UVOD:
Masa ljudi me pita kako da naprave vozila koja su samo za odjredjenu ogranizaciju, zbog toga sam izabrao da ovaj put bude tut od "Vozilima za odredjen-u organizaciju".
POCETAK:
Skriptu zapocinjemo pravljenjem naseg Array, koji ce da sadrzi vozila koja mi definisemo unutar "Array". Krecemo sa pisanjem array-a na pocetku skripte:
new PDVozila[30]; // Array od 30 slotova
Ono sto ovaj kod radi je da pravimo array od 30 slotova koji sadrze sva PDVozila. Broj 30 mozemo da postavimo na broj slotova koji god mi zelimo. Npr 130.
Zatim na OnGameModeInit
public OnGameModeInit()
{
PDVozila[0] = AddStaticVehicle(596,5918,21902,13,1589,16,1); // PD Vozilo
return 1;
}
Gore navedeni kod kreira PDVozilo unutar PDVozila array-a na slotu broj 0, tako da mozemo da ga pozovemo kada zelimo.
Takodje potrebna nam je i funkcija da proverimo da li je pd vozilo.
PDVozilo(idvozila)//Ovo proveravamo da li je carid u PDVozila array-u
{
for(new v = 0; v < sizeof(PDVozila); v++) // Ovo je loop i sa njime proveravamo sve slotove unutar PDVozila array i trazimo poudnejni idvozila
{
if(idvozila== PDVozila[v]) return 1; // Ova linija javlja da je idvozila nadjen u PDVozila array-u na nekom od slotova (v)
}
return 0; //ova linija vraca return 0; sto znaci da idvozila neodgovara nijednom od ID u array sto znaci da vozilo NIJE PD.
}
Kao sto sam vec objasnio u kodu ova funkcija pokrece loop da proveri da li je idvozila pronadjen u Array-u PDVozila.
PROVERA KADA IGRAC UDJE U VOZILO:
Sada ce mo napraviti proveru da kada igracu udje u vozilo od PD da proverimo da li je on clan PD ako nije onda ga uklanjamo iz vozila(izbacujemo).
Pod OnPlayerEnterVehicle
public OnPlayerEnterVehicle(playerid, vehicleid, ispassenger)
{
if(PDVozila(vehicleid)) // Ova linija poziva funkciju PDVozila i proverava da li je vozilo iz PDVozila array-a.
{
// Ovde mozete proveriti da li je igrac iz nekog od timova/organizacija.
if(PI[playerid][Organizacija] != 2) { //U mojoj skripti se ovako proverava u kojoj je igrac org.
RemovePlayerFromVehicle(playerid); // Ovako uklanjamo igraca iz vozila.
new Float:X, Float:Y, Float:Z; // Ovako definisemo X , Y , Z Floate tako da mozemo da vratimo igraca de je bio.
GetPlayerPos(playerid, X, Y, Z); // Dobijamo poziciju igraca pre nego sto on udje u vozilo
SetPlayerPos(playerid, X, Y, Z); // Postavljamo igraca na mesto gde je bio pre izlaska.
SendClientMessage(playerid, -1, "Niste Policajac !"); //Saljemo poruku igracu da on nije Policajac.
}
return 1;
}
Kao sto sam vam objasnio mozete da radite dosta stvari posole if((PDVozila(idvozila))
Ali za svrhu tutorijala postavio sam da vas to vozilo izbaci ako niste clan pd i postavi vas na mesto pre ulaska u vozilo.
KRAJ:
To je to,kraj tutorijala, ovo je jedan od mojih mnogo brojnih tutorijala koje sam kacio po sa-mp forumima. Nadam se da ce pomoci "pocetnicima" u skriptanju, jako je jednostavan za razumevanje. Ako pronadjete neke greske prijavite mi da ih mogu fixati.