Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Poništeno pitanje 100 bodova

Router settovanje, wireless i to.

191 pregled · 7 odgovora · otvorena 26.11.2012. u 20:49

Pozz. Ovako uzeo sam router TP-LINK TL-WR720N, i setovao sam sve veoma jednostavno, eh sad imam dva pitanja. Prvi je, da li mogu ograničiti brzinu na PC-u, i na wirelessu, ili bar je popolovit, ako ništa, da jedan ima 2mbit drugi 2.

A drugo je, kako da umrežim laptop i računar sa ovim routerom? Je li moram i lan kabal "prištekat" u laptop ili može wirelessom?

Hvala, bodovi ko najbolje objasni il' šta već.

:*
1.Imaš programe pomoću kojih možeš ograničiti brzinu interneta na računarima,dakle možeš.
2.Naravno da možeš preko wirelessa da ih umrežiš,ali ja preporučujem preko LAN kabla jer,meni lično,ping bude manji nego kad umrežim WLAN-om.
2. Nisam te baš skontao, ali ja sada imam samo laptop, znači nemam računar i koristim wireless. Jedan kabal iz modema u ruter, onaj pored antene. Znači ne ona 4 porta, nego onaj pored antene, i onaj adapter i to je to.

Na laptopu podesim sve što treba preko ip adrese

192.168.0.1

Za prvo će biti edit
Druže ja bi ti preporučio da kontaktiraš ISP i da se informišeš, jer sumnjam da možeš drugačije pronaći riješenje/odgovor na pitanje.

Kontaktiraj ih, j**i ga, nek ne uzimaju džaba platu...
TAU je napisao/la:
1.Imaš programe pomoću kojih možeš ograničiti brzinu interneta na računarima,dakle možeš.
2.Naravno da možeš preko wirelessa da ih umrežiš,ali ja preporučujem preko LAN kabla jer,meni lično,ping bude manji nego kad umrežim WLAN-om.
Ma joj, ne mislim se ja igrat kantera sa sestrama hah, već samo da imam kontrolu nad računarom =)

Koji su to programi? Kako to detaljno umrežavaš WLANom ? Ne mislim se i dalje patit po googleu i tražit..
1. Sa ovim programom mozes ograniciti brzinu interneta na racunarima:

http://www.netlimiter.com/
(Da ti ne objasnjavam sad sve kako i sta, pogledaj malo tu na njihovoj stranici FAQs i skontat ces, nije toliko tesko)

2. Ako vec imas konekciju na racunarima tj. racunaru i laptopu kada ih povezes preko tog routera, onda samo udji u Start > Control Panel > Network and Internet > View Network status and tasks > Change Adapter Settings i onda Local Area Connection > Properties > Internet Protocol Version > Use this following adress > i podesis onda u prvom polju IP adresu "192.168.0.1" (glavni racunar) a subnet mask i default gateway ce ti podesiti samo po defaultu samo predji preko tih polja, a na laptopu ili drugom racunaru uradis sve iste korake samo IP adresu upisujes "192.168.0.2" i onda koliko vec zelis racunara ili laptop samo nastavljas niz taj 1,2,3,4 ...Mislim da neces morati laptop povezivati direktno kablom, samo nek bude konektovan preko wirellesa ali mu podesi ovu IP adresu i bit ce uredu.
Sad treba namjestiti sherovanje foldera i da se racunari medjusobno prepoznaju, a trebas uraditi sljedece.
Ides u control panel > Network setup wizard > next > izaberes drugo > next > next > next > selektuj TURN ON FILE AND PRINTER SHARING > next > next > i selektujes JUST FINISH THE WIZARD > next > finish > trazice ti restart.Ovo isto ponovi na drugom racunaru/laptopu!
Ako ne uspije kada podesis IP adrese i ovo u network setup wizardu, onda samo na svakom racunaru podesi i workgroup isti tamo u My Computer > Properties..
(ovo sam ti objasnjavao za Win7, za XP je manje vise isto, samo sto kada udjes u Control Panel ides > My network places i podesavas na isti nacin, evo ti i slika od XP-a kako izgleda podesavanje IP adrese: )

Slike sam nasao na netu. Izgleda malo komplikovano kada se objasnjava, ali je ustvari nesto najjednostavnije 

Good Luck.

Post dobio aplauz od brick

nighty1z je napisao/la:
1. Sa ovim programom mozes ograniciti brzinu interneta na racunarima:

http://www.netlimiter.com/
(Da ti ne objasnjavam sad sve kako i sta, pogledaj malo tu na njihovoj stranici FAQs i skontat ces, nije toliko tesko)

2. Ako vec imas konekciju na racunarima tj. racunaru i laptopu kada ih povezes preko tog routera, onda samo udji u Start > Control Panel > Network and Internet > View Network status and tasks > Change Adapter Settings i onda Local Area Connection > Properties > Internet Protocol Version > Use this following adress > i podesis onda u prvom polju IP adresu "192.168.0.1" (glavni racunar) a subnet mask i default gateway ce ti podesiti samo po defaultu samo predji preko tih polja, a na laptopu ili drugom racunaru uradis sve iste korake samo IP adresu upisujes "192.168.0.2" i onda koliko vec zelis racunara ili laptop samo nastavljas niz taj 1,2,3,4 ...Mislim da neces morati laptop povezivati direktno kablom, samo nek bude konektovan preko wirellesa ali mu podesi ovu IP adresu i bit ce uredu.
Sad treba namjestiti sherovanje foldera i da se racunari medjusobno prepoznaju, a trebas uraditi sljedece.
Ides u control panel > Network setup wizard > next > izaberes drugo > next > next > next > selektuj TURN ON FILE AND PRINTER SHARING > next > next > i selektujes JUST FINISH THE WIZARD > next > finish > trazice ti restart.Ovo isto ponovi na drugom racunaru/laptopu!
Ako ne uspije kada podesis IP adrese i ovo u network setup wizardu, onda samo na svakom racunaru podesi i workgroup isti tamo u My Computer > Properties..
(ovo sam ti objasnjavao za Win7, za XP je manje vise isto, samo sto kada udjes u Control Panel ides > My network places i podesavas na isti nacin, evo ti i slika od XP-a kako izgleda podesavanje IP adrese: )

Slike sam nasao na netu. Izgleda malo komplikovano kada se objasnjava, ali je ustvari nesto najjednostavnije 

Good Luck.
Evo install sam ga i šta dalje?

rason je napisao/la:
Evo install sam ga i šta dalje?

procitaj na njihovoj stranici, sada odaberes npr aplikaciju google chrome ili mozilla sta vec koristis i ogranicis brzinu neta na toj aplikaciji na nekoliko mbita ili u cemu je vec tu u programu podeseno ... btw. imas na onoj stranici sa lijeve strane FAQs pa pogledaj malo, posto ja znam za taj program ali ga nisam koristio nikad, pa ti ne mogu detaljnije pojasniti, ali sam pogledao ima fino objasnjeno tamo na stranici

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.