Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija Zaključana

Računar neće da se upali

208 pregleda · 8 odgovora · otvorena 04.02.2012. u 23:02

Pozz.

Ovako, ima nekoliko mjeseci kako smo ja i drug čistili računar. Digli smo sistem ponovo onda smo očistili processor. Kada smo stisnuli dugme da se računar upali, čuo se processor kako kreće, hard disk i slično ali samo crna slika. Znači svi ventilatori rade, sve normalno samo crna slika, neće u opšte da se upali. Bio je čak i bip, ali na žalost moj drug je odvalio zvučnik za bip, jer nije znao da mu bip može riješiti problem. Kod njega je integrisana grafička kartica, tako da sam mu ja samo svoju ubacio, račuar nije i dalje rado, isto sve smo pokušavali i sa procesorom, hardiskom, ram memorijom i svime. Neki kažu da je možda vrisnula i matična, mada ja ne vjerujem, jer kućište mu nismo šutali po kući, nije ona mogla otići. Čak smo i sa baterijom pokušavali i dalje sve isto.
E jbg,ako ste sve to uradili sto si naveo sta bi onda moglo biti ? Pa nije traktor da mu ode anlaser,znaci ako nije hdd,graficka,ram,napojna sta onda ostane ? Monitor i maticna.
Inace kompovi nemaju anlaser,bregastu,svijecice,karburator,filter ulja ...
Ako su svi kablovi uredu, ramovi dobro stoje i probali ste vadit bateriju, onda je sigurno do ploče ili do processora.... Al ajde ti sad znaj jer nema zvucnika na matičnoj...

Nemogu vjerovati da je odvalio zvučnik radi toga, za njeg nije pc za njeg je šporet... 
Vjerovatno ste stavili previse termalne paste izmedju procesora i kulera. Ona moze praviti kratak spoj i kompjuter se ne moze bootat. Zapamti, termalna pasta NE SMIJE dodirivati onaj metal sto drzi procesor privezan za maticnu, dovoljno je staviti samo prst, a ne cijelu tubu. Samo makni visak paste i comp ce ti se bootat kako treba.
Provjeri sljedeće:
ram pločice
kablove
prašinu
procesor .Ako jedna od ovih komponenti ne radi može se desiti da ti se komp ne da upaliti.
[quote]E jbg,ako ste sve to uradili sto si naveo sta bi onda moglo biti ? Pa nije traktor da mu ode anlaser,znaci ako nije hdd,graficka,ram,napojna sta onda ostane ? Monitor i maticna.
Inace kompovi nemaju anlaser,bregastu,svijecice,karburator,filter ulja ... [/quote]

Jarane, zavrsio sam automehanicara, nemoj molim te :)

On topic:

Onda da vas pitam da li moze racunar da se ukljuci bez baterije ? Naravno ja sam to pokusavao i moze, ali kada ne bi bila ukljucena duze vrijeme, da li se onda upalio ?
Problem isti imo kad sam formatirao racunare u clubu

Procesor izvadi dobro pogledaj dali je stavljen kako treba...

drugo koler ne stezati prejako...

kao sto je ovaj rekao izvadi bateriju od biosa ostavi 30sec upali pc

pogledaj grafu dali je sve ok kako treba ako ste vadili mozda niste skroz stavili ali cisto sumljam da niste stavili cuo bih se zvuk tako i za ramove nije do rama....

znaci procesor kuler ;)

GL
Hvala svima, problem je rijesen.

Problem je bio u tome sto processor nije imao pastu, sada se racunar pali i sve fino :)

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.