Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Snimanje pjesme

124 pregleda · 7 odgovora · otvorena 19.03.2013. u 22:06

Interesuje me kako se snima rap pjesma. Znaci, kako izabrati beat, kako snimiti, sta je flow o kojem svi govore a niko da ga pojasni kako treba ? Ja imam dosta tekstova ali bi li to imalo ikakvog smisla da se snimi posto kazu da prvo treba napraviti beat pa onda raditi tekst a ne obrnuto? Uglavnom, neko ko se razumije oko muzike malo da pojasni taj proces kako se snima pjesma ako nije problem.
Hvala unaprijed
Nebitno je šta ćeš prvo raditi text ili beat. Možeš čuti npr beat na koji misliš da bi mogao snimiti neki text koji imaš ili slušajući muziku da dobiješ ideju za text...

Teško ti mogu objasniti šta je flow, to ti je otprilike kako ideš uz beat, kako se rime uklapaju i tako.

http://en.wikipedia.org/wiki/Rapping#Flow

Možeš ti probati i kod kuće ako imaš kakav mirofon, uzmeš Adobe Audition, skineš neki free beat i snimiš čisto da čuješ kako zvuči bez produkcije, bez ičega...

Imaš google pa se još malo informiši.
skines fino neki program kao fl studio , acid pro ili nesto deseto , beatove naravno mozes i sam praviti al treba doooosta truda  :) , a mo's ga skines i s neta , flow poslusaj brate par pesama od raznih rep izvodjaca , i trebao bi i sam da skontas sta je flow :) , a ako hoces da snimas , u studio fino coe'ku platis da ti uradi beat/matricu , itd itd sve sto se tice toga ti samo u to ''uneses'' svoj flow i tekst :)
sh0ck je napisao/la:
Nebitno je šta ćeš prvo raditi text ili beat. Možeš čuti npr beat na koji misliš da bi mogao snimiti neki text koji imaš ili slušajući muziku da dobiješ ideju za text...

Teško ti mogu objasniti šta je flow, to ti je otprilike kako ideš uz beat, kako se rime uklapaju i tako.

http://en.wikipedia.org/wiki/Rapping#Flow

Možeš ti probati i kod kuće ako imaš kakav mirofon, uzmeš Adobe Audition, skineš neki free beat i snimiš čisto da čuješ kako zvuči bez produkcije, bez ičega...

Imaš google pa se još malo informiši.
hvala puno drug, a citao sam ovo za flow ali jednostavno nemam osjecaj kad slusam pjesmu, ne mogu prepoznati kakav je flow i ne bih znao to uraditi kako treba kad bih radio pjesmu. uglavnom, to je tok rima po beatu, neki repaju off beat, neki on beat je li tako ? teorija mi je poznata ali ne znam to primijeniti :D

a za beat i text, ja uvijek imam ideju kako bih repao ali nikako ne mogu izabrati beat koji mislim da bi isao uz tekst
Mission je napisao/la:
hvala puno drug, a citao sam ovo za flow ali jednostavno nemam osjecaj kad slusam pjesmu, ne mogu prepoznati kakav je flow i ne bih znao to uraditi kako treba kad bih radio pjesmu. uglavnom, to je tok rima po beatu, neki repaju off beat, neki on beat je li tako ? teorija mi je poznata ali ne znam to primijeniti 

a za beat i text, ja uvijek imam ideju kako bih repao ali nikako ne mogu izabrati beat koji mislim da bi isao uz tekst
off beat - loše , znači da ispadaš iz beata i to nije lijepo nikome slušati 

Normalno da ne znaš kad nisi nikad ni probao, to dolazi sa iskustvom, naravno ako imaš materijala za napredak.

Nemoj se toliko opterećavati oko izbora beata jer moraš od nečeg krenuti. Ako poznaješ koga sa nekim 'kućnim' studiom pitaj da probaš odrepati tekst uz neku matricu tek da dobiješ osjećaj kako i šta ...

Sretno
Mission je napisao/la:
hvala puno drug, a citao sam ovo za flow ali jednostavno nemam osjecaj kad slusam pjesmu, ne mogu prepoznati kakav je flow i ne bih znao to uraditi kako treba kad bih radio pjesmu. uglavnom, to je tok rima po beatu, neki repaju off beat, neki on beat je li tako ? teorija mi je poznata ali ne znam to primijeniti :D

posalji snimljenu traku u INBOX sa vokalom i iza nekim beatom bezveze free sa neta, ako mi se svidi uradit cemo nesta zajedno kod mene u studiu :)
pozz
Ako ne znaš osnovne pojmove i ako nemaš dovoljno rep iskustva,i ako sam kažeš da ne znaš pratiti beat(flow) onda molim te nemoj ni pokušavati snimati. Još dobre muzike (makni se od buba korelija i frenkija),pažljivo slušaj kako pravi reperi plove beatovima i evo ponudio ti se momak da s njim snimiš 
sNiiz je napisao/la:
Ako ne znaš osnovne pojmove i ako nemaš dovoljno rep iskustva,i ako sam kažeš da ne znaš pratiti beat(flow) onda molim te nemoj ni pokušavati snimati. Još dobre muzike (makni se od buba korelija i frenkija),pažljivo slušaj kako pravi reperi plove beatovima i evo ponudio ti se momak da s njim snimiš 
covjek pojasnio sve 

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.