad, čuj 40 maraka, šta ima 40 maraka, to kod nas u kantonu može biti 40 maraka, a u poljoprivredi ama baš nikako.

:)

Da je situacija kao recimo u Njemačkoj, mnogi bi radili, ovako se stvarno, realno gledajući ne isplati. Nije to recimo građevina da se dobro plaća[jest da gineš i na građevini, ali dobijaš više para]
Elysium je napisao/la:
u Goraždu je dnevnica čitavih 20 maraka, bez obroka, što znači da ustaneš u 6 sati, radiš do 6 i dobiješ 20 maraka, i gdje si, nema te nigdje, idućih par dana ne možeš na noge kakav teški posao obavljaš. Ne ide mi u glavu, kako ovako novine zapraše raji mozak ali ono ozbiljno sad, čuj 40 maraka, šta ima 40 maraka, to kod nas u kantonu može biti 40 maraka, a u poljoprivredi ama baš nikako.

:)

Da je situacija kao recimo u Njemačkoj, mnogi bi radili, ovako se stvarno, realno gledajući ne isplati. Nije to recimo građevina da se dobro plaća[jest da gineš i na građevini, ali dobijaš više para]
Znam da u Njemačkoj važi pravilo Što je posao riskantniji - veća ti je plata 
Živim na selu znam čitavu situaciju i samo mogu reći da je laž. Ovdje gdje ja živim radi nekoliko ljudi za dnevnice i njih svi zovu, tako je i u cijeloj općini.
Jutros nekad sam pročitao ovu vijest i odmah sam skontao da je šupljak. Ovakve 'bajkovite' prilike nije prije bilo i nema šanse da se pogotovo sad toliko zaradi.
Ovi predsjednici kojekakvih poljoprivrednih udruženja plasiraju ovu i slične priče da bi prikrili malverzacije koje vrše godinama.
Ko je imalo upućen zna koliki se podsticaji dobivaju za određene poslove u poljoprivredi.
Pročitaš jednu ovakvu vijest, uputiš se u to udruženje i oni te pošalju bogu iza nogu da radiš 12 sati za 20 KM i to je pitanje hoćeš li naplatiti ...
Za Mostar nista zvao 300 puta kaze zovi sutra, vrijeme je ovako itd itd
Vecu suplju odavno nisam procit'o.
DZAVID je napisao/la:
Znam da u Njemačkoj važi pravilo Što je posao riskantniji - veća ti je plata 
Njemačka - Bosna  , razlika zemlja i deveto nebo ...
brick je napisao/la:
Njemačka - Bosna  , razlika zemlja i deveto nebo ...
Sta da ti kazem kada je ovdje sve objasnjeno 

Hajde da organizujemo ko Gba Točak ili Gba Kafa recimo GBA KupiSijeno, skupimo se i ekipica ode i radi na selu beremo voce, kupimo sijeno uzivamo sada preko ljeta. Ja sam vec kontao da se kod vječne nađemo i odemo na kafu i polahko biciklima do sela. Da sve ukljucimo u jedno.

Salim se, zna li ko koje selo trazi berače baje i voća. Senemi radim 10 dana i zaradim 350-400KM ko da sam radio mjesec u nekoj low-rate firmi #senemi.
kada odem na selo kod majke i izadjem ima po 10-15 momaka nezaposelnih. jedva spajaju kraj sa krajem i kada bi ih zovnuo radili bi draga srca. meni je ovo malo suplja prica. radio sam na bausteli sa otcem i dosta mi ljudi pitaju treba li radnika radit ce za 30 KM. jer ima sirotinje koja ovo ne bi odbila tako da nevjerujem.
Što neko gore napisa, nek ostave brojeve, i vidjet ćeš što raja zove.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.