Ovo je tutorial u kojem cu vam objasniti kako koristiti Smudge tool posto sam primjetio da dosta membera koji se bave photoshopom ili ne koriste uopste ovaj tool ili ne znaju koristiti kako treba.
*Kao prvo sta je uopste Smudge tool ?
Smudge tool je alat u Photoshopu koji manipulise pixele simuliranjem odabranog brusha, te ih transportira na susjedna podrucija.
Ova definicija zvuci kompleksno ali u stvarnosti je veoma simple i sve sto vi trebate raditi jeste pomjerati misem i napraviti svoj Brush setting.
*Gdje se nalazi Smudge tool ?

Odaberite smudge tool.
Kada ste odabrali smudge tool primjetit cete da se pojavio novi bar u photoshopu.

U tom baru mozete odabrati koji cete smudge brush koristiti prilikom izrade kao i koliki ce strength biti.
*Cemu sluzi Strength ?
Strength vam sluzi da namjestite koliko od layera zelite da vam smudga , a koliko da vam ostane tj. jacina smudga.
Evo par primjera:

Orginalna slika
-----------------------------------------------------------------------

Strength 10%

Strength 30%

Strength 50%

Strength 70%

strength 100%
Kao sto ste i sami mogli primjetili sto vise povecamo Strength to ce Smudge jaci biti.
-------------------------------------------------------------------------
Sljedece sto ce vam trebati za Smudge jeste Brush Manager

Brush Manager otvorite tako sto odete na Window>Brush, ili jednostavno kliknete F5.
*Starije verzije nemaju opciju Scattering ali siguran sam da svi vi koristite novije verzije tako da nece biti problema.
*Smudge Settings
Kako bi smudge izgledao dobro na slici morate napraviti pravi setting, ima bezbroj kombinacija tako da slobodno pokusajte eksperimentisati sa brush managerom i opcijama koje vam nudi.
Evo vam par primjera:
*Smudge Settings 1
Strength: 68%

*Smudge settings 2
Strenght: 68%

I za kraj evo vam par download linkova za neke Smudge Brushes.
Smudge Brushes 1
Smudge Brushes 2
Smudge Brushes 3
Smudge Brushes 4

, morat cu i ja nesto da uradim bolje od onih mojih prijasnjih tutova :S