Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

CMOS gubi podatke - Šta je uzrok?

142 pregleda · 4 odgovora · otvorena 08.09.2011. u 13:23

Još jedan problem koji mi se počeo javljati nedavno.Sve komponente u računalu su nove,stare 6 mjeseci,imaju još 2,4 god.garancije,pa to prvo želim napomenuti da ne misli ko da ide za stare stvari...

Dakle problem je sledeći:
Kad ugasim računar (se skoro svakiput) KAD GA UPALIM PONOVO "resetira" DATE AND TIME koji je sačuvan u CMOS BATERIJI.Znači izgubi se sve sačuvano u Biosu kad se ugasi računar.
Probao sam zamjeniti bateriju stavio sam i mostić na CLR CMOS i nazad al je isto.:r

P.s: Na samom početku PC nije htjeo ni krenuti jer sam mu valjda previše stegao šraufiće na matičnoj ploči i kao da električni tok nije mogao kružiti dovoljno po ploči pa je krenuo za par sekundi i ugasio se...sad sam malo odvrnuo šraufiće i kreće normalno ali to sa CMOS Date and Time nikako ne mogu ispraviti.Znači porameti mi sve sačuvano u Biosu (datum i vrijeme,First and Second Boot, i moram sve svakiput kad upalim PC naštimavat ponovo)

Bios je bio nadgradjen (updateovan) prije 5 mjeseci na poslednju verziju,mogu probati i to ponovo.Dali može šta slično činiti kakav maliciozni spyware,virus,trojanac...?
Nista od softvera ti ne moze pravit takav problem,
ako imaš garanciju - goni na servis, do hardware-a je
CMOS ti ne moze isprazniti neki software, mozes probati tako sto ces posuditi disk od prijatelja i testirati.

Ovo je jedna od najglupljih stvari koje sam cuo, ovo s sarafima.
Baterija na mb se brine za bios podatke. Vjerovatno je otisla da vjecna lovista.
Ne procitah da si mjenjao bateriju, provjeri jumpere na mb

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.