Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija Zaključana

Prvo sastavljanje PC-a, miris po zapaljenom

285 pregleda · 13 odgovora · otvorena 05.10.2012. u 19:08

Imam slijedeci problem: prvi put sam slozio PC konfiguraciju, sve sam lijepo spojio i htio postaviti BIOS kad osjetim neki cudan miris poput zapaljene plastike. PC je mozda bio upaljen 10ak sekundi i odmah sam ga iskljucio i ugasio napajanje.
Sada me strah dalje paliti ga da osjetim iz koje komponente dolazi taj miris, jer dok sam otvorio kuciste vise se nije nista osjecalo.

Zna li netko iz iskustva koja komponenta bi to mogla biti i sto sam mogao napraviti krivo? Pratio sam Newegg Tutorial sa Youtube-a tako da ne vjerujem da sam nesto mogao spojiti krivo.
Ma jedino otvori kućište, stani pored njega brzo upali i vidi hoćel išta biti. Ili pogledaj sve komponente imal na nekoj da je crno.

Koja ti je konfiguracija, i koja ti je napojna?
sTr je napisao/la:
jesi li stavio termalnu pastu?
Termalna pasta je vec bila na stock cooleru koji je dosao sa Phenom II X4 965.
Napajanje je OCZ CoreXStream 500W, GPU Sapphire Radeon HD 7770 OC, maticna MSi 760GM-P23 FX
_FliP je napisao/la:
Termalna pasta je vec bila na stock cooleru koji je dosao sa Phenom II X4 965.
Napajanje je OCZ CoreXStream 500W, GPU Sapphire Radeon HD 7770 OC, maticna MSi 760GM-P23 FX
Mislim da ne možeš ništa spržiti  .

Imas onaj priručnik od matične ploče na kojem ti je sve nacrtano gdje koji kable ide. (Ako nemas nekih kabela onda nisu "bitni" tj. može se bez njih [Uzemljenje, hdd ledice... ) .
brick je napisao/la:
Mislim da ne možeš ništa spržiti ;) .

Imas onaj priručnik od matične ploče na kojem ti je sve nacrtano gdje koji kable ide. (Ako nemas nekih kabela onda nisu "bitni" tj. može se bez njih [Uzemljenje, hdd ledice... ) .
Uvjeren sam da je sve spojeno kako treba, ali me brine taj miris po izgorenoj plastici. Mogao bi biti CPU jer sam imao problema sa postavljanjem coolera pa se termalna pasta mozda razmazala, ali nisam 100% siguran u cemu je problem.
_FliP je napisao/la:
Uvjeren sam da je sve spojeno kako treba, ali me brine taj miris po izgorenoj plastici. Mogao bi biti CPU jer sam imao problema sa postavljanjem coolera pa se termalna pasta mozda razmazala, ali nisam 100% siguran u cemu je problem.
Termalna se mora razmazati kad-tad  .
Mislim taj smrad se čuje na novim komponentama  .

Pokusaj reset CMOS, i na procesoru imas gold triangle koji mora biti uštekan u donjem lijevom uglu soketa.

btw. Ako odvojiš CPU od hladnjaka sada, onda moras očistiti CPU i nanijeti novu termalnu pastu.
Ako je nemaš ne diraj ništa do sutra..... (Znam kako ti je al šta ćeš) .

I ne uzimaj one fuš paste kao što su Spire , Mannhatan i sl, jer su užasne kvalitete i brzo oksidiraju.

Preporučujem: Artcic Cooling MX2 ; MX4, Gelid, ili neke od Noctue kao što je NT-H1.
Najskuplja je AC MX4 košta oko 50Kn .
Znaci mislis da je to normalno kad se prvi put upale 100% novi komponenti?
EDIT:
Malo sam googlao da vidim dali i drugi imaju isti problem, i dosao do zakljucka da je to "normalno" sa novim komponentima i smrditi ce nekoliko dana. Treba pratiti temperature da se nista ne pregrije. Najcesce smrad dolazi iz novih napajanja i prestaje kad se napajanje malo "razradi".
_FliP je napisao/la:
Znaci mislis da je to normalno kad se prvi put upale 100% novi komponenti?
EDIT:
Malo sam googlao da vidim dali i drugi imaju isti problem, i dosao do zakljucka da je to "normalno" sa novim komponentima i smrditi ce nekoliko dana. Treba pratiti temperature da se nista ne pregrije. Najcesce smrad dolazi iz novih napajanja i prestaje kad se napajanje malo "razradi".
Ne vjerujem da je bas normalno da nove komponente smrde.
Ja kad sam uzimao par dijelova ništa nije smrdilo, sad ne znam stvarno upali pa ćemo vidjet.
Zato sam pod navodnike stavio "normalno", kod nekih smrdi kod nekih ne. Nebi trebalo biti nikakvih kvarova na komponentama. Procitao sam to na tomshardware.co.uk i vise ljudi je opisalo isti problem i po meni je ta stranica pouzdana, bezbroj puta sam na njoj nasao rijesenja za probleme.
Ma upali ga na 10-ak sekundi i probaj odrediti odakle ide "smrad" 

ovako možemo vijećati kao parlament mjesec dana i neće biti napredka 
Usudio sam ga se upaliti jos jednom, ali sa otvorenim jednim poklopcem od kucista i ponjuskao sve komponente, nije se osjetio nikakav miris pa je vjerojatno kao sto sam predpostavio: osjeti se miris kod prvog paljenja novih komponenata.
EDIT:
CPU temperatura je na oko 27°C, tako da se dosta dobro hladi, ali sad imam jos jedan problem, i to na stalno dobivam poruku "Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key" iako sam u BIOS-u namjestio da prvo boota sa CD-a (jer zelim Windows instalirat), ali sto god napravio pojavi se ta poruka. Jedino zeli MSi CD bootat, i preko njega boota HDD, ali mi samo pise "Booting..." i nista se ne desava.
slobodno upali nece nista biti
jer da je neki kratki spoj odma bi rikno
a to moze biti jer tek palis nove komponente da ne objasnjavam sad
sretno :D
maksuz je napisao/la:
slobodno upali nece nista biti
jer da je neki kratki spoj odma bi rikno
a to moze biti jer tek palis nove komponente da ne objasnjavam sad
sretno :D
Je, to je samo bilo kod prvog paljenja, vise se ne osjeca taj miris (mozda nesto malo, nista zabrinjavajuce).
Sto se tice drugog pitanja oko bootanja: skuzio sam da je netko unistio moj Win7 instalacijski CD (propao nesto przit preko njega) i naravno tako ne moze bootat (evo mi ga sad kad posudujem stvari -.-).
Uglavnom, sve radi odlicno, novi Win7 se skida upravo i svi komponenti rade ;) Mozete staviti lock.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.