Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Zaključana Riješeno 200 bodova

Spajanje modema i rutera

158 pregleda · 3 odgovora · otvorena 07.01.2013. u 13:34

U modem mi dolazi zica iz m;tel-a, druga zica u modemu ide u PC i tako sam povezan na net. Naravno, sad bih htio da imam net i na laptopu, i planirao sam to uraditi preko rutera, ali posto mi je prvi put da to radim nemam pojma kako to ide, i koji prikljucci bi se trebali staviti u na koje mjesto.
Model rutera je D-Link DIR-100.

I da, da kazem odmah da sam trazio i po stranim forumima i na gba, ali sve je drugacije i ne mogu da skontam nista. Zahvalan bih bio kad bi mi neko napisao citav postupak u jednom postu.
Kod mene je trenutno ovako spojeno pošto imam samo laptop, nemam računar.

Jedan kabal iz Modema u ruter, te onaj adapter ili šta već u ruteru što daje struju njemu. Onda na laptopu samo otvorim 192.168.1.1 ili 192.168.0.1 i podesim.

Kod tebe će ići ovako:

Jedan kabal od mtela u modem, jedan iz modema u ruter, i onda adapter. Onda otvoriš navedene ip adrese podesiš i to je to, ili ako si CD dobio.
Rješenje
Ovako..

Onaj kabal sto ti ide iz MTel modema u PC ide u DLinkov ruter

Znaci evo ti sema

Mtel ruter
|
DLinkRuter ~~~~~Wi-Fi~~~~~~~ Lapaš
|
PC

Zamisli da je CRNI ruter tvoj MTelov ruter
A ovaj TPLink D-LINK

Znači iz crnog u tp link tj mtel ruter u Dlink

Eh sada kada prikopčaš DLink u PC udji u administratora rutera i našteli dynamic IP adresu (onda neces morati kucati PW znaci ruter ce se ponasati kao bridge)

Našteli Wi-FI (ime i pw )

I to bi bilo to.

Ukoliko ne budeš imao interneta idi na DLink ruter i promjeni njegov IP iz 192.168.1.1 recimo u 192.168.5.1
Komp spoji na LAN utor na routeru.

Udji na modem preko 192.168.1.1 il 192.168.0.1 i postavi Network Mode na:

U WAN utor na ruteru spojis Ethernet kablo koje ide iz modema.

Zatim udji u ruter (imas adresu u manualu), posto imamo router sa istim firmwareom samo otidji u ove postavke:

U polje Username i Password stavi svoj login sa kojim se se inace spajao na net, ako ga ne znas imas na ugovoru od providera ili u postavkama modema.

I na kraju postavi Wireless postavke kako zelis, oznaci Wireless: Enabled i postavis kako hoces da ti se zove mreza i pw:

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.