Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Umrezavanje ?

534 pregleda · 6 odgovora · otvorena 05.12.2006. u 12:10

Imam adsl i hocu da prikljucim na 2 pca .. sad me interesuje kako cu to uraditi ? ko zna nek objasni ko ne zna nek ne spama thx :x

@ score meni treba tacno objasnjenje kako da spojim 2 pca da oba imaju ADSL .. a ne ovo sto je ovaj lik reko .. da procita ono sto je napiso nebi sam skonto sta je mislio sa tim reci .. :/
http://www.elitesecurity.org/t81455-Osnove-umrezavanja
http://www.elitesecurity.org/t148703

Nadam se da ce ti ovo pomoci.
vako kupi mrezno kablo prikljuci ga na modem a taj modem na bilo koji racunar i mrezni kabal na drugi racunar i instaliraj modem na oba racunala tako sam ja uradio kuci ako ne kontas kontakt [email uklonjen]
moze i ovako,

Prvo povezes ta dva kompa u lan obicni direktno crossover cablom. Jedan od njih ce ti biti server.

U komp koji hoces da ti bude server stavis jos jednu mreznu karticu i u nju ukljucis ADSL modem. Napravis konekciju za net normala i odes na tab "Advanced" i tamo ukljucis Internet connection sharing za onu Lan konekciju koju si prethodno napravio.
Sad odes do onog drugog kompa i u njegovoj lan konekciji stavis da mu je default gateway IP od servera. Takodje ukucas dole bihnetove DNS servere koji bi trebali biti 195.222.32.10 i 195.222.32.20 (ovo provjeri)

I to je to, jedina mana ovoga je sto Server komp mora da bude upaljen da bi klijent komp imo net.
               Ownage je napisao/la:
kupi 8 portni switch ili neki manji i ukljuci oba racunara na taj switch i igraj u lanu

netreba ti swich vako uradi

1.ides na My Network Places desnom tipkom i propertis
-otvara ti se prozor,nako toga s lijeve strane kliknes na Set up a home or small office network
2.Next
3.Next
4.Obrati paznju "na glavnom pcu ces ici yes a na drugom pc-koji nije glavni" ici ces no, (ovo je vazno)
glavni pc ti je onaj pc koji ce morati biti upaljen kada zelis da dijelis konekciju.
5.Na glavnom pc-u(pc1) prvu opciju izabiras a na drugom pc(pc2) koji nije glavni izabrac drugu opciju.
6.Prvo polje moze biti prazno, drugo polje ime racunara koje ce biti prikazao u mrezi npr. PC1- stavis Jasmin, PC2-stavis Almin.
7.U ovo polje unosis workgrup znaci stavi ako je kucno stavi HOME na obadva racunara ok isto
8.Next
9.Izabiras zadnju opciju
10.Reset racunara

Ovo uradi na obadva pc-a

SADA POSATVLJANJE IP ADRESA I KONFIGURACIJA DNS

1.ides na My Network Places desnom tipkom i propertis

2.GLAVNI RACUNAR PC1

2.1.Desna tipka na Local Area Connection 1
2.2Kliknes na Internet Protocol (TCP/IP) - pa propetis
2.3.Ip adresa
10.0.0.1
Subnet mask 255.255.255.0
Geteway 10.0.0.138

DNS 195.222.32.10
195.222.32.20
2.4. OK

2.5Desna tipka na Local Area Connection 2
2.6Kliknes na Internet Protocol (TCP/IP) - pa propetis
2.7.Ip adresa
10.0.0.2
Geteway 10.0.0.138

DNS 195.222.32.10
195.222.32.20

3.DRUGI RACUNAR PC2

3.1.ides na My Network Places desnom tipkom i propertis

3.2.Desna tipka na Local Area Connection 1
3.3.Kliknes na Internet Protocol (TCP/IP) - pa propetis
3.4.Ip adresa
10.0.0.1
Geteway 10.0.0.138

DNS 195.222.32.10
195.222.32.20
3.5. OK

TAKO TI JE TO
AKO IMADNES JOS PROBLEMA JAVI MI SE NA
[email uklonjen]
               RoCkY4ever je napisao/la:
Kretenu ako ubaci crosover kabal gdje ce ubaciti modem j**o ti majku svoju degensku kretenu jedan

nemoj covjeklu bezveze sovati to je nasa bosnjacka kultura joj boze moj

mora imati

1.crosover kabal - 2 kom

2.mrezne kartice - 3 kom

dvije mrezne kartice moras staviti u PC1
a jednu u PC2

1- crosover kabal ide iz modema u PC1, a drugi crosover kabal ide iz PC1 u PC2

pozdrav BEKTAS

RoCkY4ever je napisao/la:
Kretenu ako ubaci crosover kabal gdje ce ubaciti modem j**o ti majku svoju degensku kretenu jedan

JOS NESTO

ako ti je novija ploca u obadva racunara ako je novija ploca mrezna kartica bi treba doci vec integrirana u obadva racunara pogledaj da li imas ako imas samo jedno integriranu znaci trebaju ti jos 2 mrezne

i ako na obadva racunara imas integriranu samo dodas na glavni PC mislim na PC1 jos jednu

pozdrav

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.