Imam jarana u Njemačkoj koji bi dolazio u Bosnu za jedan određeni period autobusom.Moje pitanje je, ako on tamo kupi xbox 360 slim nov ,hoćel on morati da plaća carinu i pdv ili može to nekako da izbjegne.
Diskusija
Uvoz iz Njemačke
161 pregled · 5 odgovora · otvorena 07.04.2013. u 11:37
pa ja sam nosio playstation iz BiH u Njemacku ,i nazad.Stavio u torbu i eto .Nek izvadi iz pakovanja samo i rekne kupio nekad prije ako ga pitaju i nema problema...
Za nove stvari se placa carina koliko sam upucen.
Pa zamisli da svaki puta kad prelazis granicu nosis svoj laptop sa sobom , sta trebas svaki puta platiti prelazak s laptopom, mislim da je totalno smiješno. Kao sto rece gospodin iznad mene, otpakuj da izgleda da je korišteno i kazes da si davno kupio ha ja , mislim ako vec ne zelis placati carinu ili sta vec, ako imas love za carinu onda opusteno = )
Pa zamisli da svaki puta kad prelazis granicu nosis svoj laptop sa sobom , sta trebas svaki puta platiti prelazak s laptopom, mislim da je totalno smiješno. Kao sto rece gospodin iznad mene, otpakuj da izgleda da je korišteno i kazes da si davno kupio ha ja , mislim ako vec ne zelis placati carinu ili sta vec, ako imas love za carinu onda opusteno = )
Ne moras ni otpakovat reci dobio kao poklon malo u celofan ga uvaljaj i doviđenja
Porez se placa na robu koju prijavis na granici, ako je nova,s obzirom da imas mogucnost da je otpakujes, fino tako uradi, ubaci u torbu i ne prijavljuj...
kod mene prijatelj ubacio 100 grama trave u dzojstik i prevezao. sto ostali kazu izbacis pakovanja i poneses u 99% posto slucajeva nece pregledavati to ako pregledaju kaze da je njegov i da seb nosi u bosnu da mu ne bude dosadno. moj dajdza doveze po 10 masina kosacica niko ga nista ne pita ako kojem slucaju upita da 10eura i rijesen problem.
Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.