Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija U kanti

[IF] Zakazala logika + nekoliko zagonetki.

917 pregleda · 31 odgovor · otvorena 13.06.2010. u 00:35

Eh dobro veče ili jutro kako kome odgovara.

Ovu temu sam stavio u IF jer ne želim spam odgovore i kojekakve budalaštine od pojedinih usera.

Naime, vrlo me zanima sta nasi gameri misle o nekim " logicno ne logicnim" pitanjima i ponekoj zagonetci, cisto onako da mozak profunkcioniše s vremena na vrijeme.

Pa počnimo sa jednom laganom zagonetkom:

Gospođa je obavljala posao u kuhinji kada je izgubila dijamanti prsten koji je upao u kaHvu. Prsten se nije smočio, zašto? -V3tr0x tacno odgovorio

Posto mišljenja ne iznosite eo neove zagonetke:

U kući oblika lopte imaju 2 sprata
Na prizemlju živi patuljak.
Na 1. spratu živi vještica.
Na 2. spratu živi čovjek.

Desilo se ubistvo

Patuljak kaže da je bio u šumi u vrijeme ubistva.
Vještica kaže da je letjela na metli
Čovjek kaže da je čitao knjigu u ćošku u kući

Ko je sada ubica?
- opet V3tr0x (logičan momak...)

Pitanje:
Da li mjesec postoji i kad ga ne gledamo
(mozda se cini da je pitanje jednostavno i da ga je ne logično postavljati ali i najveci fizicari postavljaju sebi ta pitanja jer je to blisko vezano za kvantnu fiziku, mi ne moramo biti fizicari ali mozemo malo razmislit i napisati svoje misljenje )

Čovjek je šetao 30 minuta po kiši da mu se nije smočila ni jedna dlaka na glavi. Nije nosio šešir, nije je imao kišobran i glava mu s ničim nije bila pokrivena. Odjeća mu se smočila, kako se to dogodilo?- Silver i Jacky

"Ja Vam garantiram," kaže prodavač u pet shopu, " da će ova papiga ponoviti svaku riječ koju čuje." Kupac je donio papigu i shvatio da papiga ne ponavlja ni jednu riječ. Međutim prodavač nije lagao. Kako je to moguće?-Jacky

Ove najvise volim tako jednostavne a tako komplikovane, na kraju cista logika :

Nijema osoba zeli kupiti cetkicu za zube. Imitirajuci pokrete cetkanja zuba,
uspijeva trgovcu objasniti sto zeli kupiti.

Ako slijepi covjek zeli kupiti naocale za sunce, kako ce to objasniti
trgovcu?- browNe

Mama je kupila pet jabuka za svoje petero djece. Jabuke je donijela u košarici. Nakon što je svakom djetetu dala jednu jabuku, jedna je jabuka još uvijek bila u košarici. Kako je to moguće?- TeroweNth koristi GooGle
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

U autobusu se nalazi sedmorica dječaka.
Svaki dječak ima sedam torbi.
U svakoj torbi je sedam velikih mačaka.
Svaka velika mačka ima 7 malih mačića.
Svaka mačka ima 4 noge.
PITANJE: Koliko noga se nalazi u autobusu?

Eo kad su svi dali objasnjenje sto ne bih i ja

D - dječaci
T - torbe
VM - velike mačke
MM - male mačke
N - noge
7D * 7= 49T
49T * 7= 343VM
343VM * 7= 2401MM
7D * 2= 14N
343VM * 4= 1372
2401MM * 4= 9604
9604N + 1372N + 14N= 10990 noga u autobusu

Philosopher rjesio, sve se moze kad se hoce.

Ako hocete vi nastavite temu, ja personalno ne mogu vise odo leć i neću se dizad to četvrtka.
Zašto?
Zato sto mi je merak.

Pozdravlja vas _Edy_ !

Eh, da se nadovežem za ove naočale i slijepca ; Kako će slijepac tražiti naočale za sunce, kad on ne vidi = ne može mu sunce ići u oči <- logika.

EDIT radi jacky-a :

Može on njih kupit', a i nemora, neke od njih će bit' stid nosit' naočale even tho they can't see ;/ al' svejedno mu sunce nemože ić u oči, tj. smetat' mu j*b'o te

Huggies 'n kisses
Philosopher je napisao/la:
Mislim na mjesec, dakle postoji. 
Slusu sam i kod Arsovica. Ali on nije toliko pravu filozofiju predavao koliko je neku zivotnu.

A evo ti jedno filozofsko pitanje.

Kako mi znako da ovo sto prezivljavamo nije jedan obicni san?
Mozda ja sanjam da se dopisujem sa vama. Mozda niko od vas nije stvarano, pa ni ovaj svijet, nego samo jedan san.
Postoji li nacin da saznam je li ovo pravi svijet ili san?
Isto kao i kod sizofrenicara, kako mozemo biti sigurni da sve ovo nije iluzija? Da se nas mozak ne igra sa nama? Jedina stvar koja nam govori da je ovo sve stvarno, to je nas mozak. Kako znamo da nas ne vara? 

Eto nesto sto mi je u glavni u zadnje vrijeme. Jbg. dok uzim Osnove Elektrotehnike 2, svasta mi leti kroz glavu pa tako i malo razmisljanja. Ali stvarno se trudim da ne razmisljam. Samo od sebe.  
To sam ja pitanje postavljao sebi, nezz otkud mi naleti na um uopšte.
U drugacijem formatu ali opet sa istom porukom.

Kako mozemo raspoznati realnost od ne realnosti, da li realnost uopste postoji, sta ako se sad probudim... 

Misljenje (iskreno) :

Bila ovo realnost ili ne ja cu da se dobro provedem u njoj.
I od tad vise mi nikad nije pala na pamet do sad. 

Edit 4 iwind...
Co'jek sljep i pricas sa njim jedina orjentacija su mu usi tj. sluh eh sad moje razmisljanje oni se trude da se bar okrenu prema tebi u razgovoru e da ti ne bi zagledo u njihove oci i zasto bas ne gledaju direkt u tebe bolje kupit suncane (crne) da se ne gleda u oci sljepca i da sebi ne postavljas pitanja ili da se ne sazaljavas na njih i puno razloga.

Na kraju krajeva da li si ikad razgovarao sa sljepcem???

Moja pra nena je bila sljepa i vjeruj mi veoma je potresno, barem meni da vidis kako covjek moze da se trudi da pokusa da te zamisli i da dobije neku imaginarnu sliku o tebi.

Tako da (crne) suncane naocale jednostavno sluze da ti oci sljepca ne odvlace paznju.
Mama je kupila pet jabuka za svoje petero djece. Jabuke je donijela u košarici. Nakon što je svakom djetetu dala jednu jabuku, jedna je jabuka još uvijek bila u košarici. Kako je to moguće?

U kosarice je vec bila jedna jabuka !!!  (prije nego sto je kupila tih pet)
Zena je kupila 5 jabuka , mozda je prodavac slucajno/namjerno dao jos jednu gratis 

Ili je u kosarici vec bila 1 jabuka , pa je zena kupila jos 5 ? XD

@ edit ; Jednom djetetu je dala jabuku u kosarici :/
browNe je napisao/la:
Mama je kupila pet jabuka za svoje petero djece. Jabuke je donijela u košarici. Nakon što je svakom djetetu dala jednu jabuku, jedna je jabuka još uvijek bila u košarici. Kako je to moguće?

U kosarice je vec bila jedna jabuka !!! (prije nego sto je kupila tih pet)
Možda je usvojila to jedno djete i nije njeno
Možda joj je umrlo jedno djete , pa se jos nije navikla hahahahaha
Tobejarabi
A možda je žena šizofreničarka pa misli da ima 5 djece

-Jedno djete nije bilo tu kada je djelila jabuke pa je ostala.
-Bila je jedna jabuka u korpi prije nego sto je kupila 5 jabuka.
-Jedno djete je alergicno na jabuke pa je odbilo da uzme jabuku. 
-Peta jabuka je za mamu, posto je i ona necije djete.
-Kupila je petoro jabuka za 5 djece. Nigdje ne pise da nije kupila jos jednu za sebe. Ne kaze koliko je ukupno jabuka kupilo nego samo koliko je jabuka za djecu kupila. Kupila je 6 jabuka. 
Svaka mačka ima 4 noge.
___

ima 406 = znači ima 7 dječaka to je 14, i u jednoj torbi ima 7 mački to je 28 u jednoj torbi, a u svih 7 je 196, 28 x 7 = 406

Svaka mačka ima 4 noge.

10.990 nogu ukupno.
Imamo 343 velikih macki i 2401 malih macica. To je ukupno 2744 zivotinja (4 sape). Znaci, imamo 10.976 nogu od zivotinja.
Imamo 7 djecaka, to je jos 14 nogu.
10.976+14=10.990

Ako hoces, mozemo dodati jos i sofera koji nije ubrojan.

@ovaj ispod.
Zakasnio si.

Post dobio aplauz od Murilo

7 djecaka x 7 ( 1 djecak = 7 torbi ) = 49 torbi , 49 torbi x 7 ( velike macke ) = 343 , 343 x 7 ( malih macica svaka po 7 ? ) = 2401 , i sad kontaaj 7 djecaka x 2 noge = 14 , 343 velike macke x 4 noge =1372 , i 2401 malih macica x 4 noge = 9604 , 14 + 1372 + 9604 = 10990 nogu

@ Zakasnio minutu :P
Da li mjesec postoji i kad ga ne gledamo?

Postoji jer mozemo vidjeti njegov utjecaj na zemlju , plima i oseka su tu. 

evo jedna za vas

Koliko je dva puta hladnije od 0 stepeni C ? 
KajotY je napisao/la:
Da li mjesec postoji i kad ga ne gledamo?

Postoji jer mozemo vidjeti njegov utjecaj na zemlju , plima i oseka su tu. 

evo jedna za vas

Koliko je dva puta hladnije od 0 stepeni C ? 
0 

U farenhajtima

32F , 2 puta manje, 16F -> -8,8C

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.