Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Kurs njemackog u Zenici/opcenito BiH

154 pregleda · 16 odgovora · otvorena 29.06.2013. u 15:17

Sta vi radite na ovakvom kisnom danu  

Kad zavrsim srednju kontam u njemackoj il austriji trazit posao,ali posto mi je za to potreban njemacki jezik(kojeg znam al mi na papiru fali) hocu da pitam jel iko od vas iso na ovaj kurs njemackog da se to polozi,onaj Step-by-Step ili kako vec???

Koliko se to placa,jel se placa po stepenu il odjednom sve,koliko ima stepena i koliko mi treba sve to da zavrsim(vremenski) 

Posto znam dosta dobro njemacki,jel mogu da preskocim neke stepene da to prije zavrsim il moram sve polagat 

Eto ukratko. 
error_96 je napisao/la:
Ako imas pare, mozes preskocit sve stepene ...
Nisam najbolji sa parama,zato i pitam... Jel to uopste tesko da se zavrsi,idem u medicinsku,ne vjerujem da moze bit tezi kurs od srednje .
Ne znam za zenicu buraz, ali u Sarajevu prvo odes na testiranje, provjere tvoje znanje i stave te na odredjeni stepen. 2 mjeseca 120 kermi.
FireFix je napisao/la:
Ne znam za zenicu buraz, ali u Sarajevu prvo odes na testiranje, provjere tvoje znanje i stave te na odredjeni stepen. 2 mjeseca 120 kermi.
Koliko mi je potrebno kesa ukupno da to SVE zavrsim 
_oma_ je napisao/la:
Koliko mi je potrebno kesa ukupno da to SVE zavrsim 
Sve ti zavisi na koji te stepen stave, maximalni ti je 9. Recimo da znas njemacki i da te stave na 7, valjda su ti dovoljna 4 mjeseca da dodjes do certifikata 
Kod mene jaran zavšrava u Sa ovdje ako ga gdje sretnem pitaću ga da mi da tačne informacije pošto momak radi nema vremena da on meni to objašnjava, ali jednom mi je pričao da će ga ukupno sve izaći izmedju 500 KM i 800KM tako nekako.
LubluOtdihat je napisao/la:
Kod mene jaran zavšrava u Sa ovdje ako ga gdje sretnem pitaću ga da mi da tačne informacije pošto momak radi nema vremena da on meni to objašnjava, ali jednom mi je pričao da će ga ukupno sve izaći izmedju 500 KM i 800KM tako nekako.
Ajd molim te,nemoj zaboravit. 
_oma_ je napisao/la:
Ajd molim te,nemoj zaboravit. 
Priznat ce ti jedino diplomu Goethe instituta  Imas na njihovoj stranici sve informacije o kursu, terminima, nacinima placanja, cijeni itd. 
Možeš ti odmah u Goethe prijaviti se za C1.1 iz njemačkog jezika, platiti oko 250-300 maraka za test. Položiš ga i eto ti na papiru da znaš njemački.
BannedOTF je napisao/la:
Možeš ti odmah u Goethe prijaviti se za C1.1 iz njemačkog jezika, platiti oko 250-300 maraka za test. Položiš ga i eto ti na papiru da znaš njemački.
Sta je Goethe,gdje se nalazi ? sta je C1.1. Na tom Goethe kako sam razumio samo polozim 1 test,platim i u roku odmah imam papir 
Imam ja diplomu Goethe instituta i A1 i A2, razina znanja potrebna za prolazak je jakooo mala.

Imaš predstavljanje, usmeni, pismeni i slušanje, jedino se ta diploma priznaje kao službena potvrda da znaš razinu jezika koju si položio, da ne bi plaćao nešto što nikoga ne zanima i nije mjerilo ničega a pare daš.

Ako znaš onako solidno njemački tipa možeš otprilike pratit serije bez titlova i filmove, npr. Cobra 11 i to i čitati vijesti s njihovih portala a da razumiješ bit, 70-80 % teksta mislim da bi mogao odma na B2.
_oma_ je napisao/la:
Sta je Goethe,gdje se nalazi ? sta je C1.1. Na tom Goethe kako sam razumio samo polozim 1 test,platim i u roku odmah imam papir 
C1 (ili c1.1) ti je ispit iz bilo kojeg jezika koji kad položiš oficijalno ZNAŠ taj jezik dovoljno da možeš raditi bilo koji posao koji uključuje taj jezik. Goethe institut ti je u Sarajevu, tamo gdje tramvaj skreće kod Čaršije, pravo, prema bazenima, imaš prije benzinske pumpe jednospratnu građevinu. Velika, dvostrana drvena vrata i samo uđeš  
Opa, C1, to je je***o, ne znam kako kod vas, ali koda nas ljudi koji su živjeli u Njemačkoj 3-4 godine jedva polože C2, tako da za C1 stvarno treba znati jezik odlično.

Tako je barem kod nas ali standard pred Goethe ispitivačima je svugdje ( barem bi trebao biti ) isti.
Ja sam u Travniku išao u neki Progres centaar i određeni kurs nekog jezika ( tj. jedan stepen ) je trajao 3 mjeseca. A mjesečno se plaćalo 30 KM.
Nisam siguran bas u ovo ali mogu se raspitat ako hoces, pazi sad.
Uslov za Austriju je sad A2, nimalo tesko, pocetnicki test. Bas kao sto je rekao razer ovaj u postu, znaci usmeni, pismeni i slusanje.
Posle 4 ili 6 godina boravka u Austriji moras da polazes B1 test ( ili je B1.1)
Isto kao i A2 imas pismeni, usmeni, slusanje, i onda za kraj moras da pricas sa ovima iz komisije, ali bezveze stvari sve.
Meni su pokazivali neke slike i da opisem sta vidim na njima, sta mogu da zakljucim iz te slike.
Koliko sam skapirao ocjenjivanje ide ovako:
da bi prosao B test moras imati sve ocjene B1 ili eventualno jednu A2, ali iz usmenog moras imati B1 inace si pao.
Za B1 treba malo gramatike da znas ali kazem ti nije tesko, ako si siguran da znas dovoljno dobro odmah idi na B1.1 i zavrsi sa tim za sva vremena i gotovo.
Ne znam kako to funkcionise dole kod vas ali ovde nisi obavezan ici na kurs njemackog jezika tj. ako hoces mozes na polaganje odmah da ides.
Ja sam polagao B1.1 krajem prosle godine u Becu, cijena polaganja bez kursa je bila oko 110 eura
Znam dosta dobro njemacki,mozda mi necete vjerovat al nisam ga ucio u skoli vec znam sa televizije(jos kao mali gledo sam njemacke crtice,filmove,serije,)tako da jako dobro i dan danas pratim sve filmove i serije na njemackom bez prijevoda isl.

Znam pisat,citat,izgovarat veoma dobro,samo mi papir treba i eventualno pri pisanju bi trebao nauciti gramatiku(ono kad se pise veliko slovo,kad dupla slova,kad treba napisat ono U sa tackicama iznad i tako te male stvarcice,inace bas dobro znam.

@anystrike Ako mozes raspitaj se,ne tjeram te,,nego ako si voljan malo popricaj sa nekim pa mi javi .

Necu zakljucavat temu,da vidim imal jos ko pametan .

EDIT Da,hvala svima jos na lijepim odgovorima .

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.