Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Uvoz Vozila iz EU u BiH ...

245 pregleda · 12 odgovora · otvorena 20.01.2012. u 15:32

Ovko zelim da uvizem auto iz Njemacke u BiH pa me zanima koliko ce me to izaci sa Carinim PDV , svo do registracije?

Zelim da uvezem nesto od ovig auta: Alfa Romeo 156, Peugeot 307, Omega, Vecra C, Renult Laguna...

Svi su u 2003 god sa euro 3 motorima i tu su negdje sa cjenmom priblizni u Njemackoj.

Po Vasem misljenju sta najbolje uzeti i koliko ce me to stajati u BiH?
Kada hoces uvesti auto,mora ici na procjenu vrijednosti.Pa onda ti kazu koliko je carina.

gledaj da auto nije starije od 7 godina
http://www.mobile.de/?lang=en

i lagano istrazuj 

sto se tice carine jbg kolko ga procjene 

a sto se tice odabira gledaj cijenu odrzavanja i potrosnju

i da ako ces ganjat s malom kilometrazom jbg  cjena je veca
Zar ne vrijedi račun koi dobijem uz volilo koliko sam platio?

Gledo sam i Mobile.de taj ali naso sam tamo vec ova vozila koja sam naveo.

Za svako auto nađu mane neke neko govori nemoj opela ode lim , nemoj lagunu ode mi vodena pumpa ni sam nezna m sta bi sad pa sam volio da mi neko kaze ko se razumije
Pošto mi se stari bavi tim ,znam ono kako ide ...

Ovako ta auta su negdje oko 2500-4000 eura sa carinom i porezom bi te izaslo negdje oko 10.000-11.000 maraka zavisi o auto i cijeni samog auta , znači carina i porez je negdje od 2.000-3.000 eura ...
Ma nemoslim ja to preprodavati to sam konto sebi 1. ato sovuci i vozati par godina opet mogu naci tamo bolje ocuvano nego ovde kod nas...
Jozic je napisao/la:
Zar ne vrijedi račun koi dobijem uz volilo koliko sam platio?

Gledo sam i Mobile.de taj ali naso sam tamo vec ova vozila koja sam naveo.

Za svako auto nađu mane neke neko govori nemoj opela ode lim , nemoj lagunu ode mi vodena pumpa ni sam nezna m sta bi sad pa sam volio da mi neko kaze ko se razumije
Stari mi je prije 2 mjeseca uvezo Skodu fabiu, znam da ga je homologacija i to doslo oko +2000€ na cijenu auta!!

Sto se tice auta:
Jesil razmisljo o Skodi (Oktavija, Fabia) oktavije su malo skuplje, ali su mocnije, onda pasat, po oglasniku kada sam gledao ta auta imaju puno prevozenih kilometara, mnogo kilovati, samim tim vise i torse, ali nez kako tebi odgovara!! Mozes u obzir uzeti i Pola, oni su do 2002-2003 godista, Polo Clasic ili mali!! Pezo 307 isto dobro auto, al ima dosta elektronike ako vec trazis trazi one ispod 80KW oni su manje opremljeni elektronikom...
Sta mislis o Fordu- Fokusu, da li ti se oni dopadaju, nisu skupi, a nisu ni losi, godista do 2004!!

I da svakako u inostranstvu auta su mnogo vise ocuvana nego nasa, bolje odrzavana, sto se primjeti i na njima!!
Imaš Porez i Carinu platit, prebacit na "Colovke" tablice, i to je što moraš. Ostalo trebat će ti keša normalno za dovuć to auto i sve ostalo 

Ja mislim da je porez i carina 6% i 17% na cijenu automobila, uglavnom izračunaš tako i colovke su ti 100€.

Uglavnom treba ti nekih 1500-2000 brat bratu 
Ovako ti to ide. Na carini ti procjene auto, to je vecinom tu negdje cijena koju si ti i platio. Na tu cijenu onda placas carinu koja iznosi 5%-15% (nisam siguran sad tacno, editovat cu ti post sa tacnom informacijom). Onda saberes koliko kosta auto i koliko carina i na taj ukupni iznos placas onda PDV koji iznosi 17%.
Eh sad, jedna pravo dora stvar koju ljudi ne znaju. Ako je auto proizvedeno na tlu EU mozes dobiti veliki popust. Samo tu gdje kupujes auto trazis da ti taj covjek izvadi ili da ti izvadis papir koji se zove EURO1. To je papir koji je ustvari dokaz da je auto proizvedeno na tlu EU. To doneses na carinu i ja mislim da dobijes popust negdje u visini carine, tako nekako.
Meni je stari ganjo sva ta sranja, bio sam i ja sa njim ali ne mogu se sjetiti tih tacnih procenata. Uglavnom, kad dodje kuci pitat cu ga pa editovati post sa tacnim postocima.
ima jos jedna stvar koja ti mozda moze pomoci a to je da sa vlasnikom auta koji zelis kupit dogovoris kao da je auto poklonjen(takav ugovor sklopite) i mnogo bolje prodjes na carini nego sa dokumentima u kojima je auto kupljen....provjeri to,mozda i upali(msm nije to krivicno djelo,ali nez da li to sada moze tako..uglavnom se raspitaj i o toj opciji)

A inace jako skupo ti to dodje...kada sve te papire zavrsis i to sve isplacas izadje ti gotovo kao i kad ovdje kupis auto,nema velike razlike(neces bit u plusu nesto Bog zna)

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.