Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[Diskusija] Prirodna bogatstva BiH

408 pregleda · 20 odgovora · otvorena 14.01.2012. u 13:06

Pozdrav svima,

Prije svega sam ovu diskusiju podigao da bi vi meni predlozili neka mjesta u Bosni i Hercegovini koja vrijedi obici.
Ima mnogo mjesta koja sam obisao sa roditeljima ili skolom(dok sam jos isao) kao sto su npr:
Jajce,Travnik,Tuzla,Zenica.. da ne nabrajam dalje (znaci sve sto je u sklopu tih gradova sam obisao)...

A zasto se sama tema zove diskusija?

Zato sto me zanima da li vi mislite da su nasa sva prirodna bogatstva u Bosni i Hercegovini dobro iskoristena?Sta bi se moglo po tom pitanju uraditi?Da li bi mi kao obicni gradjani mogli nesto uraditi po pitanju toga?
I navedite neko prirodno bogatstvo nesto sto vas impresionira iz vaseg grada i okoline,sto bi moglo biti od koristi za turizam u nasoj lijepoj 
Ko nije otisao neka ode na Tekiju u Blagaju i to za Dervise kada budu, nekad tamo 7-8 mjesec ne znam tacno.
Tada vrijedi posjetiti ovo mjesto, za Dervise prodje bruka ljudi pjeske da bi dosli do Tekije.
Mislim da ih imamo puno , samo ih ne koristimo na pravi nacin . Imamo vode na bacanje a mi je uvozimo iz drugih zemalja .

Šume i šumska zemljišta u Bosni i Hercegovini rasprostiru se na površini od oko 2,709.800 ha, što čini 53% površine države.
Mislim da sume i sumska podrucija ne korisitmo nimalo , a trebali bi puno vise ..

@ OvO sto se tice mjesta koja bi posjetio , phh : MOzda da odes dole u Pocitelj ? , Blizu Mostara , Ja sam bio , popeo se na vrh onog cuda , srce mi stalo .

Onda na onaj vodopad dole , kako se zove : Joj nmg da se sjetim , msm kravice , tako nesto , lijep pogled , nema sta ..
Posjeti definitvno Međugorje,prelijep grad kojeg krase pririodne lljepote.

EDIT:
Alo šta glumiš ti,šta šamaraš.

Post dobio šamar od Limmaa

Skoro si ti sve nabrijao ali Hutovo blato je nekad bilo odlicno,a o kravicama da ne pricam.

----Prirodna bogastva u Bosni i Hercegovini su na niskom nivou.Koliko mi samo imamo prirodne-ciste vode??A koliko mi dovozimo vode iz susjednih drzava,na milione litara!!!!!Mi kao gradjani jedimo mozemo sjedit i cekat da nam uniste drzavu,osim ako Irci ne ubiju Dodika.Nama je samo Dejtonski sporazum skroz sjebao drzavu.3 precednika 2 rntitena i distrik. :S ...sad da ne ulazimo u politiku na sajtu.

O šumama i da ne govorim.
[youtube]y6chTTqI65I[/youtube]
Posjetite vodopad Kravice kraj Ljubuškog :) Prava divota
NIXONSTYLE je napisao/la:
Posjeti definitvno Međugorje,prelijep grad kojeg krase pririodne lljepote.

EDIT:
Alo šta glumiš ti,šta šamaraš.
+1

taman kad sam procito temu mislio napisat medjugore kad vidim tvoj post.. Znaci preljep grad

@jazzone

Medjugorje je metropola 

Kordinho je napisao/la:
+1

taman kad sam procito temu mislio napisat medjugore kad vidim tvoj post.. Znaci preljep grad

@jazzone

Medjugorje je metropola ;)
nije medjugorje grad , medjugorje je selo

http://www.youtube.com/watch?v=6KNVE8MV2N0

1:40 

Nista vise necu reci 

Puno puta sam bila u Bosni i kad samo razmislim kad sam išla kroz Bosnu na more.. Dio do Livna sve kamenjar, a nazad kraj Međugorja i Mostara, srednja Bosna uglavnom, prelijepo, neopisivo. Zelenilo, rijetko koji auto, ne znam..

A za ovu diskusiju mogu pričati samo "u ime" Hrvatske. Upravo zbog tih prirodnih bogatstava sam i protiv EU jer smatram da zapravo ne trebamo njihov novac, da imamo dovoljno ga u prirodi. Toliko raznolika, dobar geografski položaj i smještaj, i bogata. Svjetski sportaši, a tek školovanje koliko je realno jako (i općenito na Balkanu školovanje).

Slavonija .. poljoprivreda, pšenica, kukuruz, šećerane, vinogradi (Kutjevo - jedno od najboljih svjetskih vina, Ilok)
Zagorje .. vinogorja, toplice, izvori mineralne i bistre vode (Jana - eno je u Americi ) i industrija (Zagreb)
Gorski kotar .. zimski turizam i skijanje, a preko proljeća i ljeta ispaša i proizvodnja mlijeka
Primorje .. ljetni turizam i ljetovanja, masline, bademi, paška solana, brački kamen
Povijest .. Pula, Krapina, Vinodol, Split, Dubrovnik,..
I još mnoga druga bogatstva i da nakraju rasprodamo Plivu, Inu, HT, .. Nevjerojatno. Samo da nas sad spase ove komunjare, referendum će sigurno biti više od 50% protiv, i da se stabiliziramo, a ne da Nijemci i Britanci zarađuju na nama.

Tuga. 
Imamo sve što ostale države na balkanu nemaju. Problem je država.
Bio sam u Blagaju, na Kravicama, Počitelju, Hutovom Blatu, Vrelo Bosne, Neum, Gabela (Troja ) i ima još toga samo se ne sjećam. Mi imamo baš sve što je potrebno da bude uspješna država ali kao što je reko Neymar (ne igrač nego reper Neymar) mi imamo prilijepu državu ali to nije ništa spram onoga ko nju vodi.
-Imamo mnogo prirodnih dobara,a ni sami nismo svjesni koliko to znaci npr. voda imamo toliko rijeka,pitke vode,a pola drzava uvoze vodu dok mi sa pitkom vodom peremo ulice itd. Tako da pola prirodnih dobara nije dobro iskorisceno.

Sto se tice lokacija za odmaranje toga imamo i previse Bjelasnica,Igman,Jahorina,Vlasic itd. i opet nismo to iskoristili,oni od Sljemena napravili atrakciju,a mi necemo od olimpijskih ljepotica 
Imamo prirodnih bogastava ali to nije ništa iskorišteno.
Pogotovo mrki ugalj kojeg ima i previše u BiH.
Zatim šume, pola BiH prekriva šume preko 50%.
Mislim da mi tu ne možemo ništa uraditi jer nam je država sjebana, oni uvoze robu koju mi imamo, čak i bolji kvalitet.
Ma nisu dobro iskoristena.Samo ne shvacam kako imamo veci UVOZ, nego IZVOZ vode,kad obilujemo vodom hvala Bogu ! Stvarno smo Bih obiluje prirodnim bogastvima, ali ova gospoda politicari ne znaju to iskoristiti. Posjetite : Travnik,Mostar itd..
Lima je napisao/la:
Ko nije otisao neka ode na Tekiju u Blagaju i to za Dervise kada budu, nekad tamo 7-8 mjesec ne znam tacno.
Tada vrijedi posjetiti ovo mjesto, za Dervise prodje bruka ljudi pjeske da bi dosli do Tekije.
Ja od Tekije i izvora Bune nisam vidio ljepse mjesto u BiH. Neopisiva ljepota 

@ tema 

Nacionalni park Sutjeska, vodopad Kravice, Kraljeva Sutjeska i tvrdjava Bobovac, etno selo Stanisic. 

Eto nesto sto sigurno vrijedi da se posjeti, uzivaj 

edit: Samo kad bi iskoristili nase planine, za razne zimske sportove, spust, slalom a i rekreaciono imali bi zavidnu posjecenost BiH, pa zatim nase rijeke, rafting, ribarstvo. etc.

Nedavno je National Geographic BiH uvrstio u top 10 mjesta po prirodnim ljepotama koje treba obavezno posjetiti u 2012 

Evo i link 

http://www.vijesti.ba/licnosti-dana-dobar/67702-BiH-medju-top-destinacija-2012-godini.html
Imamo dosta prirodnih resursa, ali ih ne koristimo pametno, naprotiv razbacujemo se s njima. Evo npr. šume, BiH je bila 3. zemlja u Evropi po bogatstvu šuma, sada smo 5. razlog svemu tome je ilegalna sjeća. Prodajemo drvo kao sirovinu po veoma niskim cijenama, a kupujemo finalne drvne proizvode po mnogo višim cijenama. Nismo ni svjesni kako kvalitetnu šumu zapravo imamo, evo npr. gledao sam jednu emisiju gdje jedan lik iz Firence proizvodi visoko kvalitetne violine, te je rekao da je za proizvodnju tih violina jedino "dobar" bosansko-hercegovački javor, ali kod nas raja taj javor koristi kao ogrjev. Isto tako što se tiće vode, jedni smo od najbogatijih u Evropi po količini i kvalitetu tog "plavog zlata" (nazivaju ga plavo zlato zbog sve većih kriza u svijetu oko svježe pitke vode). Mnogi od nas ne znaju da Bijela Kuća,Washington pije Tešanjsku vodu. Voda se crpi i exportuje iz Tešnja pravo u Bijelu Kuću uz velike sanitarne i sigurnosne mjere. Ovaj izvor čuva američka vojska, te prilaz nemaju obični smrtnici. Uprkos svemu ovome mi uvozimo vodu u ogromnim količinama te trošimo državni buđet na to umjesto na neke "pametnije" stvari". Što se tiće poljoprivrednih površina, iako je BiH planinska zemlja imamo oko 50 % obradivih poljoprivrednih površina koje se nažalost ne obrađuju. Razlog tome je zastarjela tehnološka oprema, veliki dio obradivog područja je miniran ( treba 45 miliona eura da se to područje očisti od mina ili 40 godina rada). Isto tako u poljoprivredi preovladava stanovništvo starije dobi, te je to još jedan od niza razloga zašto se ne iskorištava ovo prirodno bogatstvo. Imamo nešto malo i rudnih bogatstava koje se ne iskorištavaju dovoljno zbog "primitivne" tehnološke opreme. Ma ugl. sve što valja u BiH mi smo već dali pod koncesiju stranim zemljama , jer nismo dovoljno finansijski jaki da bi sebi dopustili takav "luksuz" da mi iskorištavamo naša prirodna bogatstva. Imamo predispozicija i za razvoj turizma, naše Olimpijske planine, zatim planine sa "netaknutom prirodom" (Zelengora, Prenj itd.) jezera, rijeke te mnogobrojni gradovi (Medjugorje, Mostar, Jajce itd).
Moje skromno mišljenje o svemu ovome 
Stolac:

1. Muzej pod otvorenim nebom
2. Stećci
3. Daorson
4. Stari grad (Kula na brdu)
5. Bregava - i na njoj mostovi
6. Imaš džamija,crkva (katolicka i pravoslavna)
7. Begovina

I vamo što kažu Mostar

Stari grad- Most
Ima kod pozorista Kuća starih stvari
Neretva i okolna brda
Vidim Travnik si posjetio, pa predpostavljam i Vlasic. Ipak ti naglasavam da posjetis Vlasic jos koji put, jer je to stvarno divna planina, a i zrak je cist i lijeci . Ako te zanima ovo sto sam napisao da lijeci, javi se na pm odg ti sto.

-Sanski Most, tj. rijeku Sanu da posjetis, takodjer predivno mjesto 

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.