Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Riješeno 200 bodova

TM - crtice po monitoru

435 pregleda · 17 odgovora · otvorena 12.04.2010. u 21:48

ćao ćao

znači, kad igram trackmaniae , nakon nekog vremena mi se pojave "linije" po monitoru koje su bijele i velike oko 5 milimetara, možda centimetar, te su horizontalne. problem je što nakon nekog vremena linije postanu gušće, sve se "zaledi" i računar crasha. kad pokušam uzeti SS, ne može. bude samo slika normalno, bez tih crtica pa sam zato uslikao sa mobitelom

uglavnom, primjetio sam da se te crtice pojave na onom plavom terenu na TM (onaj plavi teren što je natkriven nečim bijelim). pretpostavio sam da je do monitora, al kad smanjim detalje to se rjeđe javlja pa stvarno ne znam do čega je

također, nosio sam u servis i oni rekli da je nešto do grafičke ha hu i ko da su popravili, al mi se opet pojavilo ovih dana..

eo vam slike u thumbu, samo kliknite i vidite fino

i da, samo da napomenem.. ovo mi se javlja u skoro svim zahtjevnijim igrama, al sam dao primjer TM jer je tu najčešće..

i da, imam up-2-date drivere grafičke.

i još nešto. to se nije javljalo prije 2 godine-godinu, prije nego što sam dizao XP. dok sam imao XP ovo se prvi put javilo (otvarao sam temu), a sad imam W7 i opet..

za pomoć sam voljan dati i više od 200 bodova, ali o tom po tom

edit: grafička je 8600GT :>
haj javi mi se na msn .
Do grafičke 100%, da je do nečega drugog, te crtice bi se pojavile i u screenshotu.
"Artifakti" - jesi kloko graficku mozda ? Neka podesavanja u vezi nje vrsio > quality/performance ? Pregrijava se ? Kupi termalnu pastu, skini cooler obrisi prasinu, ostatke prijasnje paste, stavi novu i probaj > znam da je  al' sta ces 
Artifakti ! Takodje mislim,kao lik iznad mene ! Ja sam imao tih problema xD Malo sam je spustio  Posto je bila previse jaka,pa mi je malo pregorela  XD uglavnom crko mi komp

MENJAJ DOK MOZES ! XD 
Rješenje
Eto objasnio sam ti sve na msnu. Javi ako sam pomogao. 
cheNga je napisao/la:
"Artifakti" - jesi kloko graficku mozda ? Neka podesavanja u vezi nje vrsio > quality/performance ? Pregrijava se ? Kupi termalnu pastu, skini cooler obrisi prasinu, ostatke prijasnje paste, stavi novu i probaj > znam da je al' sta ces
sve radio.

čistim kuler jednom mjesečno, tako da nema prašine nigdje, sve se sjaji

a klokao nisam nikad..
Xavi_Hernandez je napisao/la:
sve radio.

čistim kuler jednom mjesečno, tako da nema prašine nigdje, sve se sjaji

a klokao nisam nikad..
Radi se o artefektima.

Traži novu grafičku dok još imaš vremena.To se popravit' ne može tako da ne pokušavaš to popravljat'.Jedino što možeš je zamjeniti pastu na GPU-u (ukoliko imaš velike temperature) ali to ti nebih savjetovao jer ne znaš(a GPU je JAKO osjetljiv).Odneseš nekome ko zna, nipošto nosit' u svaki servis jer ima nestručnih ljudi koji skidaju staru past šmirgl papirom ili nečim grubljim od krpice za naočale ili toaletnim papirom a najmanja ogrebotina , udarac ili nešto treće dovodi do trajnog oštećenja GPUa te dovodi u pitanje sam rad kartice(u 90% slučajeva crknu).

Zato ti to šefe odnesi nekome koga lično poznaješ nek ti drugarski zamjeni

Inače ako su temp. u granici normale(kad igraš igricu ispod 60°C) i dešavaju ti se artefakti to je nepopravljivo.
Graficka ti crkla moj brat je imao isti problem i kada je zamjenio grafu sve fercera! 
KRYSTAL je napisao/la:
Radi se o artefektima.

Traži novu grafičku dok još imaš vremena.To se popravit' ne može tako da ne pokušavaš to popravljat'.Jedino što možeš je zamjeniti pastu na GPU-u (ukoliko imaš velike temperature) ali to ti nebih savjetovao jer ne znaš(a GPU je JAKO osjetljiv).Odneseš nekome ko zna, nipošto nosit' u svaki servis jer ima nestručnih ljudi koji skidaju staru past šmirgl papirom ili nečim grubljim od krpice za naočale ili toaletnim papirom a najmanja ogrebotina , udarac ili nešto treće dovodi do trajnog oštećenja GPUa te dovodi u pitanje sam rad kartice(u 90% slučajeva crknu).

Zato ti to šefe odnesi nekome koga lično poznaješ nek ti drugarski zamjeni

Inače ako su temp. u granici normale(kad igraš igricu ispod 60°C) i dešavaju ti se artefakti to je nepopravljivo.
Za servis nije problem jer ova dva lika što rade u servisu su prije radila kod mog babe u firmi, a oni se znaju fino pa stvarno srede sve što se može sredit.

temperatura je "u granici normale", al me zanima ima l' još šta da se barem za neko vrijeme zaustave ti artefekti jer neam namjere da u skorijoj budućnosti kupujem grafičku ( nemam para da bezveze trošim :< )..

i btw, ovo ću probat što mi je iwdn rekao kad se vratim iz škole.. moram učit
Monitor ...
Xavi_Hernandez je napisao/la:
Za servis nije problem jer ova dva lika što rade u servisu su prije radila kod mog babe u firmi, a oni se znaju fino pa stvarno srede sve što se može sredit.

temperatura je "u granici normale", al me zanima ima l' još šta da se barem za neko vrijeme zaustave ti artefekti jer neam namjere da u skorijoj budućnosti kupujem grafičku ( nemam para da bezveze trošim :< )..

i btw, ovo ću probat što mi je iwdn rekao kad se vratim iz škole.. moram učit
Možeš.

Odnesi pod kompresor ako ni to ne pomogne , daj ti mlikovima da ti probaju zamjenit' pastu mada sumnjam da će i to pomoć'.

Mislim da joj je ipak kraj.
Pregrijava ti se graficka.Skini Riva Tuner i smanji brzinu malo.
Vjerovatno ti je grafička pregrijana ili je oštećena. JA ti preporučujem da odneseš kompjuter u serveris i nek ti oni pogledaju. Biće da moraš mjenjati grafu.
cheNga je napisao/la:
"Artifakti" - jesi kloko graficku mozda ? Neka podesavanja u vezi nje vrsio > quality/performance ? Pregrijava se ? Kupi termalnu pastu, skini cooler obrisi prasinu, ostatke prijasnje paste, stavi novu i probaj > znam da je :-X al' sta ces ;D
Potpisujem.
Seksanna je napisao/la:
Eto objasnio sam ti sve na msnu. Javi ako sam pomogao. 
taj "degauss", il kako se vec pise, samo mi jednom "izbrise" te crtice, al mi se pojave za 3-4 minute... vjerovatno cu mjenjat graficku, al o tom po tom.

dat cu tebi bodove, a krystalu ako mi pomogne kupovanje nove graficke (sto vjerovatno hoce )

bba
Cloud je napisao/la:
taj "degauss", il kako se vec pise, samo mi jednom "izbrise" te crtice, al mi se pojave za 3-4 minute... vjerovatno cu mjenjat graficku, al o tom po tom.

dat cu tebi bodove, a krystalu ako mi pomogne kupovanje nove graficke (sto vjerovatno hoce )

bba
Vojim te. Samo ga tresi strujom, to jedino pomaže ( bar meni može na Belinea monitoru ).
Seksanna je napisao/la:
Vojim te. Samo ga tresi strujom, to jedino pomaže ( bar meni može na Belinea monitoru ).
ma kazem, opet se pojave nakon max 5 minuta i onda to sa strujom ne pomaze vise..

uzet cu iz firme gdje mi babo radi jednu graficku i monitor, cisto da isprobam do cega je..

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.