Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija Zaključana

Linux Install

133 pregleda · 6 odgovora · otvorena 19.03.2011. u 12:24

Imam laptop Lenovo sa Win 7 Ultimate 32-bit instaliranim. Hoću da napravim dual-boot sa Linux-om, ali nisam baš najbolje upoznat s ovim OS-om pa ako bi mogla mala pomoć.

[ Intel Core 2 Duo T6500 @ 2.1 GHz ]
[ 4GB DDR3 RAM ]
[ 360 GB HDD]
[ Intel Display GMA 4500MHD Up-to 1600 MB]

1. Hoće li meni raditi Linux na ovom laptopu?
2. Hoće li moći raditi u dual-boot modu sa Win7?
3. Koju verziju Linuxa preporučujete?
4. Hoće li mi raditi svi driveri?
5. Ako ne bude radio kako treba, hoću li (i kako) ga moći izbrisati a da mi Win 7 ostane kao jedini OS?

Hvala.
1. Hoce
2. Hoce
3. Ubuntu
4. Hoce (Samo ce ti skinuti sve potrebne stvari)
ACE je napisao/la:
1. Hoce
2. Hoce
3. Ubuntu
4. Hoce (Samo ce ti skinuti sve potrebne stvari)
Sry editovao sam temu, je l' mi možeš samo stavku 5. reći molim te?
Hell_Shadow je napisao/la:
Sry editovao sam temu, je l' mi možeš samo stavku 5. reći molim te?
Nisam to nikad radio, ali evo vidim ima dosta tutoriala kako obrisati.
Tako da mozes, nije problem koliko vidim prema tutorialima.
ACE je napisao/la:
Nisam to nikad radio, ali evo vidim ima dosta tutoriala kako obrisati.
Tako da mozes, nije problem koliko vidim prema tutorialima.
Šta misliš o Linux Mint 10 ?

Btw skinuo sam dva Ubuntu-a. Oba su 10.10, ali jedan je 700 MB, drugi je 4 GB. U čemu je razlika?

Jedan je: Ubuntu Desktop 10.10
Drugi je: Ubuntu DVD 10.10 ?
1. Naravno da će moći, linux nezahtijeva jaku konfiguraciju(možeš imati linux duplo lošijoj konfi i opet će ti raditi normalno).
2. Da
3. Zavisi od tvojih potreba, genralno linux je namjenjen korisnicima koji znaju šta hoče da rade(održavanje servera, (web)programiranje i sl.) naravno postoje desktop verzije linuxa za tebe i takve kao ti(multimedija, internet i sl.).
btw,
http://www.ubuntu.com/ - Imaš sve na njihovoj stranici.
Ubuntu možeš naručiti preko njihove stranice potpuno besplatno(nema poštarine, carine i sl.). Čekao bi 10-15 dana. Ako ti se žuri možeš skinuti sa officijalne stranice.
4.Da
5. Moći češ pokretati linux direktno sa CD-a(live verzija(portable)), instalacija je jednostavna. Linux je najsigurniji operativni sistem, jer nema virusa i što se tiće sigurnosti, siguran si. Prije nego što instaliraš linux preporučujem ti da skineš par e-book, jer do sada nisi koristio OS tako da će knjige mnogo pomoći za početak, inače linux nije komplikovan, ali jeste za totalne početnike(nemoj biti totalni početnik). Ima aplikacija(ne znam kako se zove) preko koje možeš pokretati windows aplikacije/igre, ali se nečeš toliko naigrati kao na windowsu. Mislim da je dovoljno za početak, za sve ostalo www.google.ba i ubuntu.com(na njihovoj stranici imaš dosta toga objašnjeno)

Post dobio aplauz od reLo

Aplikacija koja omogucava pokretanje programa pravljenih za windows zove se WineHQ
Proguglaj malo neda mi se traziti stranicu sada)

Ostalo nema potreebe da ponavljam jer su momci iznad to sve fino objasnili

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.