Pozdrav.
Danas na raspolaganju imamo mnogo besplatnih CMS-ova. Jedan od njih je Wordpress koji je krenuo od blog sistema a sada je jedan od najmocnijih CMS-ova. Za njega postoji jako puno tema, modula i svega ostalog što vam daje veliku mogucnost za uredivanje sajta.
Da napomenem da je ovaj tutorijal napravljen za pocetnike i u njemu cu objasniti SAMO instalaciju wordpressa, a module i teme vjerovatno u nekom sljedecem.
Pa da pocnemo sa tutorijalom, potrebno je imati sljedece:
- Web prostor ( sa bazom )
- Wordpress instalaciju
- FTP klijent
FTP klijent koji cu koristiti u ovom tutorijalu je Filezilla i možete je skinuti sa sljedeceg sajta:
KLIK
Prvi korak:
Potrebno je skinuti Wordpress instalaciju sa sljedeceg linka:
KLIK

Nakon završetka preuzimanja wordpress instalacije, potrebno je raspakirati u neki folder.

Drugi korak:
Sada je potrebno da se spojite na vaš FTP server.
U ovom tutorijalu ja cu koristiti byethost i kod njih FTP informacije se nalaze ovdje:

Kada kliknemo na FTP information dobijemo nešto ovako:

Te podatke trebamo upisati u naš FTP klijent.
Nakon što smo upisali, u Filezilli ce to ovako izgledati:

Ukoliko na nekim klijentima zatraži FTP port, on je po defaultu 21.
Zatim nakon spajanja na FTP server, naš klijent ce otvoriti vaš prostor:

Zatim udimo u htdocs gdje vec ima neki index.html vjerovatno.
Znaci vi vaše fajlove uploadate na vaš FTP server u folder htdocs.
Udite u onaj folder u kojem ste prethodno raspakovali arhivu sa wordpressom i sve fajlove iz njega povucite u filezillu u htdocs.

Treci korak:
Nakon uploada fajlova, krecemo sa instalacijom wordpressa.
Otvorite vas sajt i pojavit ce vam se ovako nesto:

Kliknite na ' Create a configuration file ' za nastavak dalje.
Dalje ce vam reci sta vam je sve potrebno ( db host, username, pw itd.. ) samo kliknite na Let's go.
Zatim nam dolazi forma gdje moramo unijeti podatke baze koja izgleda ovako:

Cetvrti korak:
U ovom koraku cu vam objasniti kako napraviti MySQL bazu na byethost, na vecini hostinga je isto.
Znaci prvo udjete u panel i idete na opcije baze, konfigurisanje baze i sl., kod mene to izgleda ovako:

Zatim udjimo u MySQL databases i kreiramo novu bazu sa imenom 'wordpress'.

Peti korak:
Sada se vracamo na instaliranje wp-a, upisujemo podatke koje smo dobili od hostinga zajedno sa imenom baze koju smo kreirali prethodno.
Podaci za byethost koje sam ja dobio izgledaju ovako:

Kada popunimo formu za unosenje MySQL podataka, ona bi trebala izgledati ovako otprilike:

Sesti korak:
Nakon sto se wordpress uspjesno povezao sa bazom, pojavi nam se ovo:

To znaci da smo vec presli pola puta, ostale su jos sitnice poput naslova sajta, username i pw od admina i sl.
Nakon sto ste kliknuli na Run the install, dolazimo do dijela za unos admin podataka sto izgleda ovako:

Kraj:
Poslije unosenja potrebnih podataka, zavrsavamo instalaciju wordpressa:

Sajt na kojem sam radio tut je: http://unitedtut.byethost22.com/
Ovim zavrsajem ovaj tutorijal, ukoliko budete imali problema javite mi se na temu,pm,gb pa cemo rijesiti
Pisano je u notepadu tako da ukoliko ima nekih greskica u tekstu potrudit cu se da ispravim.
Za g.ba, united :$
Danas na raspolaganju imamo mnogo besplatnih CMS-ova. Jedan od njih je Wordpress koji je krenuo od blog sistema a sada je jedan od najmocnijih CMS-ova. Za njega postoji jako puno tema, modula i svega ostalog što vam daje veliku mogucnost za uredivanje sajta.
Da napomenem da je ovaj tutorijal napravljen za pocetnike i u njemu cu objasniti SAMO instalaciju wordpressa, a module i teme vjerovatno u nekom sljedecem.
Pa da pocnemo sa tutorijalom, potrebno je imati sljedece:
- Web prostor ( sa bazom )
- Wordpress instalaciju
- FTP klijent
FTP klijent koji cu koristiti u ovom tutorijalu je Filezilla i možete je skinuti sa sljedeceg sajta:
KLIK
Prvi korak:
Potrebno je skinuti Wordpress instalaciju sa sljedeceg linka:
KLIK

Nakon završetka preuzimanja wordpress instalacije, potrebno je raspakirati u neki folder.

Drugi korak:
Sada je potrebno da se spojite na vaš FTP server.
U ovom tutorijalu ja cu koristiti byethost i kod njih FTP informacije se nalaze ovdje:

Kada kliknemo na FTP information dobijemo nešto ovako:

Te podatke trebamo upisati u naš FTP klijent.
Nakon što smo upisali, u Filezilli ce to ovako izgledati:

Ukoliko na nekim klijentima zatraži FTP port, on je po defaultu 21.
Zatim nakon spajanja na FTP server, naš klijent ce otvoriti vaš prostor:

Zatim udimo u htdocs gdje vec ima neki index.html vjerovatno.
Znaci vi vaše fajlove uploadate na vaš FTP server u folder htdocs.
Udite u onaj folder u kojem ste prethodno raspakovali arhivu sa wordpressom i sve fajlove iz njega povucite u filezillu u htdocs.

Treci korak:
Nakon uploada fajlova, krecemo sa instalacijom wordpressa.
Otvorite vas sajt i pojavit ce vam se ovako nesto:

Kliknite na ' Create a configuration file ' za nastavak dalje.
Dalje ce vam reci sta vam je sve potrebno ( db host, username, pw itd.. ) samo kliknite na Let's go.
Zatim nam dolazi forma gdje moramo unijeti podatke baze koja izgleda ovako:

Cetvrti korak:
U ovom koraku cu vam objasniti kako napraviti MySQL bazu na byethost, na vecini hostinga je isto.
Znaci prvo udjete u panel i idete na opcije baze, konfigurisanje baze i sl., kod mene to izgleda ovako:

Zatim udjimo u MySQL databases i kreiramo novu bazu sa imenom 'wordpress'.

Peti korak:
Sada se vracamo na instaliranje wp-a, upisujemo podatke koje smo dobili od hostinga zajedno sa imenom baze koju smo kreirali prethodno.
Podaci za byethost koje sam ja dobio izgledaju ovako:

Kada popunimo formu za unosenje MySQL podataka, ona bi trebala izgledati ovako otprilike:

Sesti korak:
Nakon sto se wordpress uspjesno povezao sa bazom, pojavi nam se ovo:

To znaci da smo vec presli pola puta, ostale su jos sitnice poput naslova sajta, username i pw od admina i sl.
Nakon sto ste kliknuli na Run the install, dolazimo do dijela za unos admin podataka sto izgleda ovako:

Kraj:
Poslije unosenja potrebnih podataka, zavrsavamo instalaciju wordpressa:

Sajt na kojem sam radio tut je: http://unitedtut.byethost22.com/
Ovim zavrsajem ovaj tutorijal, ukoliko budete imali problema javite mi se na temu,pm,gb pa cemo rijesiti

Pisano je u notepadu tako da ukoliko ima nekih greskica u tekstu potrudit cu se da ispravim.
Za g.ba, united :$
dobar tut