Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[TUT] umrezavanje

380 pregleda · 19 odgovora · otvorena 19.03.2009. u 21:41

Evo posto vidim more tema umrezavanje i slicno da postavim mali tutorial za one koji zele spojiti dva ili vise racunara, odnosno ako ih zele umrežiti!

(naj jeftinije)Ugradite jos jednu mreznu karticu u komp sa konekcijom i sa njega crossover kablom do laptopa. Sharujete glavnu konekciju i uzivate.

(naj prakticnije) Kupite wireless router i konf ga za vishe komp-ova. Nesto skuplje ali vam nemora biti komp upaljen da bi surfali na drugom racunaru.

Kada uzmete Internet Connection Sharing na prvom compu uradite ovo:

(automatski se podesi) prvi comp (vas) ima IP: 192.168.0.1
drugi stavis IP: 192.168.0.x (x=2 do 255)

Subnet mask stavite za oba: 255.255.255.0

Gateway na prvom: PRAZNO OSTAVITE
Gateway na drugom: 192.168.0.1

I to je to. Glavno je ovo iznad;

A sada evo malo detaljnije :

NAPOMENA:

Racunar koji vam je server koji dobiva signal iz kabla da tako kazem mora imati dvije mrezne kartice kako bi u drugu karticu utikali kabal koji vodi do drugog racunara! Iliti ga, prva recenica iznad.

1. Modem(routher)
2. Mrezna kartica ( dvije )
3. Mrezni kablovi
4. I ono najvaznije racunala

Poslije toga slijedi podesavanje te mreze, mogucnosti dijeljenja fileova, mapa itd.

Prvi korak : Udjite u MY NETWORK PLACES, zatim idete na "Set up a home or small office network"

Udjite na to(Set up a home or small office network), ako vec imas neku konekciju ili bilo kakvu vrstu povezanosti racunala s nekim drugim uredajem, bilo to drugo racunalo, bluetooth proizvod ili nesto 3. nije vazno...uradite ovo sto sam i ja na slici

Znaci poslije toga opet kao sto je na slici(osim ako vam je nesta drugacije, samo procitajte opis onoga sto ces oznaciti pa ici next)

Korak poslije ovoga ostaviti kako je, jedino ako cete mjenjati ime workgroup..

Zatim podesavas sharing ( razmjene fileova, itd )

Poslije ovoga idite samo next, next dok ne dodjete do "Youre almost done...

You need to run the Network Setup Wizard once on each the computers on your network. To run the wizard on computers that are not running Windows XP, you can use the Windows XP CD or a Network Setup Disk.."

Zatim cete imati ponudjeno sljedece :

"Create a Network Setup Disk
Use My Network Setup Disk I already have
Use my Windows XP CD
Just finish the wizard; I don`t need to run wizard on other computer"

Odaberite "Just finish the wizard; I don`t need to run wizard on other computer"

Nadam se da ce biti koristno, i da ce biti na vrhu!
Hocu 2 aplauza xD

made by NightWalker pa dajte i njemu aplauz...xP
Duššša :$

Post dobio šamar od cannabis4posho

Ne znam zasto vam je u krvi kopirati druge!

Tema koju sam ja digao na derneku!

Čovječiji mozak je ograničen a glupost nije.

Link : http://www.dernek.ba/procitaj/7/262759/tutorial-umrezavanje
NightWalker je napisao/la:

jbg decko je htijeo pomoch :r

:D:D

pa znam da je sa derneka....al sam je stavio jer ima ljudi koji nemaj dernek a nezz kako umreziti...
AltF4 je napisao/la:
jbg decko je htijeo pomoch :r

:d:d

Razumijem ja tu humanost, itekako.

Ali sto nebi bio kreativan napravio nesto svoje, nekopirati djela drugih. Kao da imas sve na tanjiru, drugi che pomisliti da je on sve ovo smislio , pardon , napisao sam.

@RAYMAN007 znam da je sa derneka jer sam ja autor te teme, dok nisi trebao kopirati to na ovaj gaming portal, ima dovoljno tema sto se tice i glede samog umrezavanja racunara i svega sto je potrebno, a i da nema, ima ljudi koji jos uvjek nisu zaboravili kako umreziti racunar, i koij su spremin pomoci, ima nas dosta ovdje. Dok na kraju krajeva, slag na tortu, svima nam je poznat naziv google.

Doslovno od riječi do riječi kopirano.

In/out
AltF4 je napisao/la:
jbg decko je htijeo pomoch 

:D:D

malena ispravka : htio

ontopic : Bash mi je ovo trebalo (A) , hvala puno

Ali sto nebi bio kreativan napravio nesto svoje, nekopirati djela drugih. Kao da imas sve na tanjiru, drugi che pomisliti da je on sve ovo smislio , pardon , napisao sam.

@RAYMAN007 znam da je sa derneka jer sam ja autor te teme, dok nisi trebao kopirati to na ovaj gaming portal, ima dovoljno tema sto se tice i glede samog umrezavanja racunara i svega sto je potrebno, a i da nema, ima ljudi koji jos uvjek nisu zaboravili kako umreziti racunar, i koij su spremin pomoci, ima nas dosta ovdje. Dok na kraju krajeva, slag na tortu, svima nam je poznat naziv google.

In/out
mislim ne opravdavam ga :r

jadno je to sto je uradio a da nije ni makar ostavio link teme il makar napisao :r

al eto :r

In/out
SENSISEED je napisao/la:
malena ispravka : htio

ontopic : Bash mi je ovo trebalo (A) , hvala puno
I meni je ovo trebalo 
Super uradjen tutorial .
edinowskii je napisao/la:
I meni je ovo trebalo 
Super uradjen tutorial .
Divno što je baš tebi sve treba ?

Ili je Postcount u pitanju ? 

~ Nisi ni pogledo tut.
spY je napisao/la:

~ Nisi ni pogledo tut.
tako je dzejms bonde , drogom protiv sporta
Sve ja to razumem i da se kopira i da pasta i da se postovi nabijaju ali da postavljate softwarski deo u hardware podforum to ja ne mogu da razumem !! XD

cudim se ja ovo mi odnekle poznato, mogao si barem redosljed promjenut 

ovi govore "baš mi je ovo trebalo" a nemaju 2 racunara jedva i onaj 1 kupili :S
mehM3D je napisao/la:
haj fino sve potrudio si se al da c/p
Potrudio se ali je cp
hahaahhahahahahahahahahaha
OOOOO, ne mogu da vjerujem, svega mi. Zašto djecu navodite na krivi put, tko god da je napisao TUT.
Djeco, budete li pratili ovaj TUT i pokušali umrežiti dva - tri (ili beskonačno mnogo...) PC-a, napravit' ćete nekoliko kardinalnih grešaka, a ako ste imali u planu brzu, jednostavnu i stabilnu mrežu.
Prvo, ako koristite router, on je uvijek gateway, a ne prvi, drugi ili bilo koji komp na LAN-u, jer on je DHCP server a ne bilo koji od kompova.
Drugo, uvijek radite mrežu s pomoću LAN Switch-a (u krajnjem slučaju HUB-a).
Treće, ni jedan PC ne treba dvije mrežne kartice ma tko god vam rekao suprotno.

Eto, ja vam samo hoću malo pomoći, a vi radite šta hoćete.
c/p  meni dernek uopce netreba geymers.ba je zakon 
spY je napisao/la:

~ Nisi ni pogledo tut.
Jesam pogledao/procitao za razliku od tebe .
spY je napisao/la:

Ili je Postcount u pitanju ? :r

~ Nisi ni pogledo tut.
~ Ovo mi je bas trebalo!! Hvala na tutorialu!!!

lol xD

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.