Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Sve o SSD diskovima

286 pregleda · 9 odgovora · otvorena 21.09.2012. u 00:18

Ovu temu sam napisao budući da je dosta ljudi čulo za SSD ali ne zna mnogo o njima.Ova tema nije ultimate guide već je "tema za upoznavanje" sa ovom komponentom.

Budući da su HDDovi nastali praktično sa pojavom računara došlo je do potrebe i potražnje za bržom memorijom.Nakon nekog vremena došlo se na ideju da bi se koncept RAM memorije mogao iskoristiti u gradnji bržeg i boljeg hard diska.Svima je poznato da je HDD elektro-mehanička komponenta jer u sebi ima i električne/elektronske i mehaničke komponente.Budući da svaka mehanika ima svoju sporost jer naravno ne može funkcionirati brzo kao i elektronika došlo se na ideju da se mehanika totalno izbaci novog koncepta te da se novi HDD u ovom slučaju nazvan SSD sastoji samo of FLASH memorije koja se danas nalazi u USB-ovima te u samom RAM-u.

Uvođenjem flash memorije u SSD diskove izbjegnuti su mnogi nedostatci samog hard diska:
- sporost
- potrošnja
- buka
- zagrijavanje

Kada sagledamo koji su sve "minusi" izbjegnuti javlja se zaključak da je SSD idealan, ali pričekajte, on kao i svaka komponenta ima minus koji je uglavnom visoka cijena za koju ne dobijete ni četvrtinu disk prostora koju biste dobili na klasičnom hard disku.Osim toga, kao i svaka flash memorija on ima određeni broj dozvoljenih brisanja tj. prepisivanja podataka koji zavisi od same arhitekture SSD-a.

Što se arhitekture SSDa tiče postoje dvije, jedna namjenjena običnim korisnicima MLC(multi level cell) koja je jeftinija ali njen broj zapisivanja/brisanja uznosi 10.000 dok skuplja verzija SLC(single level cell) namjenjena velikim firmama koje imaju sredstva i potrebu za istim SSDom iznosi cirka 100.000 što je deset puta više od jeftinije verzije.

Što se tiče upotrebe i namjene SSDova, oni su isprva bili namjenjeni korisnicima kojima trebaju veoma brzi laptopi budući da HDDovi u laptopu okreću magnetne ploče na 5400 okretaja u minuti a u PCu 7200 to je bilo presporo a druga namjena/upotreba SSDa je za sistemske particije tj. za operativne sisteme onima kojima je potrebno veoma brzo loadanje OS-a.

Za kraj ću još navesti da postoje hibridni diskovi koji se sastoje i od magnetnih ploče i od flash memorije te oni čine sponu između HDDova i SSDova te se i cijena kreće isto tako, nešto između.

Što se izbora tiče, kvalitetniji proizvođaći su Mach Xtreme, OCZ te Corsair.Brzine zavise od kvalitete kontrolera, jedan od najkvalitetnijih kontrolera je Marvell.
Planirao sam uzeti ovaj SSD ali je preskup + treba mi neki dobar WD za storage .
Uglavnom fino napisano, znao sam ovo ali eto pomoći će mnogima.
i samo da napomenem, u igrama vam nece biti bolji FPS ako imate SSD... Samo ce vam brze otvoriti igru i to je to
Lockerz je napisao/la:
i samo da napomenem, u igrama vam nece biti bolji FPS ako imate SSD... Samo ce vam brze otvoriti igru i to je to
Ne kupuje se SSD zbog igrica, nego za neke zahtevnije stvari.
KRY1337 je napisao/la:
Ne kupuje se SSD zbog igrica, nego za neke zahtevnije stvari.
pa s obzirom da je stavio temu na gejmerskom forumu, mnogi ce pomisliti da ovo sto sam ja naveo da nije tako
Kupiš SSD i samo na njega OS, kraj priče, sve ostalo na storage, simple.

Skupi jesu, ali vrijede svake marke.
Ubrzava li rad AutoCAD-a ili je to do procesora?
TAU je napisao/la:
ubrzat ce ali opet ti zavisi i do procesora
TAU je napisao/la:
Ako instaliraš AutoCAD na SSD ubrzat će ga i to primjetno ako ništa loadanje toolova, tekstura, opcija.
Sve pohvale. Stvarno odlično napisano

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.