Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[TuT] AAE par stvarcica

186 pregleda · 10 odgovora · otvorena 31.01.2010. u 17:27

Ovo mi je prvi tut ovdje pa ne zamjerite na nekim greskama ^^
Inace stavio sam u software i konekcije zbog toga sto nema velike veze sa gaming movies vec sa radom u programu.

Ovdje cu vam objasniti par trikova u AAE i kako da postignete par dobrih efekata.
Inace u AAE radim oko 1-2 mj. pa i nisam bas neki strucnjak ali ono ... : )

Pa pocnimo.

[Efekat Munje (udara)]

Prvo sto cete uraditi (narevno) je da kreirate novu kompoziciju i dajte joj ime koje vi hocete (da sad to ne objasnjavam ispocetka nadjite kakav tut na netu o AAE i njegovom interaface-u gdje je objasnjeno gdje je sta i sta je sta).

Obicno uzimam frames per second 30-60 pa vi uzmite kako hocete.
Sada idite Layer - New - Solid i uzmite crnu boju.
Inace laksi je nacin da kliknete desni klik pa new na layer porstoru ali eto da neidem previse u detalje.
Zatim idite Effect / Generate / Advanced Lighting
Na ekranu ce vam se pojaviti kao munja neka jel.
Eh sad ta je munja staticna pa moramo je malo pomaci jeli.
Inace u AAE sve se vrti oko keyframe-ova i to je nesto sto se pismeno ne moze objasniti.
Probajte na youtube-u naci neki keyframe tut oko AAE.
Podesite malo poziciju munje i hajmo.
Da vam prvo objasnim neka podesavanja :

Lighting type

Ovdje podesavate tip i direkciju munje. Malo mjenjajte i gledajte efekte ali po meni je najbolji Strike.

Orgin & Direction

Inace ovo je jedan dobar podesavajuci tip kojim podesavate velicinu, snagu, orjentiranost i tako dalje munje. Ovdje je potrebno koristiti keyframe-ove.

Glow Settings

Eh ovdje kao sto i samo ime kaze podesavate svijetlo. Podesavate boju munje, outerglow i tako dalje. Ne mora biti u keyframe-ovima jer mozete staticno promjeniti boje.

Ostalo vi mixajte i gledajte sami.

Sada da malo damo dinamicnosti nasoj munju.
Sada nadjite expert settings i podesite sve po slici i na svakome stavite keyframe (oznacite)

Sada na time liniji pomjerite sasvim, ali sasvim, malo tako da bi munja sto brze se pojavila i nestala.
Sada postavite sljedece settingse :

Opet pomjerite malo time liniju, ali sasvim MALO !; i vratite pocetne postavke.

Sada idite na pocetak i pritisnite SPACE za play i vidite. Po mogucnosti munja bi trebala trajati nesto slabije od 1 sekunde tj. od 0.5 do 0.8 sekundi. To je ljudskom oku veoma sporo ali sve iznad kvari efekat na samom filmu.
Ovo je bio efekat kada jako udara munja, a vi mozete mixati i napraviti onu pravu na nebu.

[Par trikova sa videom]

Eh posto nadjoh neki video na komp (oko lotr-a) stavih njega. I vi ubacite neki svoj (moze cs, wow nije bitno) i pocnimo.
Prvo idite Effect / Obsolete / Basic 3D
Postavite sljedece cifre (tokom cijelog klipa mada mozete i mixati ali ja necu) :

Sada idite Effect / Transition / CC Light Wipe
Odmah povecajte Completion na 4%. Sada vidite tu neku kuglu u srediti i neki krugic u njemu. Drzite klikom na taj kruzic (unutra) i pomjerate. Eh stavite negdje na sredinu na vrh. Stavite color from source.
Eh sada stavite keyframe-ove na completion, center, intesity, shape i reserve transparecty.
I sada kako tece klip malo mixajte sve to.
Inace ovaj se efekt stavljao kod Columbia Pictures intro-a :D
Sada cu vam objasniti kako ^^
Nadjite neku sliku na netu (slicnu ono) (Here]
Importajte je u project.
Napravite novi solid layer sa crnim bg i stavite iznad slike. Stavite mu mode na soft light i efekat Light Wipe.
Eh sada stavite keyframe-ove na completion, center, intesity.
Pozicionirajte gore kod onoga.
Sada dodajte light rays efekat (Effect / Generate / CC Light Rays) i pozicionirajte gore.
Kod CC Light Wipe stavite completion na 3,2 a intesity na 100%
Kod Light rays stavite pod keyframe intesity, center, radius i warp softnes
I tako malo mixajte da dobijete zeljeni efekat (mozete koristiti jos koji light source).
Mozete koristiti shape + radial blur efekat narevno.
Sada dodjate neki text (imate gore na traci ili idite Layer - New - Text i pisete text)

Zatim pratite sliku.
Dodajte keyframe na opacity i stavite na pocetku 0 a na kraju 100 logicno.
Takodjer text mozete napraviti u Photoshopu i uraditi isto.

[Intro Text effect]

Opet se vracamo na malo munje ^^
Dodajte 2 layera : text i solid. Na text stavite sta hocete.
Opet animate op. pocetak 0 kraj 100%.
Na text layer dodajte efekat : Effects / Blur & Shapren / Fast Blur
Stavite Blur dimensions na Horizontal a blurrines na pocetku oko 400-500 a na kraju 1-2 (sa keyframe-om radite) (napomena : pokusajte da sto krace bude radi ljepseg efekta)
Sada idite na solid layer i dodajte efekat : Effect / Obsolete / Lighting
Stvorila vam se linija i desno dosta opcija. Prvo ako hocete promjenite boju i polozaj.
Malo mixajte sve to (stavite brach segments na 5-7, random seed 8-10, full force 2 - 3 i tako.

Inace rad u AAE je veoma tezak i ovako kroz tutoriale je tesko objasniti dosta stvari.

Ovdje sam nastojao sto detaljnije ici ali ipak tesko je to kada ne znate neke osnove.
Npr. kroz cijeli rad u AAE pratit ce vas keyframe-ovi, animacije, efekti i sve oko njih stoga to morate bas dobro uvjezbati.
Uskoro cu se nakaniti pa napraviti jos koji tut a do tad pozz ^^

Sto ste svi navrnuli na te TUT-ove i pomaganja.

Post dobio šamar od vLexinho

Bolje da si ljudima objasnio 3d. To je puno korisnije od ovog. Uradio ti ja TUT za to al neam vremena pisem magazin.
ScandaL je napisao/la:
Bolje da si ljudima objasnio 3d. To je puno korisnije od ovog. Uradio ti ja TUT za to al neam vremena pisem magazin. :-[
Mislis 3D text kao text ili 3D sliku ?!
Posto je pod 3D velik obim stvari :D
riime je napisao/la:
Sto ste svi navrnuli na te TUT-ove i pomaganja.
Cuj ovog sto su navrnuli na TUT-ove ?

Navrnuli su na TUT-ove zato sto svakim danom sve vise i vise ljudi trazi pomoc pa bolje napravit 1 TUT nego postavit 10 tema. ha ya : **
Svaka cast tebi drug za ovo sto si postavio ..

Da ima vise ovakvih da pomazu .

Toliko od mene
Samo ti radi TuT - ove drug, pusti ove sto govore samo rade tutove da se ulizu ... Boli tebe briga, ha ya

Oko TuT - a :

Svidja mi se TuT, nisam nikad radio u ovom programu, ali mozda nekad pocnem raditi.
eldaar je napisao/la:
Cuj ovog sto su navrnuli na TUT-ove ?

Navrnuli su na TUT-ove zato sto svakim danom sve vise i vise ljudi trazi pomoc pa bolje napravit 1 TUT nego postavit 10 tema. ha ya : **
vlex odma samara nek radi sta hoce ja sam rekao sto ste svi navrnuli ... bmb nek napisu jos 1000 tutova za 10min bmb.

I ja sam nekad pisao TUT-ove
E bash sam sad prije nekoliko minuta skino AAE CS4.Valjda će mi pomoći ! :P
Dobar tutorijal, nadam se da će mnogima pomoći i da će se manje dizati teme.
Dodan u Kolekciju
Dobar tut svaka cast , ovo mi je bash trebalo

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.