Chosen_One je napisao/la: Da si ikad otvorio HDD u svom zivotu vidio bi da to nije samo veliki magnet, nego da ima jos pokretnih djelova kao sto je glava koja cita podatke sa magneta, a koja se s vremenom istrosi (usrani Maxtorovi HDD su najbucniji, krckaju i novi!!!).
Uzroci krckanja: 1. HDD 2. Ventilatori (oni koji imaju kuglice kad se izlizu jako buce, a cak znaju crtati od nesto) 3. Kuciste (mozda ti se rasklimala bocna stranica i sl.)
Rjesenja: 1. Pomiri se sa tim 2. Podmazi ili zamjeni ventilator 3. Stavi nekakve gumice na spojeve djelova kucista |
hajd molim te nemoj mi se pravit pametan!!!
mogu te stosta naucit vezano za HDD-ove... zato decko molim te nemoj vise!
jedini magnetni dio na HDD-u je sam medij u stvari, tacnije ploca/ploce...
i kakvi ce drugi magneti otic...
ako ti znas da ima pokretna glava, ploce, mehanizam koji sve to diriguje, ne znaci da si pametan, pa da meni protivrijecis...
sigurno sam vidio mngo vise diskova od tebe, rasklapo, sklapo, testiro...
dosta je!
inace, sto se tice zujenja... sve se moze napraviti!!!... najvjerovatnije, gotovo 90% je da je otisao jedan od nekih kulera...
a posto sam se vec susreo s tim, gore sam ti fino rekao, prekontrolisi kulere na napojnoj...
posto kupujemo nekvalitetne napojne, dolaze nekvalitetni kuleri u njihovom sklopu, pa s vremenom dotraju i rasklimaju se, pa pocnu zvrcat... ode im elektro motor!...
toliko od mene.

edited:
nisam vidio onaj dio posta "mrvi"...
ako mrvi, onda je disk... pretrazuje podatke na disku... nista neobicno... pogledaj dok "mrvi", dali svijetli konstantno ona lampica koja pokazuje zauzece HDD-a...
usput, koliki je kapacitet HDD-a i kad si kupio racunar?