Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[Diskusija] Graffiti vandalizam?

410 pregleda · 37 odgovora · otvorena 12.06.2010. u 22:24

Zzzz,
e samo da kazem jednu stvar zasto ovu diskusiju staviti u IF?
zelim da se sto vise ljudi ukljuci, i raspravljamo kako i dolikuje

GRAFFITI
UMJETNOST ILI VANDALIZAM

Jesu li graffiti umjetnost ili vandalizam? To se pitanje postavlja već dugo vremena i diglo je puno prašine. Bezbroj udruga bori se protiv "problema" graffita smatrajući writere delikventima. S druge strane mladi umjetnici stvaraju prava umjetnička djela koja nitko ne može nijekati. Između ta dva mišljenja nastaje problem ...

Graffiti su definitivno predivna grana umjetnosti koja privlači mlade. Kao dio hip hop kulture (najraširenijeg životnog stila na svijetu koji je krenuo smiješnim smjerom i izgubio pravi smisao, ali nećemo sad o tome), potiče mlade da razvijaju svoju kreativnost i talent. Slobodna umjetnost koja dopušta i uličaru da se izrazi, iza koje se (bar u većini slučajeva) ne krije želja za novcem i slavom što je u današnjem svijetu jako rijetko... Da ne bi sve bilo tako šareno, pobrinuli su se vandali koje ne možemo ni zvati writerima, koji svoj tag (potpis) ostavljaju diljem grada, čak po spomenicima i to nije umjetnost. Tagovi su najčešće jako neuredni i nastaju u nedostatku talenta, sa ciljem da što više ljudi pročita nihovo ime. Zbog tih ljudi, koje ne možemo ni zvati pravim writerima ne smije generalizirati cijela umjetnost i smatrati vandalizmom.

Cijela ulična umjetnost se sve više cijeni i potencijali takvih umjetnika su se počeli prepoznavati i izložbe su sve češće... Pravo rješenje problema je osnivanje što više zidova na kojima je dopušteno crtati graffite, Hall of Famea. Takve "legalne" zidove uljepšavaju najbolji umjetnici i prava je milina proći kroz Hall of fame, čovjek poželi da cijeli grad tako izgleda...

VASE MIŠLJENJE?
4rm4n1 je napisao/la:
da ne duzim, posto nemam vremena,

kad vidim grafite u filmovima/na internetu/na serijama i vidim kako to "oni" ljudi preko okeana rade, pozelim da ih ima i ovdje. medjutim, 70% grafita ima nacionalisticku tematiku, a jos je gore vidjeti kad 13-godisnjak/14-godisnjak na zidu ispise nesto sa cetnicima (dajem ovo kao primjer, nemojte se uvrijediti.), a nije bio ni rodjen za vrijeme rata

sve u svemu, u nasoj zemlji grafiti PREDSTAVLJAJU vandalizam, dok je u americi potpuno drugacija situacija
Cuj nije bio ni rodjen za vrijeme rata, sta pricas bolan, kakve to veze ima. Sta ako su mu cetnici za vrijeme rata ubili pola familije, rodicu, nanu, oca, dedu, mamu etc.. ?

@ topic ... Po meni su graffiti (balkanski) nidje veze, sto rece doticni kojeg sam citirao uglavnom se radi o nacionalizmu, ali ipak ljepse je vidjeti lijepu i ofarbanu zgradu bez grafita, nego zgradu "uljepsanu" grafitima..
Grafiti, pf.

Po meni umjetnost, al' neki , ne sviđa mi se to što sada, djeca, među kojima i ja, kupi sprej i bezveze krosa neke fine peaceove, što ja ne radim.

Seko, današnji " lokal king " Sarajeva i okoline je, prema pričama, napustio fakultet zbog tih grafita, što je po meni jako glupo !

To za šaranje spomenika, psujem likovima, ja živim ispod hofa, gore sam svaki dan, neko onaj spomenik išarao, ne sav, al' j**i me ako nema na njemu 13 slojeva boje, onaj vrh spomenika !

Ne šaram ja uv'jek bezveze, uradim neki simple sa jaranom, al' me jako strah policije, al' oni BUKVALNO ništa ne rade, osim kruže po ulicama, čikmama, neće li nekog "glupog kriminalca uhvatiti". Prošlo je 2 godine od incidenta, glupi nož popijem, lančić mi ukrade, babu zapali i naravno na slobodi je, naime maloljetan je !

Hvala na čitanju ! :*
Meni je to umjetnost a mojoj staroj vandalizam :r Kolko sam samo moro "postit" u školi da bi skupio za sprejeve jer ona nije davala :( Al' eto sve prođe pa me tako i to prošlo i više ne šaram :D
Graffiti is art, I don't care what you say, I'll bomb them walls anyway.
SNACK24 je napisao/la:
Gledaj ti sa kakvim oni sprejevima rade, momak drzi na jednoj liniji po 3 sekunde nikakvi dripovi nista to

Dok sam ja ucio crtat, linija ko brzina svjetlosti, j**o ga i belton i renco i ironlak
renco silver bog i batina za bombinge!

hhahaha jest tako, stavis fat cap na neki, pa baca ko da brener koristim a ne can, il nema dovoljno snage..
imao sam priliku da koristim montana can 750 ml, takodje i poneki belton, pa mi ga zao istrosit..
Nego po tebi najjaci marker? ja imam jedan za dripove okruglog dizajna, i molotow 20mm mini kao i montana 50mm za rokanje velikih povrsina poput znakova i stakala...
Imao sam 3 litra orginalne molotow farbe, kao i 2 homemade markera koje sam vise gotivio nego ove..

@ snack, da da bas taj imam mali squeezer ^^, nego po tebi najjaci rajter u BiH?
GruNt je napisao/la:
renco silver bog i batina za bombinge!

hhahaha jest tako, stavis fat cap na neki, pa baca ko da brener koristim a ne can, il nema dovoljno snage..
imao sam priliku da koristim montana can 750 ml, takodje i poneki belton, pa mi ga zao istrosit..
Nego po tebi najjaci marker? ja imam jedan za dripove okruglog dizajna, i molotow 20mm mini kao i montana 50mm za rokanje velikih povrsina poput znakova i stakala...
Imao sam 3 litra orginalne molotow farbe, kao i 2 homemade markera koje sam vise gotivio nego ove..

@ snack, da da bas taj imam mali squeezer ^^, nego po tebi najjaci rajter u BiH?
Ti 'okruglog dizajna', mi smo zvali squizzeri =D
Ima mali i veliki
[Kupis prazan, ti u njega naspes koncentrat boje i alkohola.]

A molotow markeri isto razvaljuju, od malih do masterpieca koji je 7 cm koliko se mogu sjetiti

Inace, kako se kome svidja stil teganja

Ja se potpisujem cim stignem, ne biram sredstvo ^^

` Grafiti jesu vandalizam, nema tu nekog raspravljanja, morate se pomiriti sa cinjenicom da cim 'sarate'[bilo lijepo ili ruzno] na necijem zidu, to je zlocin po zakonu. Zamislite da vama neko tako nacrta ... tako da jeste vandalizam... i umjetnost i boli me ku**c sta god da je , crtat cu vjecno dok god budem im'o para
archie je napisao/la:
Graffiti is art, I don't care what you say, I'll bomb them walls anyway.
Najpametnija recenica dosad na temi :D

.Graffiti su ART, al' samo onih koji jesu wriiteri a ne bombe nekih wannabe rajtera.... Znaci posebne zidove bi prepustio nekome ko je stekao status u gradu tj. nije vise TOY nego KING ;)
.A to da su vandalizam to pricaju oni kojima je krivo jer nemaju takav skill ;)

kthxbai ;)
choseN je napisao/la:
Cuj nije bio ni rodjen za vrijeme rata, sta pricas bolan, kakve to veze ima. Sta ako su mu cetnici za vrijeme rata ubili pola familije, rodicu, nanu, oca, dedu, mamu etc.. ?

@ topic ... Po meni su graffiti (balkanski) nidje veze, sto rece doticni kojeg sam citirao uglavnom se radi o nacionalizmu, ali ipak ljepse je vidjeti lijepu i ofarbanu zgradu bez grafita, nego zgradu "uljepsanu" grafitima..
jesi ti onaj što ti nana nosi nogu u cekeru?
Da graffiti su najveci vandalizam zato sto su nedopustena umjetnost,sjetite se samo "Hotela Bristol",zar to nije bila najljepsa galerija u gradu?
Najvise me nervira samo cinjenica da se graffit svrstavaju zajedno sa natpisima,koji su najcesce uvredljivog sadrzaja...
I glupa mi je cinjenica da ljudi dosta ponizavaju "throw up" zato sto u opste nisu kopetentni da o tom ikako razgovaraju...
tako se to pocelo u britaniji siriti po gradovima, kaznjavali na sve moguce nacine, nazivali to vandalizmom, ljudi se poceli skrivati, sarati po vozovima, starim zgradama.

Ljudi uvidjeli da se to nikad nece prestat raditi, pa su sklopili jedan fin ugovor sa ljudima koji to crtaju, prave takmicenja, prave im zidove samo za njihove specijalnosti..

Danas se to naziva umjetnoscu, dok se prije 20 godina to kaznjavalo novcanim, pa cak i zatvorskim kaznama

Sad je to cista UMJETNOST
soNgY je napisao/la:
Umjetnost je jedino ako ti se dopusti da saras po zidovima, u protivnom je vandalizam. ;)
STO SE MENE TICE NEMORAJU ONI TEBI DOPUSTIT AL TI AKO URADIS NESTO LJEPO TO JE UMJETNOST ;)
JA VANDALIZMOM SMATRAM ONE TEXTOVE PO ZIDOVIMA O NACIONALIZMU ....ITD ,A DRUGO SU GRAFFITI KOJE CRTAS KAO UMJETNOST.
Normalno da je umjetnost, i to ne bilo kakva !

Potpuno podrzavam ovo... =)
Da nadodam još nešto. Vrijedi za reći. Kao i većina, naravno, slažem se sa tvrdnjom da su graffiti umjetnost jer to zaista i predstavljaju. Ne može svako nacrtati "cool" graffit, a i kada može za njega se kod nas govori da je gelipter, vandal,... Ljudi u Americi i okolnim državama su stvarno masteri u rukovanju sa sprejevima, dozama, markerima, četkama... Ti ljudi, ulože mnogo truda u svoj rad kako bi na kraju ispao dobar. Mnogo ljudi koji pričaju o tome i neznaju šta pričaju. Unaprijed osuđuju pokušaje stvarača da uradi graffit. Ipak, na kraju, iz ovog zaključujemo da su graffiti umjetnost. Ali, ima i druga strana koja kazuje za graffite nešto potpuno suprotno. Primjer preko kojeg ćete najbolje shvatiti o čemu govorim:

Napravila se nova zgrada u centru grada ili u okolici recimo. Sada, sve se lijepo uradilo i napravila se fasada, znači majstori okrečili, ofarbali, dekorisali i slično. I sada, dođe neka grupa furača koji misle da znaju crtati grafite, praviti buku uz to,... i počnu uništavati fasadu. Neko od stanara, koji žive u zgradi, vjerovatno će zvati policiju. kada policija dođe, wanna be crtači će pobjeći. I, šta će ostati iza toga. Doslovno unakažena fasada koju su "uredili" neki idoli koji misle da su talentovani po pitanju grafita. Po ovoj priči, graffiti su vandalizam.

Znači, zaključak je jednostavan. Graffiti nisu za svakoga. Onaj ko se prihvati posla i zna sa alatima za crtanje graffita, tegova, logoa... mora znati gdje i kada treba nacrtati grafit kako bi izgledao lijepo, a pritom, da ne pravi nikakve smetnje i ne uništava nečiju imovinu/e. Fino naš narod veli: Nije žvaka za seljaka, nije graffit za furača
Zavisi sta smatrate pod graffitima. Naravno da su sarotine poput 'Hamid voli smoki' obicni vandalizam.

Ovo

I ovo

NIJE ISTO!
Vandalizmom smatram saranjem zgrada, objekata, skola itd...
Zgadi mi se kada prolazim pored tek renovirane ili nove zgrade, a on nacrta grafit ? I to da bude umjetnost ?!

- Umjetnost je crtanje po zidovima koji su dozvoljeni, gdje te nece policija ganjat, gdje ces moci da iskazes svoj "talenat" !
Imamo mi ovde na DBR zid gdje je ja mislim dozvoljeno crtat, cak je jedne godine bilo i takmicenje

Policija treba sve fino pofatat na ulici gdje crtaju, pa im roditelje zvat ako su upitanju mladje osobe

e ovako da i ja nesto kazem i ja sam jedan od tih kako kazete vandala al ne govorite svi kao prvo ovi potpisi su obicne svrljotine to se ni nemoze nazvati onim cime se ja bavim i ono sto volim kao drugo graffiti su obiljezje grada svaki grad ima svoje graffite vi se ujutro probudite vidite dobar graff al u stvari nezz kako je tesko to nacrtati samo bi volio da provedete jedno crtanje sa writerom kad to prodjete pocet ce te shvatat vrijednost graffita jer kakva slucajnost mi to radimo iz ljubavi a ne iz love ili slave molim lijepo ja nevidim da se ni o jednom writeru pa cak i kingu negovori na tv tako da mojne pricat nista <<<<<GRAFFITI IS NOT CRIME GRAFFITI IS ART<<<<<

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.