Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Najbolji FPS '90-ih

652 pregleda · 35 odgovora · otvorena 20.03.2010. u 23:50

FPS (First Person Shooter) je zanr u svijetu igara koji datira jos od davnih '70-ih godina, dok je svoj procvat dozivio '90-ih godina. Vrijeme kada je standard predstavljao Pentium 2, mishevi na kugle, guzlati monitori, a Pentium-i 3 i opticki misevi samo puste zelje, nosilo je uz gaming neku svoju draz, neki novi pocetak. U ovom vote-u cemo se prisjetiti zlatnih naslova tog vremena i izabrati najbolji po vasem izboru

1. Wolfenstein 3D (1992) (Izvan vote-a)

Prvi pravi FPS i temelj ovog zanra, Wolfenstein 3D je nastao baziran na pionirskoj tehnologiji igara '80-ih godina. Opisan kao "pravi" jer je bio prvi FPS pristojno upakovan svim aspektima jedne igrive igre za to vrijeme, iako bi danas rekli uzasnom grafikom i ogranicenim gameplay-om. Ipak, Wolfenstein 3D ce biti temelj svim danasnjim FPS-ovima.

2. Doom (1993)

Kontraverzni Doom, zabranjen u Njemackoj zbog nacistickih obiljezja u igri, zabiljezio je toliku popularnost da su pojedine kompanije koje su nudile usluge mreznog igranja imale ogromnih problema. Upravo je Doom popularizovao FPS multiplayer tada zvanim "Deathmatch" i po mnogima je jedan od najboljih i najvaznijih FPS-ova svih vremena.

3. Duke Nukem 3D (1996)

Zadnji iz serije uspjesnih FPS-ova baziranih na sprite-ove dolazi Duke Nukem sa visestruko nagradjivamim gameplay-om i humoristickim obiljezima. Vazan podatak je da je pobjednik prvog 1on1 online Duke Tournament-a ujedno jedan od prvih cyber atleta, Cristopher "Creamator" Carpentier, koji je medju 14.000 prijavljenih igraca izborio titulu "One True Duke!".

4. Quake I-III (1996-1999)

Kratko nakon Duke Nukem-a izlazi famozni Quake koji umjesto sprite-ova koristi 3D poligone. Dolazak Quake-a vezan je za revoluciju u grafici igara, pa je ova igra predstavljala bojno polje u ratu proizvodjaca grafickih kartica. Quake obiluje napucanim hi-tech oruzjima, okruzenjem, cudovistima, ali i novi korak u multiplayer gamingu jer nastaju prvi klanovi,razne modifikacije (modovi) kao i jedan od prvih anti-cheating sistema.

5. Half-Life ( 1998 )

Po mnogima najbolji FPS svih vremena, Half-Life uvodi novitete neovisno o trendu koji je tada drzao pre-napucani Quake. Glavni junak Gordon Freeman osvaja sve simpatije fanova, fantastican gameplay, raznovrsna oruzja, Half-Life postize veliki uspjeh. Medjutim, ilzaskom mod-a Counter-Strike serijala, Valve pravi dar-mar i taj mod biva krunisan kraljem FPS multiplayer modova.

6. Unreal Tournament (1999)

Kada je na trziste dosao UT samo deset dana kasnije izlazi i Quake III Arena, nakon cega dolazi do najveceg okrsaja u FPS gamingu svih vremena pocevsi od grafike u igri i proizvodjaca grafickih kartica, gameplay-a single i multi, modifikacija pa do engine-a.

Bitno je spomenuti i ostale igre koje su takodjer odigrale vazan dio u razvoju FPS-a '90-ih godina kao sto su Hexen, Descent, Starsiege: Tribes, Star Wars: Dark Forces, GoldenEye 007, Rainbow Six, Medal of Honor, Sin, Kingpin.

Uz vote napisite zasto je bas ta igra za vas najbolja ali dodajte neku rijec za ostale FPS-ove '90-ih koje ste igrale, koji je to prvi FPS koji ste igrali, na kojoj konfiguraciji, neke anegdote prilikom igranja, uglavnom na ovoj temi diskutujte samo o starim '90-im FPS-ovima.
Quake 2 sam igrao jedno godinu-godinu i pol na plejki kecu, sa multitapom u cetvero i bilo je prejebeno .

Takodjer igrao sam Duke Nukem 3D i mogu reci da saka.

Tako da moj glas ide za quake.
HL

Poceo igrat prije csa :D

mada samo mi igrali opozing fors al isto sranje drugo pakovanje :D

tada grafika oruzije likovi u igri mape itd itd :D
igrao sam sve od navedenih svi su extra ali duke nukem rulla i hf je bio odlican ali je izasao puno kasnije
Teško je kada ti neko da na tanjir da izabereš najbolju igru svog djetinstva...
U Unreal-u i HL-u sam proveo cijelo svoje djetinstvo gotovo ... Legendarne igrice koje nikada ne trebaju biti zaboravljene (iako su haman već zaboravljene ...) ..
Ipak odlučit ću se za HL jer mi je to bila prva igrica koju sam poigrao i sa kojom sam se uvijek mogao opustiti.
Prejaka tema, svaka čast ;)
Half-Life pa onda Unreal Tournament i Quake , nezaboravno .;D

Najdraza mapa na hl , crossfire .
- Jednostavno UT ♥
duke nukem 3d kao prvi fps koji sam igro, a ovo ostalo, quake je bio cool, half-life tu i tam ..
VioleN je napisao/la:
Quake 2 sam igrao jedno godinu-godinu i pol na plejki kecu, sa multitapom u cetvero i bilo je prejebeno :D.

Takodjer igrao sam Duke Nukem 3D i mogu reci da saka.

Tako da moj glas ide za quake.
Kad sam ja na eniacu igro ovo jbt ;)
Gdje ćeš to ovdje pitat, većina ih nije vidjela dalje od csa ili neke druge multiplayer igre. Igrao sam sve ove igre, i to dosta vremena. Pa da krenemo.. :p

W3D, kad se sjetim tog trileraaa. Kod amiđe na jednoj kanti (u to vrijeme je vrh bio, logicno). Iako nisi mogao gore dole mišem upravljat, igra je imala nešto u sebi privlačno i duuugo zadržavala me na stolici. Nije bila lahka, osim ako ste igrali na 'baby' difficulty. Pretraživanje mape za skrivenim vrijednostima, fakin' labirinti i potraga za najjacim oružijem (ona mašinka, oreee). Igra je savršena bila. Doom je slična bila, samo razlika u neprijateljima.

Quake sam prvi put zaigrao u igraoni i to multiplayer. Trebalo mi je 20 minuta da skontam kako se ubacit na lan party. Igra mi se sviđala zbog svoje brzine i dinamičnosti. Podiže adrenalin pucačina, trčiš, folovi golovi. Mogao bih je i danas igrati na lanu jer je zabavna.

UT, aaaaaa koja je to pucačina bila. Dušu dala za zajebanciju na lanu. Podsjeća na quake, ali malo modernije i realnije. Bila je 'bolja' zbog toga jer je nudila i single player kampanju. I nije bila tako lahka, jer ubiše botovi maj*u im.

Također ne smije se izostaviti medal of honor na plejki. Iako mi je teško bilo igrati preko joysticka. Isto da upravljam svemirskim brodom.

anivej, fina tema za diskusiju al' fali gamera. xD

ps. Real prviii :$

Post dobio aplauz od nera_f

Doom: Ko i davno nekad ( ja sam doom ja mislim zaigrao negdje oko 96te), zaplakao bi kad vidim onu livadu i zeku na kraju igre  ...bio sam uvjeren da ovako nesto jednostavno nesmje imati kraj.

Duke Nukem: Pomalo nailazi, sjecam se da sam dusu iscjedio dok nisam pokrenio prvi put ovo ( teh. problemi ), i kad sam prvi put prosao kraj ogledala i Djuka Nuklearac rece: Damn i'm looking good. I poslje na plejki potpuni 3D dozivlja...neprocjenjivo. Time to kill ftw  , striptiz klub na pocetku, ona ku**a poslje u stanu, oruzja...sve 10/10

Quake: Nikada nisam volio...nisam siguran zasto, presao ga jesam, zamrzio one kartice u bojama.

Half-Life: Bilo kakav text - bezpotreban

Unreal Tournament: I dan danas volim zaigrati sa frendovima, nas 5 dovucemo laptopce i peglaj sa botovima  , samo ima 1337 sati igranja i tek nedavno sam skontao kako dolazi do onog "poskakivanja" nezeljenog  .

And my vote goes to...Half-Life.

Nitko nije Serius Sam spomenio  a meni maldost otisla na njega  .

I tu stavim jednu veliku tocku i nema dalje 

Post dobio aplauz od nera_f

Half Life moja prva igra 
XCLUSIVE je napisao/la:
Kad sam ja na eniacu igro ovo jbt 
Et ko meni se j**e kad si ti nesto igrao.
Half Life.

Djecemi kada se sjetim, koliko sam puta prekucavao ovu igricu jedno 100 puta.  , i nikad mi nije bilo dosadno.

Takodje i Blue Shift i onaj jos jedan ima .. 
Ma Half LIfe... Sam si napisao sve nemoram nista drugo 

Igrao duken nuke prejaka igrica 
Half-Life tj razni serijali kao sto su Oposing Force , Blue Sift .. 

jednostavno prejak igrica .. ♥ :d
~Moj glas ide DukeNuke 3D ♥

Hmmm...Koliko znam i syphon filter je isto jedna od najboljih FPS igri '90.
Moj glas za Duke Nukem
prije sam to stalno igro
a sve su dobre stare igre...

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.