Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Programiranje?

243 pregleda · 15 odgovora · otvorena 09.08.2010. u 12:37

Pozdrav,

Zelim poceti uciti programirati, pa mi treba savjet nekoga ko se razumije u programiranje.

U osnovnoj skoli sam radio u qBasicu, nije bilo tesko jer sam to volio a i samo po sebi nije na visokom nivou. U 2 godine gimnazije nismo nista radili u vezi programiranja na informatici, ili smo radili ali na veoma niskom nivou. Posto zelim da upisem kompjuterske nauke u sarajevu, programiranje ce mi biti potrebno, tako da imam 2 godine da izgradim osnovu za fakultet.

Ono sto mi treba od vas je sljedece:

*Dobar online tut za programske jezike.
*Savjet za literaturu.
*Sa kojim progamskim jezikom da krenem, i koje da ucim?
*Vase licno iskustvo sa programskim jezicima, jel mnogo tesko, jel izazov?
*Misljenja za Ganicev fakultet.

Nasao sam dosta stvari na netu, ali bi volio da cujem od nasih ljudi kako se nose s tim i ako imate vasu "kolekciju" tutova ili korisnih stranica.

Gledao sam na posao.ba i ima dosta poslova za programera, a i moze se "privatno " : )
Kakvi su poslovi i plate po vasem misljenju u BiH?

Tema odobrena od mirofe!

Moja preporuka ti je C++. Na sljedećim linkovima imaš tutorijala:

http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/

http://www.intelligentedu.com/sign-up/c++_training_tutorials_and_books.html

http://www.cpp4u.com/

http://www.learncpp.com/

http://www.planet-source-code.com/vb/scripts/ShowCode.asp?txtCodeId=5572&lngWId=3

Ja sam dosta vremena učio C++ kod kuće i krenulo me dobro ali mi brzo dosadilo. Uglavnom je dosta težak program pa će ti trebati dosta truda. GL!

Btw ista stvar je i kod mene bila što se tiče Gimnazije. 2 godine sam učio gluposti koje kod kuće naučim za manje od mjesec dana.
Hvala, sve sam linkove sacuvao pa cu pogledat odakle krenuti.

Vecina stranica kaze da se krene sa radom u C-u.
Neznam kako god hoces ali ja ti preporucujem PHP ,HTML,CSS,javascript lako ces naci posao a dosta je zanimljivo raiditi bar meni ako se zaposlis u dobroj firmi plata ti je najmanje 2000

EDIT:
Tutorijali:

w3schools.com
Da bi počeo programirati moraš znat osnove programiranja fukncije petlje varijable itd.Vidim da si se susretao sa basicom, kreni sa jednostavnim jezicima tipa Python, pascal, delphy pa kad to savladaš nebi ti bio problem C++ jer je on sličan pascalu po funkcijama, varijablama i prelaz bi bio lagan.Na samom početku moraš dosta čitat i učit to če trajat jako dugo(godine su u pitanju).Nemoj odma na C++ jer nečeš skontat neke stvari koje su bitne i izgubit češ volju za programiranju.
Preporučujem ti da kreneš sa pascalom, obrati najviše pažnju na preglednost koda jer ako napraviš neku grešku lako ti je ispavit ako ti je kod pregledan.Nemoj raditi neke komplikovane stvari samo osnove funkcije, petlje, varijable...Kad to sve savladaš prelazak na C++ bi ti bio lagan i nebi imao problema.
Nađi što više knjiga i tutorija na našem jeziku.
Što se tiče samog programiranja to je najteža grana IT-a koja zahtjeva dosta odricanja i učenja, ali kad sve savladaš plus još sa stručnom spremom u budučnosti nebi trebao imati problema, jer je to cijenjen i plačen posao.

EDIT:
Ako imaš kakvih pitanja, PM.

EDIT2:
Osnove programiranja:
http://ss-zagreb-550.skole.t-com.hr/osnove/
C++:
-Naučite C++ "Jesse Liberty"(trenutno iz ove učim)
-Objektivno orjentisano programiranje u realnom vremenu na jeziku c++(probaj ovu knjigu nači jako je kvalitetna)
-demistificirani c(ovo možeš nači u elektronskom formatu)
-Programski jezik C "Ante Denić"
Što se tiče PASCAL-a to sam učio u školi trenutno radimo C jezik, tako da nemam više literature, uglavnom imaš dosta knjiga u elektronskom formatu koje možeš lako nači na net-u.

GL

Pascal:
Pascal sam učio u školi tako da za taj programski jezik nemam literaturu.
Evo bas sad gledam na toj stranici HTML tutoriale, iskreno ne cini se tesko tako da cu danas to malo pogledat. Ali to nije programski jezik, tako da cu vise vremena ulozit u C++.

Fina je to plata, ali za standarde u BiH. Ja ciljan na rad u inostranstvu, gdje su prosjecne plate za programera 7500$.

Al valjat ce prvo radit i za 500km : )

Evo da nebi bio dupli post

@skile

Hvala na lijepo odgovoru, ako imas nekih tutova na nasem jeziku ili preporuka za knjige posalji na PM. A ako mi negdje zapne javim ti se, ako nije problem.

Programiranje me i zanima zato sto je izazov i zato sto se cijeni, jer zelim da uspijem u zivotu. Ako treba 18h na dan ucit nije mi problem, jer imam motivaciju jaku.

Vidim iz Lukavca si :D i ja sam :D

Pocni lagano sa C++, ja studiram fit 2 godina sam i pre prezadovoljan sam faxom i svime sto sam naucio programiranje mi stvarno ide od ruke davo sam dosta casova lukavcanima koji idu na etf ...

Ali mozes poceti sa bilo kojim programskim jezikom mada ti ja savjetujem c++ bitno je da skontas sintaksu i semantiku programskog jezika i programiranja a kasnije ti se sve svodi na isto razlike su minimalne

Ako si zainteresiran da kupis materijale od mene iz uvoda u programiranje i programiranje 1 sa fit-a znaci sve je objasnjeno u detalj nema sanse da ne skontas ako se budes trudio... to kad predjes ostanu ti samo klase i c++ zavrsen

Ganicev fax neznam kakav je nisam upoznat cuo sam da je preskup ... znam da je americki uni sranje zivo ide mi jaran nemaju blage veze o programiranju lose skroz...
etf tuzla jako lose sto se tice programiranja neznam kakva je situacija sa sarajevskim mislim da je on bolji ... a ja sam na fitu pravo zadovoljan a ti odluci sam
hrmpalija je napisao/la:
Vidim iz Lukavca si :D i ja sam :D

Pocni lagano sa C++, ja studiram fit 2 godina sam i pre prezadovoljan sam faxom i svime sto sam naucio programiranje mi stvarno ide od ruke davo sam dosta casova lukavcanima koji idu na etf ...

Ali mozes poceti sa bilo kojim programskim jezikom mada ti ja savjetujem c++ bitno je da skontas sintaksu i semantiku programskog jezika i programiranja a kasnije ti se sve svodi na isto razlike su minimalne

Ako si zainteresiran da kupis materijale od mene iz uvoda u programiranje i programiranje 1 sa fit-a znaci sve je objasnjeno u detalj nema sanse da ne skontas ako se budes trudio... to kad predjes ostanu ti samo klase i c++ zavrsen

Ganicev fax neznam kakav je nisam upoznat cuo sam da je preskup ... znam da je americki uni sranje zivo ide mi jaran nemaju blage veze o programiranju lose skroz...
etf tuzla jako lose sto se tice programiranja neznam kakva je situacija sa sarajevskim mislim da je on bolji ... a ja sam na fitu pravo zadovoljan a ti odluci sam
Jesi li procitao pravila vezana za materijale ?
ash je napisao/la:
Jesi li procitao pravila vezana za materijale ?
A jesil ti procito da meni za upis trece godine u oktobru treba 2000km a ja bi 20 zaradio :P

Nisam procito :D
hrmpalija je napisao/la:
A jesil ti procito da meni za upis trece godine u oktobru treba 2000km a ja bi 20 zaradio :P

Nisam procito :D
Ti dodje do trece, ja zatrokirao na drugoj :D:@9-):*
ash je napisao/la:
Ti dodje do trece, ja zatrokirao na drugoj :D:@9-):*
Nemoj reci da je statistika il reporting :D ili nedaj boze denis il azemović :D

mora da si prenio neki predmet iz prve u drugu pa te koci :D
hrmpalija je napisao/la:
Nemoj reci da je statistika il reporting :D ili nedaj boze denis il azemović :D

mora da si prenio neki predmet iz prve u drugu pa te koci :D
Denis i azemovic nisu problem, kod azemovica je pola rijeseno a drugu polovinu nisam nesto ni ucio... a boga mi ni rm kejs stadi mi nije prijateljski nastrojen :( :D
A najfatalniji su statistika, reporting i sociologija uff :*

sto se tice prve , nju sam u roku ocistio :D ono zaletio se pa se okliznuo u drugoj :D :(
Python ti poceo biti buducnost programiranja, sve vise i vise se koristi po fakultetima i osnovnim. Jednostavan je, posto znas neke osnove nece ti biti tesko se prilagoditi. Ujedno je on pomogao meni da se rijesim brata koji ode u NATO pred kraj mjeseca.
Ugl nemoj si dozvoliti da ti ist' unisti zelju za ucenjem dalje, da odustanes. Radi, uci. Isplatit ce se. Posao programera je jako trazen. A ako si u mogucnosti, posjeti FOI u Varazinu.
Prvo i najvaznije je da shvatis da se programiranje ne moze nauciti za kratko vrijeme. Potrebno je dosta vjezbanja, dosta uradjenih primjera da se to jednostavno sve "svari".

Moras biti svjestan da ces morati cijeli zivot uciti i nadogradjivati to znanje.

Uci C/C++. Na to se mozes veoma lako nadograditi na C# ili Javu. A to su oni programi koji se najcesce koriste u praksi.

btw. Ucim upravo Javu, pripremam se za drugu godinu. Ova knjiga je u pitanju: Java 2-Complete Reference (5th Ed ).

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.