Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija U kanti

Sotona - dzavoli :D

649 pregleda · 60 odgovora · otvorena 09.11.2010. u 21:27

Tko je sotona?
Odgovor :
Vjerovanja ljudi o Sotoni protežu se od glupih do apstraktnih: od crvenog čovječuljka s rogovima koji vam stoji na ramenu i potiče vas na grijeh, do izraza koji se koristi kao opis personifikacije zla. Biblija pak jasno prikazuje tko je Sotona i kako on utječe na naše živote. Jednostavno rečeno, Biblija definira Sotonu kao anđeosko biće koje je palo sa svoga položaja na nebu zbog grijeha, a sada je sasvim oprečan Bogu, te čini sve što je u njegovoj moći da osujeti Božje naume za čovječanstvo.

Sotona je bio stvoren kao sveti anđeo. Moguće je da u Izaiji 14,12 saznajemo da se Sotona prije pada zvao Lucifer. Ezekiel 28,12-14 opisuje Sotonu kao stvorenog kerubina, a očigledno je bio najveći stvoreni anđeo. Postao je arogantan zbog svoje ljepote i statusa, te je odlučio da će sjesti na prijestolje uzvišenije od Božjega (Izaija 14,13-14; Ezekiel 28,15; 1. Timoteju 3,6). Sotonu je njegov ponos doveo do pada. Zapazite koliko se puta u Izaiji 14,12-15 ponavlja izjava „Ja ću...“. Zbog njegova grijeha, Bog je Sotonu bacio s neba.

Sotona je postao vladar ovoga svijeta koji djeluje odvojen od Boga, te knez zračnog prostora (Ivan 12,31; 2. Korinćanima 4,4; Efežanima 2,2). On je tužitelj (Otkrivenje 12,10), kušač (Matej 4,3; 1. Solunjanima 3,5) i zavodnik (Postanak 3; 2. Korinćanima 4,4; Otkrivenje 20,3). Njegovo ime znači protivnik ili „onaj koji se suprotstavlja“. Drugo ime koje se koristi za Sotonu, đavao, znači „ogovarač“.

Premda je zbačen s neba, još uvijek pokušava uzvisiti svoje prijestolje iznad Božjega. Krivotvori sve što Bog čini, nadajući se da će zadobiti štovanje svijeta i izazvati protivljenje Božjem kraljevstvu. Sotona je krajnji izvor svakog lažnog kulta i svake svjetske religije. Sotona će učiniti sve što je u njegovoj moći da se suprotstavi Bogu i onima koji slijede Boga. Ipak, Sotonina je sudbina zapečaćena – vječnost će provesti u ognjenom jezeru (Otkrivenje 20,10).

Bilo mi dosadno pa da vidim kakvi gameri imaju utisak na ovo i dali vi vjerujete u dzavole?? :D
Ne vjerujem u Boga, ni u sotonu, ni u slicna Sranja.
Niti cu IKAD slijepo vjerovati u bilo kakva slicna SRANJA.
0neLL je napisao/la:
kad je Bog vidio kakve je debile stvorio otisao igrati pokera s Muhamedom ... -.-'
Sotona i te Harry Potter price to je sve sranje ...
Slažem se.

@Zilla
Pa gdje ćeš za Boga reći da je ...
Pu, pu, pu...
Sve zavisi od vjere.
Mislim da ova tema nije prikladna, jer svako ce iznijet svoje misljenje koje nece odgovarat svima tako da ne bi da iznosim svoje da ne bi doslo do nekih nesuglasica.
Dig'o on temu koja nema veze s vezom, ne bi li dobio aplauz. Ma mrš u .. umalo ne napisa'.. idi matere ti spavaj.
TitaniuM je napisao/la:
Slažem se.

@Zilla
Pa gdje ćeš za Boga reći da je ...
Pu, pu, pu...
Kad mogu debili onako pričati / psovati o Njemu , ovo što je Zila rekao je čista 0 =)
Jedan je Bog tj Allah,dž.š.. Jedan primjer da Allah postoji, Pogledaj svoju lijevu ruku na njoj pise 81 (broj na arapskom jeziku) , pogledaj svoju desnu na njoj pise 18 (broj na arapskom jeziku). 81 +18=99. Svi znamo da ima 99 Allahovih imena. Tu je je jos mnogo stvari . Jos jedan primjer , Kurban Bajram je blizu. Muhammed,a.s. u jednom ajetu je rekao : Ako zakoljete ovcu , kravu ili kozu nebitno za svaku njenu dlaku dobit cete po 1 sevap. Vidis koliko je Allah milostan prema nama , prvo nam je dao imetak (400 maraka kojih cemo potrositi na kurban) i za nagradu ovo sto sam naveo. A vi nevjernici ne morate vjerovati . Upamtite ovo , da nije Allaha ne bi vas bilo na ovom svijetu.
Ahaha daj radite sta pametnije zivi bili nego bajke citati, a kamol i odavati im se. Ima toliko poucnijih knjiga kao sto su biologija, hemija, fizika, psihologija i knjige istaknutih naucnika nego li bajke na nivou crvenkapice, harry potera ili neke RPG igre, bajke nastale u vrijeme prvobitnih faza procvata svih vrsta umjetnosti u ovom slucaju knjizevnosti.

Pamet u glavu, tema > kanta.
olegonar je napisao/la:
Mah Dzavo ce se ukazat prije nekom lopovu klosaro i tako to nego nekom dobrom covjeku i vjerniku.U bibliji i kuranu pise da ce smak svjeta bit kada ljudi budu dvolicni kada vlada bude krala,kad bude narkomana,krize,cunamija,zemljotresa.A svaki dan se desi negdje zemljotres,avaganistan jos ratuje,Kriza je u citavom svjetu znaci smak svjeta se priblizava....
Ti ne razumiješ da se zbog religije ubijaju ljudi.
Misliš da "Bog" upravlja Zemljom?
TitaniuM je napisao/la:
Kakav vladar, kakvi bakrači.
Vjerujem samo u šejtane/džine odnosno njihovu moć da navedu čovjeka na grijeh. Ova ostala s**nja oko nekih smrti, ubijanja itd. su gluposti.
U Bibliji Sotona predstavljen kao neko uzvišeno biće u kojeg još malo pa treba i da vjerujemo. :/

EDIT:
@MrCakano

+1
Prvo pročitaj Bibliju pa reci nešto, fail.

Vjerovati i nečem se poklanjati - 2 različite stvari.

Biblija kaže da trebamo vjerovati[/B] da Sotona postoji, te da se trebamo [B]poklanjati Bogu. Kad prestaneš omalovažavati drugu vjeru, javi se da započnemo diskusiju.

Tako da, kad pročitaš nešto Biblije i kad taj tvoj mali um shvati to nešto citiraj. Do tad...
Zilla je napisao/la:
Ne vjerujem u Boga, ni u sotonu, ni u slicna Sranja.
Niti cu IKAD slijepo vjerovati u bilo kakva slicna SRANJA.
+1.
Dijelimo isto mišljenje.

Može li,molim vas,ovi što ne vjeruju da barem poštuju ove vjernike? Samo izazivate nas i našu vjeru,i prije svega našeg Boga,a mi vas barem poštujemo i ne izazivamo.

Hvala!
salih_dela je napisao/la:
Sve je to Nedođija bez broja :D

http://www.youtube.com/watch?v=m7sip1bldUg
U pjesmi objasnjeno sve :D
cjNor je napisao/la:
Jedan je Bog tj Allah,dž.š.. Jedan primjer da Allah postoji, Pogledaj svoju lijevu ruku na njoj pise 81 (broj na arapskom jeziku) , pogledaj svoju desnu na njoj pise 18 (broj na arapskom jeziku). 81 +18=99. Svi znamo da ima 99 Allahovih imena. Tu je je jos mnogo stvari . Jos jedan primjer , Kurban Bajram je blizu. Muhammed,a.s. u jednom ajetu je rekao : Ako zakoljete ovcu , kravu ili kozu nebitno za svaku njenu dlaku dobit cete po 1 sevap. Vidis koliko je Allah milostan prema nama , prvo nam je dao imetak (400 maraka kojih cemo potrositi na kurban) i za nagradu ovo sto sam naveo. A vi nevjernici ne morate vjerovati . Upamtite ovo , da nije Allaha ne bi vas bilo na ovom svijetu.
A gdje je Allah/Bog kad ljude ubijaju u njegovo ime , kad ljudi umiru od gladi ??? :S Niko ne moze znati sta i kako postoji ... ima li drugi svijet i to , to cemo saznati nakon sto umremo ...
Mi rokeri zivimo u nekom tom svjetu i pola nas bi prodalo dusu djavolu ;) mada to licno nevjerujem u to,al kad bi stvarno bilo prodo bi je :D
trance je napisao/la:
Ti ne razumiješ da se zbog religije ubijaju ljudi.
Misliš da "Bog" upravlja Zemljom?
Religija je kreirala atomsku bombu ... Da, svakako
Pamet u glavu, mani se gluposti koje ti svijet prosipa

@dexx

Ne brukaj one koji slušaju rock i metal iz užitka a ne iz nečeg drugog

@Zilla

Da, 5.5 milijardi ljudi su isprane ovce, a vas šaka jada je pametno ^^ Imaš veoma zrelo razmišljanje ^^
trance je napisao/la:
+1.
Dijelimo isto mišljenje.

:-*
ma pusti ove ostale isprane ovce nek vjeruju.. :)
MAND4 je napisao/la:
Religija je kreirala atomsku bombu ... Da, svakako
Pamet u glavu, mani se gluposti koje ti svijet prosipa

@dexx

Ne brukaj one koji slušaju rock i metal iz užitka a ne iz nečeg drugog

@Zilla

Da, 5.5 milijardi ljudi su isprane ovce, a vas šaka jada je pametno ^^ Imaš veoma zrelo razmišljanje ^^
Haha, usporedi znanstvenike ateiste i znastvenike kršćane.
Jedan je Bog, to kako ga mi nazivamo nije vazno, vazno je da je on jedan, i sta ima veze ako sam ja Katolik i dodjem u dzamiju, jedan je Bog stvorio i Crkvu i Dzamiju, s toga molim lijepo, a to sto vi nevjerujete i svetinju nazivate takim imenima zamisli se o svojoj inteligenciji i primjetiti ces da ti je iq jednak broju cipela. Ja vjerujem u Boga, ako on postoji ja dobivam puno a ti gubis mnogo, ako Bog nepostoji nikom ništa, al covjek se bolje osjeca kad zna da netko pazi na njega.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.