Knjiga: TEMELJNE ISTINE VJERE. Autor: Mr. Senaid Zajimovic
1. Urodjena ljudska potreba za vjerom ( instikt )
Urodjena ljudska priroda ( instikt ) najbolji je dokaz koji upucuje na postojanje Uzvisenog Bica koje se zove Allah, dzelle sanuhu. Kur´an ne posvecuje mnogo paznje direktnom dokazivanju postojanje Boga zato sto on tvrdi da urodjena ljudska priroda i dusa koju nije dokucila prljavstina sirka bez dokaza potvrdjuju postojanje Uzvisenog Allaha. Allah, dzelle sanuhu, davno je stvorio duse i one su vec tada bile svjesne Njegovog postojanja. On kaze u prijevodu znacenja na bosanski jezik "I kad je Gospodar tvoj iz kicmi Ademovih sinova izveo potomstvo njihovo i zatrazio od njih da posvjedoce: ´ Zar Ja nisam Gospodar vas ?´ - oni su odgovorili: ´Jesi, mi svjedocimo´. - I to da na Sudnjem danu ne reknete: ´Mi o ovome nismo nista znali.´" ( El- Ea´raf, 172 ).
A u drugom ajetu, koji izravno govori o ljudskoj prirodi Allah, dzelle sanuhu, u prijevodu znacenja na bosanski kaze: "Ti upravi lice svoje vjeri kao pravi vjernik, vjeri Allahovoj, prema kojoj je On ljude stvorio, - ne treba da se mijenja Allahova vjera, jer je to prava vjera..." ( Er-Rum, 30. ).
----------------------------------------------
moje misljenje na gore navedeno:
Jedino urodjeni instikt moze objasniti stalnu covjekovu potrebu da u nesto vjeruje. Svaka ljudska zajednica je u nesto vjerovala. Nekad su nasljedjivali ***ove od svojih starih, a nekad ih sami izmisljali. U covjeku postoji dusa koju je Allah udahnuo od Svog ruha. Ona je veza izmedju covjeka i njegovog gospodara. Dusa ima potrebu za vjerom jer je vec jednom posvjedocila Allaha za svog Gospodara. Dakle, u svakom covjeku postoji potreba za vjerom, samo sto je jedan dio ljudi potiskuje tokom svog zivota pod uticajem raznih faktora.
Pogrijesno usmjereni knjizevnici, nastavnici, profesori i drugi kulturni radnici cesto nastoje izmjeniti ljudsku prirodu i pri tome zaprljati zabludjenim idejama. Roditelji su, takodjer, faktor koji zna uciniti dosta na zatiranju ciste urodjene prirode.
Boziji Poslanik Muhammed, alejhis-selatu ve selam, u jednom hadisu, kaze: "Svako dijete rodi se u cistoj vjeri, potom ga njegovi roditelji ucine jevrejom, krscaninom ili vatropoklonikom." Buhari.
Poslanik, sall*****u alejhi ve sellem, nije rekao: "Pa ga njegovi roditelji ucine muslimanom", jer je islam urodjen. Islam je njegova priroda, a krscanstvo, jevrejstvo i mazdeizam ( vatropoklonstvo ) nametnuli su mu njegovi najdrazi. To je, zaista, velika nepravda.
--------------------------------------------------------------------------------
Navod muslimana je da svaki covjek kada se rodi je musliman, pa tek kasnije (uzrok sredine i familije iz koje potice) postaje pripadnikom druge vjere. Ja tvrdim da covjek kada se rodi i kada je jos dijete je ateista. Ateista je sve dok ga odrastao covjek (familija) ne uputi u ideju da Bog postoji. Ljude koji nikad nisu culi za Boga i stoga nemaju vjerovanje u Njega mozemo oznaciti "implicitnim ateistima". Dakle, odakle nam ta definicija za ljude sto nikad nisu culi za postojanje Boga, ako im je urodjeno to znanje?
Zatim, iz slijedeceg teksta je vidljiva manipulacija s rijecju "vjerovanje": Jedino urodjeni instikt moze objasniti stalnu covjekovu potrebu da u nesto vjeruje. Svaka ljudska zajednica je u nesto vjerovala.
Postoje dvije vrste vjerovanja. Ako pod vjerovanjem podrazumijevamo postavljanje i odbacivanje hipoteza onda svaki covjek mora vjerovati. Ako pod vjerovanjem podrazumijevamo metafizicko vjerovanje (npr. u Boga ili neke druge nadnaravne sile), tada svaki covjek ne mora da vjeruje. No, ovdje se poistovjecuje svakodnevno vjerovanje sa metafizickim (u religiji) vjerovanjem. A, to je pogresno. Nego, odakle nam onda metafizicko vjerovanje?
Niste sigurni? U redu. Mala sugestija slijedi sa slijedecim pitanjem: Imate li djecu? Da, da. Sada imate i tacan odgovor na prvopostavljeno pitanje. Vec onog trenutka kada su se nasi roditelji odlucili da dobiju djecu, nama je na grubo odluceno kakav metafizicki odgoj cemo da imamo. Neovisno da li cemo "strozije" ili "slobodnije" biti odgojeni sa tim vjerovanjem, u apsolutnoj vecini nasi roditelji, kao i nasa okolina, imaju najveci utjecaj pri tom odgoju. Nas utjecaj na to je minimalan, da ne kazemo nistavan.
Dakle, u vecini slucajeva prije nego odrastemo i sazremo te s time imamo moc vlastite odluke, odnosno vlastitog izbora, mi smo vec pokrsteni, osuneceni i sl. Prije nego odrastemo, mi smo u vecini slucajeva manje vise bili redovno nedeljom na misi, ili petkom u dzamiji i ucili su nas da postoji Bog i da, naravno, samo nasa religija je ispravna i kod Boga priznata. Ostale religije su zablude, ponekad obmane, ali najcesce su izmijenjene od strane covjeka i kao takve su pogresne. Sve ostale su takve, samo nasa ne. Ona je ispravna.
Indoktrinacija u djetinjstvu je od velike vaznosti, jer tada nam se "ugradjuje" struktura nacina naseg razmisljanja. Kao sto nas uce gramatici govora i pisma, ispravnom racunanju, tako nas poducavaju metafizickom vjerovanju. Naime, u tom dobu nase kriticno razmisljanje se nije dovoljno razvilo i tada smo posebno podlozni autoritetima.
Mi smo skloniji povjerovati osobama koje su nam bliske i koje nam nesto znace, negoli osobama koje su nam strane. U tom dobu smo ovisni o egzistenciji autoriteta, da bi uopste prezivjeli. Indoktrinacija je namjerna manipulacija ljudi kroz informacije da bi se ideologicne namjere sprovele ili kritika odbacila, odnosno onemogucila. Forma indoktrinacije je jednostrana. Sto bi znacilo: Ideologiji suprotne informacije se ne navode i, da bi se takvo sto sprijecilo, uspostavlja se cenzura. Cesto se i prijeti sankcioniranjem.
Stoga skoro sve religije imaju cijeli niz kazni za "neposlusne". Monoteisticke religije prijete i vjecnim mukama u paklu - takvo sto je gore nego smrt. Za one sto su posebno "neposlusni" primjenjuje se cesto i smrtna kazna. Sve u stilu Da sto prije dobiju i onu vjecnu kaznu. Suprotno tome, "poslusne" - dakle, one sto prihvataju bez sumnje i otpora pripovjedanja monoteisticke religije - ocekuje raj i, naravno, vjecna blagodat.
Da bi covjek prezivio, on mora da vjeruje. No, to njegovo vjerovanje (dakle, svakodnevno vjerovanje) ne mora biti i metafizicko. Stoga je jeftin trik, a i lazan navod, da je metafizicko vjerovanje urodjeno. Kada bi to i bilo, sto odlucno odbijam, to jos uvijek nije i dokaz da je to bas od Boga nam odredjeno da nam biva urodjeno. Zasto? O tome kasnije (u toku daljnjeg pisanja) vise.
SAMIM TIM STO SE ZOVE VJERA.....DAKLE VJEROVANJE.... NEMA DOKAZA!
1) pa kako bi svijet izgledao da su sve zene pokrivene! OMG horrible! to cak ni ti ne bi volio! izlazak u grad..pogotovo petkom kako bi to samo izgledalo

2) da su od pocetka islama svi ljudi vjerovali u islam i zivjeli taj nacin zivota...mi danas ne bi imali struju, internet, ovaj forum...etc... zivjeli bi kao prije 1000 godina
3) ja licno mislim da je danas sve manje i manje "pravih" vjernika na svijetu...
samo moja misljenja
i jedno pitanje:
nisam ba puno upucen u islam... pa samo da te pitam da li se u islamu vjeruje..ili ima nekih naznaka da postoji zivot na nekim drugim planetama tj. u univerzumu?
a de recite iskreno...vi "pravi vjernici"..:
Kada prodje ulicom kakva plavusa sa dobrom ***om....da li se vi okrenete za njom?
hehehe ...ovdje nesto pametujete...a svi ste skoro isti..
pravi muslimani su danas rijetki!
napomena: ja vjerujem u Bog-a (neku visu silu), ali ne u islam i nacine na koje se propovjeda islam...pravila islama..itd.