Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Intel Haswell procesori

160 pregleda · 9 odgovora · otvorena 28.11.2012. u 17:58

Mnogo priča i nagađanja kruže internetom o novim Intel Haswell procesorima. Ova serija procesora četvrte generacije će zamijeniti trenutne Ivy Bridge procesore i koristiti će 22nm proces izrade.

Navodno će performanse biti 10% više u odnosu na prethodnike a integrisani GPU bi trebao biti duplo brži. Meni ovo lično nije bitno jer ću uvijek koristiti eksternu grafičku. Mada nove integruše će imati DirectX 11.1 i OpenGL 4.0.

Dalje, procesori će koristiti novi LGA1150 socket uz odgovarajuće matične ploče sa novim Z87, H87 i Q87 čipsetima. Vjerovatno će izbaciti i neke ploče sa slabijim čipsetom i manjom cijenom. Veličina cache memorije varira od 1MB za L2 i do 16MB za L3 cache. Očekivana potrošnja ili TDP je 15-57W za mobilne procesore i 35-95W za desktop procesore.

Šta vi mislite o ovome i planira li neko mjenjati platformu? Ja se samo nadam da će Ivy Bridge pojeftiniti da njega kupim, ali šta znam, možda mi i Haswell bude opcija.
Ovome je mjesto negdje drugo .
Ali eto, kad je već diskusija...

Rijetko koga zanima CPU-ev GPU. Apsurdno je uzimati Haswell-a, Ivy ili sl. sa integrisanom grafičkom. Intel svakako vodi u izgradnji "manje mm-ovskih" processora. Ja sam fan AMD ATI-a, ali svaki pokušaj rasprave o napredovanju kroz tehnologiju za ove dvije kompanije je suvišna. Mislim da je jedan od pokazatelja da se Intel-ovi CPU-evi puno više koriste u prenosivim računarima.
Ne sumnjam da će Haswell pokazati odlične performanse.
Osobno ne planiram mjenjati do pocetka 2014 jer na kraju 2013 trebaju da krenu maticne sa novom memorijom tj ddr4. Ne bih da u 2012/2013 potrosim pare da kasnije ne mogu promjeniti.
izaci ce taman sad kad ja uzmem ivy i5 ccc
Ja sam komotno mogao napisati vijest ali zelim ovako iz prve da cujem sta neki misle. Sto se tice odnosa AMD i Intela meni je svejedno, bitno mi je da za dobijem sto bolje performanse za sto je moguce manje para.
Ali u high end segmentu AMD tu nema sta traziti, tek se sada ocekuje da ce sa AMD Piledriver procesorima nove generacije dostici Sandy Bridge, mada nije rijec ovdje o AMD Intel odnosu i ne bih volio da se o tome ovdje polemise.
Soviet je napisao/la:
Ja sam komotno mogao napisati vijest ali zelim ovako iz prve da cujem sta neki misle. Sto se tice odnosa AMD i Intela meni je svejedno, bitno mi je da za dobijem sto bolje performanse za sto je moguce manje para.
Ali u high end segmentu AMD tu nema sta traziti, tek se sada ocekuje da ce sa AMD Piledriver procesorima nove generacije dostici Sandy Bridge, mada nije rijec ovdje o AMD Intel odnosu i ne bih volio da se o tome ovdje polemise.
Nemas ti nista od toga bolje perfmanse za manje para kad kasnije sve ali sve moras promjeniti da bi opet pojacao. Nema se sta vise cackati oko AMD-a. Kako treba il nikako (to je barem moje misljenje, kojeg sam se trebao cuvati kada sam svoju konfu radio)
i moguce je da bude umjesto LGA da bude BGA sto znaci da ce biti procesori zalemljeni za plocu ali to bi bilo katastrofa za one koji hoce da mjenjaju svako malo ali to nece vaziti za Highend segment
federe je napisao/la:
i moguce je da bude umjesto LGA da bude BGA sto znaci da ce biti procesori zalemljeni za plocu ali to bi bilo katastrofa za one koji hoce da mjenjaju svako malo ali to nece vaziti za Highend segment
Sto se toga tice to se spominje za generaciju poslije Haswella.
Dobro je to sto se tice graficke , jer ovakvi procesori ce se vecinom koristiti na notebookovima, mada nije los ni za desktopa chip , ne planiram ga kupovati, prije da cu uloziti i uzeti i7  
rason je napisao/la:
Dobro je to sto se tice graficke , jer ovakvi procesori ce se vecinom koristiti na notebookovima, mada nije los ni za desktopa chip , ne planiram ga kupovati, prije da cu uloziti i uzeti i7  :)
Nemoj samo trositi pare na i7 ako nemas razloga nego nako reda radi, ako oces da je jaci pc onda i5. i7 je pretezno za rendering.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.