Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[TUT] Instalacija Wordpress-a

206 pregleda · 8 odgovora · otvorena 30.07.2011. u 13:33

Pozdrav.

Danas na raspolaganju imamo mnogo besplatnih CMS-ova. Jedan od njih je Wordpress koji je krenuo od blog sistema a sada je jedan od najmocnijih CMS-ova. Za njega postoji jako puno tema, modula i svega ostalog što vam daje veliku mogucnost za uredivanje sajta.

Da napomenem da je ovaj tutorijal napravljen za pocetnike i u njemu cu objasniti SAMO instalaciju wordpressa, a module i teme vjerovatno u nekom sljedecem.

Pa da pocnemo sa tutorijalom, potrebno je imati sljedece:

- Web prostor ( sa bazom )
- Wordpress instalaciju
- FTP klijent

FTP klijent koji cu koristiti u ovom tutorijalu je Filezilla i možete je skinuti sa sljedeceg sajta:

KLIK

Prvi korak:

Potrebno je skinuti Wordpress instalaciju sa sljedeceg linka:

KLIK

Nakon završetka preuzimanja wordpress instalacije, potrebno je raspakirati u neki folder.

Drugi korak:

Sada je potrebno da se spojite na vaš FTP server.

U ovom tutorijalu ja cu koristiti byethost i kod njih FTP informacije se nalaze ovdje:

Kada kliknemo na FTP information dobijemo nešto ovako:

Te podatke trebamo upisati u naš FTP klijent.

Nakon što smo upisali, u Filezilli ce to ovako izgledati:

Ukoliko na nekim klijentima zatraži FTP port, on je po defaultu 21.

Zatim nakon spajanja na FTP server, naš klijent ce otvoriti vaš prostor:

Zatim udimo u htdocs gdje vec ima neki index.html vjerovatno.

Znaci vi vaše fajlove uploadate na vaš FTP server u folder htdocs.

Udite u onaj folder u kojem ste prethodno raspakovali arhivu sa wordpressom i sve fajlove iz njega povucite u filezillu u htdocs.

Treci korak:

Nakon uploada fajlova, krecemo sa instalacijom wordpressa.

Otvorite vas sajt i pojavit ce vam se ovako nesto:

Kliknite na ' Create a configuration file ' za nastavak dalje.

Dalje ce vam reci sta vam je sve potrebno ( db host, username, pw itd.. ) samo kliknite na Let's go.

Zatim nam dolazi forma gdje moramo unijeti podatke baze koja izgleda ovako:

Cetvrti korak:

U ovom koraku cu vam objasniti kako napraviti MySQL bazu na byethost, na vecini hostinga je isto.

Znaci prvo udjete u panel i idete na opcije baze, konfigurisanje baze i sl., kod mene to izgleda ovako:

Zatim udjimo u MySQL databases i kreiramo novu bazu sa imenom 'wordpress'.

Peti korak:

Sada se vracamo na instaliranje wp-a, upisujemo podatke koje smo dobili od hostinga zajedno sa imenom baze koju smo kreirali prethodno.

Podaci za byethost koje sam ja dobio izgledaju ovako:

Kada popunimo formu za unosenje MySQL podataka, ona bi trebala izgledati ovako otprilike:

Sesti korak:

Nakon sto se wordpress uspjesno povezao sa bazom, pojavi nam se ovo:

To znaci da smo vec presli pola puta, ostale su jos sitnice poput naslova sajta, username i pw od admina i sl.

Nakon sto ste kliknuli na Run the install, dolazimo do dijela za unos admin podataka sto izgleda ovako:

Kraj:

Poslije unosenja potrebnih podataka, zavrsavamo instalaciju wordpressa:

Sajt na kojem sam radio tut je: http://unitedtut.byethost22.com/

Ovim zavrsajem ovaj tutorijal, ukoliko budete imali problema javite mi se na temu,pm,gb pa cemo rijesiti 

Pisano je u notepadu tako da ukoliko ima nekih greskica u tekstu potrudit cu se da ispravim.

Za g.ba, united :$
Svaka cast, al ovakvih tutoriala ima puno na netu ... posluzice nekom 
Svaka čast, jako dobar tut 
to stari ,stvarno dobar tut trebalo mi je ovo a nisam znao install  sada cu znat hvala puno 
Vlasnik sam sitea cool-turist.net koji nudi besplatno na korištenje kompletan paket stranica+poddomena+hosting.
Stranice su za vođenje bloga, magazina, portal, forum, e-store, iPhone App, apartmani, auto kuće, razne firme, stranice za osobnu promociju itd.
stranice su aktivne kroz 60 sec. od registracije.

Cijeli ovaj tutorijal je super odrađen svaka čast, ali evo moje riješenje za sve koji žele raditi na wordpressu, a nemaju hosting domenu ili se nežele zamarati instalacijom koja je ovdje prikazana.
:D

pozdrav nastavi sa odličnim radom.
Bravo malac samo tako : )

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.