Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje U kanti Poništeno pitanje 50 bodova

Upis na fakultet , savjeti i diskusija

703 pregleda · 54 odgovora · otvorena 24.05.2010. u 14:44

Ja mislim da ne bi bilo lose da se malo prodiskutuje o fakultetima, da se da par savjeta ovim koji sada upisuju fakultete. Ja sam se odlucio za ekonomiju , treba mi par informacija , ako neko ima prijemne iz matematike i bosanskog , da posalje , uploada ili sta vec.( gledo sam na g.ba , i ima nekoliko tim prijemnih, ali ne dovoljno)
Takodjer nek se jave i drugi koji imaju dileme sta upisat , da damo par savjeta jer je fkt korisno. Hvala
moloqO je napisao/la:
ima ekonomista najvise ali se najvise i zaposljavaju logicno, a to ako su ti takve sanse u prvih 10 godina onda je vjerovatno do tebe a ne do opce situacije
''upisi neki perspektivan fakultet koji je trazen'' zanimljivo, bas me zanima zasto su ti fakulteti trazeni i perspekttivni?
kako se ono kaze,a nije bas tako al da se bolje razumijemo -koliko glazbe sviras toliko ces novca zaradit
(uglavnom ovo nisam piso tebi relo)
Upravo zbog toga sto je kod nas u drzavi sve naopako... Umjesto da se ekonomisti najviše traže, oni su najnezaposleniji (rame uz rame sa pravnicima)... Iz razloga što je mogućnost da se stanje u našoj zemlji popravi u neko skorije vrijeme veoma mala, treba upisivati fakultete koji se sada dosta traže a sa kojima se može imati i pristojna plata. Zbog toga govorim da se upisuju samo perspektivni fakulteti ali, naravno, ko ne planira živjeti ovdje, može upisati slobodno ekonomiju ili pravo jer će takve jedva dočekati u nekoj razvijenijoj zemlji. Dobro se zna šta se kod nas traži: Doktor, apotekar, elektrotehničar... Ima ti još par zvanja ali ova su najbitnija.
reLo je napisao/la:
Upravo zbog toga sto je kod nas u drzavi sve naopako... Umjesto da se ekonomisti najviše traže, oni su najnezaposleniji (rame uz rame sa pravnicima)... Iz razloga što je mogućnost da se stanje u našoj zemlji popravi u neko skorije vrijeme veoma mala, treba upisivati fakultete koji se sada dosta traže a sa kojima se može imati i pristojna plata. Zbog toga govorim da se upisuju samo perspektivni fakulteti ali, naravno, ko ne planira živjeti ovdje, može upisati slobodno ekonomiju ili pravo jer će takve jedva dočekati u nekoj razvijenijoj zemlji. Dobro se zna šta se kod nas traži: Doktor, apotekar, elektrotehničar... Ima ti još par zvanja ali ova su najbitnija.
DOBRO se zna sta znaci biti doktor, apotekar, eletrotehnicar ili arhitekt, to moze samo mali postotak ljudi zbog cega i jesu trazeni to je na skroz drugoj razini jer tu treba i rada i pameti, a ostali fakulteti ili jedno ili drugo.
Ali za preporuku svima je najbolje ono sto ih najvise zanima bez obzira na sve, jbga treba se ''peglat'' kao prvo oko toga na samom faksu a onda i cijeli zivot . Lakse je zavrsit ono sto volis i radit to isto za neke manje novce nego obrnuto za vece novce iako je sve to relativno, lakse je biti uspjesniji u onome sto volis nego na sta si primoran... :o
nuX je napisao/la:
Elektrotehnički normala
Ali za 2 godine
Takođe' ...

Ali za 3 god Ako Bog da
Evo i ja sam sad zavrsio srednju ekonomsku ( ekonomski tehnicar) , sada cu najvjerovatnije upisati opće pravo na privatnom fakultetu.
Sta o tome mislite ?
Informatika mama svih nauka :D
v3Tr0x je napisao/la:
Informatika mama svih nauka :D
Ovo sto si rekao za informatiku je +9999999999

INFORMATIKA !
pravo, politicke nauke, ekonomija - ta tri fakulteta sam ja odmah prekrizio u startu, tamo svi idu :|
SuperNova19 je napisao/la:
Evo i ja sam sad zavrsio srednju ekonomsku ( ekonomski tehnicar) , sada cu najvjerovatnije upisati opće pravo na privatnom fakultetu.
Sta o tome mislite ?
Zavisi koji je privatni fakultet, i zavisi koliko placas... Ako je neki bezvezni privatni ne upisuj ni za zivu glavu.
Ja sam upisao ekonomiju 2 sam godina :S vjeruj ne upisivaj, katastrofa je :S pun vrag matematike, racunanja, moras se dosta toga odreci...da bi na kraju kad ga zavrsis..radio neki posao koji mozes i sa srednjom skolom raditi :)
Moja preporuka elektrotehnika :)

Slabo je kod nas priznato to, onda raja masovno na privatnim fakultetima upisiva ekonomiju..Jedina perspektiva po meni u ekonomiji je racunovodstvo i revizija :) jest najtezi smjer al je i najbolji ..mozes privatno raditi :D kad polozis certifikat za samostalnog knjigovodju..
Uglavnom upisite ono sto volite
ArminNX je napisao/la:
Ja sam upisao ekonomiju 2 sam godina :S vjeruj ne upisivaj, katastrofa je :S pun vrag matematike, racunanja, moras se dosta toga odreci...da bi na kraju kad ga zavrsis..radio neki posao koji mozes i sa srednjom skolom raditi
Moja preporuka elektrotehnika

Slabo je kod nas priznato to, onda raja masovno na privatnim fakultetima upisiva ekonomiju..Jedina perspektiva po meni u ekonomiji je racunovodstvo i revizija jest najtezi smjer al je i najbolji ..mozes privatno raditi kad polozis certifikat za samostalnog knjigovodju..
Uglavnom upisite ono sto volite
Pa kad procitam tvoj post i sjetim se da si druga godina fakulteta i ne cudi me sto ti je toliko tesko.
ACE je napisao/la:
Pa kad procitam tvoj post i sjetim se da si druga godina fakulteta i ne cudi me sto ti je toliko tesko. :-X
Svakom nesto odgovara, meni vise lezi informatika...ali kazem ti ekonomija je teska, bar meni, a i tesko naci posao :)
Evo gotova 2. god. srednje, upisao UWC i primili me.. Zavrsit kod njih i put pod noge za Ameriku ili nesto slicno :D

Sto ti se stanja u Bosni tice, upisuj ono sto volis, skoro sa svakim fax-om ces bit jednak broj godina na birou, ovde ti je sve do srece ili stele, ako imas srece poso ces sigurno dobit u roku od 3-5 god. s bilo kojim zavrsenim fax-om, a ako imas stele dobijas odma posao iako nisi zavrsio fax :D
Nisam citao ostale postove, dovoljno mi je bilo da procitam temu.
Znaci ti nudis 50boba da te neko sa gba okrene u zivot, ti ces studirati sta ti neko sa gba kaze ?
Brate nema veze koje predmete imas, tebe ako nesto zanima, nadam se da te zanima jer eto zavrsavas srednju postajes "covijek" trebao bi znati nesto o sebi, sta volis, sta bi zelio raditi, sta ti nije dosadno uciti, sta ce ti biti zadovoljstvo uciti etc..

Znaci, zatvoris se u 4 zida, kafa, caj, sok, cigara (ako pusis) razmislis sta TI zelis i dali je to to, dalje nema priche =)

sretno

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.