Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[MC] Optimizacija

166 pregleda · 3 odgovora · otvorena 27.05.2013. u 19:39

Dakle, mnogi me od vas stalno pitaju em na serveru em na Gamersu kako da optimizuju MC, tacnije da povecaju FPS.
Evo kroz ovaj tutorial cu pokusati vam objasniti neke od nacina optimizacije MC-a.

Prva stvar sto svaki MC korisnik sa low PC-em bi trebao da ima jeste OptiFine. Ne samo da vam boosta FPS nekada cak i dvostruko, nego imate mnogo vise postavki u opcijama sto se tice animacija i sl.
Optifine mozete da skinete OVDJE. Nakon sto ste skinuli i instalirali Optifine, podesite vase postavke u MC-u na sljedeci nacin:

Render distance je po mom izboru postavljen na Short +32 iz razloga sto ne volim previse stvari da vidim okolo. Medjutim ako vam je bas slab PC onda preporucujem da ovo smanjite skroz na TINY.
Advanced OpenGL opcija koja je mozda i najbitnija za podizanje FPS-a kod low PC-a. Svrha ova opcije je to sto ucitava one chunkove koje su u vasem vidokrugu, nista drugo i nista trece, ono sto vidite to se samo ucitava.
Chunk Loading Ukoliko posjedujete dual-core ili jaci CPU, ovu opciju postavite kao na slici, za sve ostalo promjenite je na Smooth.

Sve ostalo sa slike podesite kako je prikazano. Sada idemo u meni Details.

Rain & Snow vjerovatno dvije stvari koje nerviraju 80% igraca u MC-u jesu kisa i snijeg. Sa ovom opcijom ih napokon mozete iskljuciti.

Sve ostalo sa slike podesite kako je prikazano. Nastavljamo sa meni-em Animations.

Ovdje nema se sta puno reci, iskljucite ne toliko potrebne stvari i odmah imate veci FPS. Pokusao sam da postavke namjestim da opet ostane taj osjecaj Minecraft-a, da ne bude sve stacionirano i monotono, tako da sam neke opcije ostavio ukljucene.
I zadnji Quality meni koji ne igra neku veliku ulogu ali definitivno pripomaze.

To bi bilo to sto se tice Optifine i samog modanja Minecraft-a.

Jos neke od stvari koje mozete uraditi su:

- Zatvorite sve ostale programe koji su pokrenuti kao sto su browseri i sl. Ili mozete skinuti Razer GameBooster.
- Pobrinite se da imate jednu verziju Jave instaliranu i da to bude uvek posljednja verzija.
- Optimizujte PC koristeci programe kao sto su CCleaner, Defraggler i sl.
- Pokrenite Minecraft dajuci mu vise memorije na raspolaganje.

Ako vas jos nesto vise zanima ili vam nesto nije jasno, slobodno mi se obratite.
Puno hvala za ovaj tut.  
Javi se za aplauz  tema sticky.
Brix je napisao/la:
Javi se za aplauz  tema sticky.
Da komandire!

Post dobio aplauz od Brix

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.