Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija Zaključana

Da li grafička utječe dosta na potrošnju struje?

287 pregleda · 17 odgovora · otvorena 19.11.2012. u 11:19

Pozdrav,

danas mi je došao račun od struje, i nadajući približno istoj potrošnji kao i obično, meni je došlo skoro duplo.
Prije je dolazilo do 70 KM, to je bila granica.
Pored PC ima dosta i ostalih kućanskih aparata što se svakodnevno koriste, ali ovaj mjesec je prešlo 100 KM, tačnije 107 KM. Pa sad najviše sumnjam u PC tj. grafičku, u pitanju je ATI Radeon HD 4850, ostalo imate na profilu..
Sad mene zanima da li ona može doprinijeti baš toliku potrošnju, jer ne znam šta bi drugo moglo biti, računar dnevno radi oko 5h.

Ako je neko imao sličnu situaciju, pa to riješio, neka se javi
samo 5h dnevno?

lol

nema sanse da je do nje
Drug meni je pc uključen 24H odnosno nikad ga ne gasim, i nema to veze nikakve. Jedino da imaš one računare od 5k što troše 1000w pa možda tad nešto al ovako nema šanse.
Čuj do grafičke

3 PCa u kući, svaki radi 24h i ne dolazi toliko.
Koliko članova ti broji porodica? I koliko kWh struje ti je došlo?

Naravno da utiče, ali to ne može biti toliko drastično..
Kompjuter je veoma mali potrosac struje,nije do toga vjeruj mi
n3xu5 je napisao/la:
Čuj do grafičke :D

3 PCa u kući, svaki radi 24h i ne dolazi toliko.
Pa to je neki prosjek 5h, jer tako mi vrijeme dozvoljava, jedino ako šta skidam ostavim ga po cijelid dan da radi..

ako nisi znao, grafičke ti imaju nekog utjecaja na potrošnju struje, sve zavisi koja je grafička, samo ne znam da li može baš ovoliko imati.

@KRYSTAL

5 članova. Došlo je 671 kWh.

U tome i jeste problem, ja znam da utječe, ali baš ovoliko da utječe, nevrijem. Sad mi jedino preostaje da sve aparate ispitam, jedan po jedan :)
pasa PC u prosjeku trosi manje nego ijedan elektronski uredjaj u kuci 100% ja ga nisam ugasio vec pola godine mozda 2 puta jesam i uvjek radi maksimalno a racun nikad nije presao 35-40 km PLAFON jos je struja poskupila zara :)

pozz
Sauronnnn je napisao/la:
pasa PC u prosjeku trosi manje nego ijedan elektronski uredjaj u kuci 100% ja ga nisam ugasio vec pola godine mozda 2 puta jesam i uvjek radi maksimalno a racun nikad nije presao 35-40 km PLAFON jos je struja poskupila zara :)

pozz
Ako ne nađem kod sebe problem, moraću otići u elektro pa nek´ oni to rješavaju, možda i sat zaebava, koće ga više znati
Ne moze PC toliko struje vuci, jedino ako imas grijanje pa ti radijatori odvrnuti bili a bojler ukljucen na struju
Ja svoj znam ne gasiti po 10 dana pa ne dodje toliko max 50 KM.
R0x0r je napisao/la:
Ne moze PC toliko struje vuci, jedino ako imas grijanje pa ti radijatori odvrnuti bili a bojler ukljucen na struju :D
Grijanje još nije uključito, jer nije neka zima, a bojler jes 12h, mogu reći da je uvijek aktivan :) , tako je bilo i prije, pa nije dolazilo ovoliko
mr_nermin je napisao/la:
I meni je došlo više nego uobičajno btw zimska struja je skuplja.
ista je cijena kao i prošli mjesec, samo što sad ima više kWh, a struja se na neki način isto trošila tj. isti aparati radili..
ali sad sam našao problem i najvjerojatnije da je do sata, jer kad sve isključim on i dalje vrti, ne brzo ali ide, što ne bi trebalo.
semiiNo1 je napisao/la:
ista je cijena kao i prošli mjesec, samo što sad ima više kWh, a struja se na neki način isto trošila tj. isti aparati radili..
ali sad sam našao problem i najvjerojatnije da je do sata, jer kad sve isključim on i dalje vrti, ne brzo ali ide, što ne bi trebalo.
cijena struje je sada skuplja,zimska je tarifa i ako nemas dvotarifno brojilo,moguce da je to razlog
kod mene se racun isto povecao za nekih 30 % upravo zbog cijene struje a jedan od razloga je i duze grijanje bojlera,jer je sada voda ledena

drugi problem bi mogao biti da ti nisu dobro ocitali struju
uzmi predzadnji i zadnji racun i uporedi brojeve

a graficka ti sigurno ne pravi problem,ta graficka pod max opterecenjem ne trosi vise od 150 W, da je na max tih 5 sati koliko koristis,dnevno bi potrosio 750 W a to dodje 25 KW mjesecno,pomnozi sa cijenom struje i vidjeti ces cijenu

skoro sam siguran da je razlog poskupljenje struje skuplja struja,a bojler ti je jedan od najvecih potrosaca a ti rece da ti radi po 12 h
Moja kanta radi 24h majkemi ne gasi se :D
Potrošnja struje tvoga računara je limitirana koliko mi se čini na snagu psu "napojne jedinice"

tako da je recimo ako imaš napojnu od 400W limit joj je 400W i ne može ni u kojem slučaju preći taj limit. Sada, skontaj mjesečno koliko dnevno ti je upaljen računar, ali imaj obzira da računar "ako imaš tu od 400W ne mora značiti da on troši 400w konstantno" sabereš komponente u računaru, vidiš im specifikacije po potrošnji struje i vidjet ćeš na čemu si.
Hvala svima na pomoci, otkriven je problem, kvar je u samom satu, kad sve potrošače isključim on i dalje vrti svoje, što ne bi trebao.
Sad samo trebam otići u elektro da to prijavim, pa da zamjenu sat sa novim, ali to će potrajati, jer da manje broji oni bi odma došli.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.