Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[Contest] Software reviews

445 pregleda · 1 odgovor · otvorena 16.08.2010. u 21:10

Nakon uspješno završenog Sastavi konfiguraciju contesta, ja i skile smo se odlučili na organizaciju novog.

Zadatak u ovom contestu jeste napisati najbolju recenziju za neki software, tj. neki program. Većina vas koji će učestvovati u ovom contestu zna kako se pišu recenzije, ali ću vas svakako zamoliti da pročitate philosopherovu recenziju Partition Wizarda:

http://gamers.ba/forum/7/94307/partition-wizard-home-business/

Dakle, tako bi trebala izgledati i vaša recenzija, mada sumnjam da ćemo imati ovako dobrih radova.

Pravila contesta:
- Svaki učesnik će svoju recenziju postati na ovoj temi,
- Recenzija ne smije biti kopirana sa interneta,
- U recenziji smijete koristiti stranu literaturu tj. smijete prevesti određeni dio recenzije sa stranog na naš jezik. Ipak, većina recenzije bi trebala biti iz vaše glave, jer se ovdje ocjenjuje vaše umijeće pisanja recenzija a ne umijeće prevođenja,
- Na kraju recenzije morate navesti koju ste literaturu koristili,
- Poželjno je da koristite slike, italic, bold, boje i sve ostalo što će uljepšati vašu recenziju
- Pokušajte da vam recenzija ne bude previše kratka kao ni previše duga,
- Poslije napisane recenzije imate period od 30 minuta da editujete post ukoliko ste zapazili neku grešku u BB kodu i sl.- Svaka recenzija koja je editovana poslije ovog perioda neće biti uzeta u razmatranje,
- Za uspješno održavanje contesta mora biti barem 10 validnih recenzija.

Nagrade:
1. mjesto: 200 gamers.ba bodova by reLo
2. mjesto: 150 gamers.ba bodova by skile
3. mjesto: 100 gamers.ba bodova by reLo

Svaki post koji u sebi ne sadrži recenziju će biti obrisan a autor posta priklažno kažnjen. Za sve nejasnoće i pitanja javite se skiletu na pm ili gb.

Contest traje 7 dana počevši od danas, nakon čega će biti dignuta tema za glasanje.
Evo da probijem led

Adobe After Effects

Općenito o programu

- Kao što i samo ime kaže, program nam dolazi od firme Adobe, inače kreatora mnogih poznatih programa u svijetu (Photoshop, Dreamweaver, Lightroom, Illustrator ...). Program je isključivo namjenjen filmskoj industriji, i zahtjeva konfiguraciju jedne jače igrice novijeg izdanja. Kao i svaki Adobeov program, i Adobe After Effects (u daljem tekstu AAE) nam dolazi po verzijama (7.0/CS3/4/5). Naime, program je unio, ako mogu tako reći, revoluciju u filmsku industriju. Sučelje programa, kao i sam rad sa njim, je ekstremo lahak, pa čak i za individualce. Iako vam se u početku može učiniti komplikovanim (zbog tkz. "kodiranja" kod nekih efekata), ako unesete svu pažnju i trud da razvijete sposobnosti snalaženja u programu, za dva mjeseca ćete biti ekspert.
Šta sve to govori ? - AAE je jedan napredan program, ultimativnih mogućnosti u kojem možete ostvariti svu svoju maštu.
Program košta (CS5 verzija) 999$, ali danas je cijeli svijet piratiziran pa ćete najvjerovatnije i njega naći na nekom warez siteu. Razlika između piratskog i orginalnog AAE-a je ta da piratski radi sporije i nedostaje mu par stvari iz orginalnog, ali piratski većinom koriste amateri pa njima i ne treba nešto previše.

Radna površina

Kada otvorite AAE, dočeka vas nova, radna površina : Svijet koji trebate otkriti. Bez razmišljanja počinjete eksperimentisati u nadi da ćete postići efekat kako letite, kako rušite zgradu, ali shvatite da nije to tako jednostavno... Zaista, ne postoji dugme na kojem piše "You destroying building Effect" ili "Fly", već se ti efekti postižu nizom unaprijed određenih operacija u kojima ne smije biti greške. Najgora strana svega toga je da, vjerovatno, se vi odmah razočarate i X opalite - WRONG ! Sjetite se kada ste prvi put upaliti vašu najdražu igricu. Bili ste reto, neiskusni mladić koji je želio nešto naučiti. A pogledajte sada kako istu tu igricu igrate - Razlika ? VELIKA ! Rad sa AAEom u početku je zaista komplikovan. Prvo učite kako se postavlja tekst, background pa tek onda stavljate efekte ... Mogu reći da je sučelje radne površine više nego jednostavno : Sve imate baš tu gdje vam treba. Neki će reći da program radi na principu "Gledaj od drugog pa ćeš znati", ali se ne mogu složiti sa njima. U vrijeme kada sam ja počinjao rad sa AAEom, rijetko ko na ovom siteu je uopšte i znao za ovaj program, a ne da ga je koristio. Možda sam par puta pogledao tutorijale na YouTubeu i VideoCopilotu, ali teško da ja išta iz tutorijala mogu naučiti. Otvarao sam pogram svakodnevno i u njemu boravio po 3-4 sata bez prestanka. Na kraju dok dođem gore do X, prođe pet minuta jer mi je komp teško podnosio rad sa AAE (zapravo, par efekata uopšte ne može da prihvati). Gledajte na AAE kao na Word. Uporedite ih. Ko ima komplikovaniju radnu površinu ? WORD ! Zašto ? Zato što Word ima 5000 traka i barova, dok AAE ima svega 1 traku i 1 tool bar. AAE radi na principu layera, baš kao i Photoshop, s tim da je taj "layer base" malo komplikovanijeg sučelja nego kod Photoshopa. Istini za volju, ja ni dan danas, nakon dvogodišnjeg rada u programu, nisam u potpunosti shvatio to layer područije. Kada pogledate pri vrhu, evo šta vam se pojavi :

Šta je tu komplikovano ? Ili ispod toga se pojavi ovo :

Ima li tu šta komplikovano ? Zaista, ako mene pitate, AAE ima jednu od najjednostavnijih radnih površina trenutno na svijetu. To što je rad za komplikovanije efekte teži, u kojem programu za nešto bolje treba manje nego za nešto lošije ?
Svaka veća filmska kompanija posjeduje AAE i uz neki 3D program vidite i sami šta se dešava na ekranu.

Mogućnosti

Kao što sam već u uvodu rekao, mogućnosti ovog programa su bezgranične. Dakako, ako želite da proširite svoju maštu izvan normalnog, trebat će vam koji 3D program ili neki dodatak da biste to ostvarili. Koristeći samo AAE možete, također, kreirati mnoštvo efekata. Zapravo, čak neke efekte iz 2012 filma možete kreirati koristeći samo AAE (nemojte se nadati da je to ono rušenje zgrade, rastvaranje zemlje, jer nije xD). Uglavnom, mogućnosti ovog programa dosežu krajne granice vaše mašte. Prema "out of record" informacijama, Adobe će u sljedećoj verziji unijeti vlastiti 3D odjeljak u programu tako da više neće biti potrebe za korišćenjem nekog drugog, skupocjenog 3D programa - Fascinantno.
Ipak, ono što možda ne ide u prilog svima (amaterima) je to da treba HELL OF THE COMPUTER da AAE radi kao lud. Zaista, čak i sa prosječnom konfiguracijom od 2gb rama, nekim procesorom do 2.4, ili grafom oko 512 mb, AAE neće raditi kao što biste željeli. Ali ipak, oni program prave za filmske kompanije, ne za amaterske korisnike. Možda uskoro izađe "Adobe After Effects Amateur", pa se i mi malo opustimo dok nam AAE roka k'o lud.

Sistemski zahtjevi

Kao što sam već gore naveo, sistemski zahtjevi su veliki. Obratite pažnju samo na CS5 verziju (koja je ujedno i najzahtjevnija) :

Windows

Intel® Pentium® 4 or AMD Athlon® 64 processor (Intel Core™2 Duo or AMD Phenom® II recommended); 64-bit support required
64-bit operating system required: Microsoft® Windows Vista® Home Premium, Business, Ultimate, or Enterprise with Service Pack 1 or Windows® 7
2GB of RAM
3GB of available hard-disk space plus 2GB of space for optional content; additional free space required during installation (cannot install on removable flash-based storage devices)
1280x1024 display with OpenGL 2.0–compatible graphics card
DVD-ROM drive
QuickTime 7.6.2 software required for QuickTime features
Broadband Internet connection required for online services*

Mac OS

Multicore Intel processor with 64-bit support
Mac OS X v10.5.7 or v10.6
2GB of RAM
4GB of available hard-disk space plus 2GB of space for optional content; additional free space required during installation (cannot install on a volume that uses a case-sensitive file system or on removable flash-based storage devices)
1280x900 display with OpenGL 2.0–compatible graphics card
DVD-ROM drive
QuickTime 7.6.2 software required for QuickTime features
Broadband Internet connection required for online services*

Dakle to su bili minimalni sistemski zahtjevi. Na vama je da vidite da li će vam program glatko ići, ili će se pokretati preko volje.

Zaključak

Adobe After Effects je, sve u svemu, jedan izvrstan program čije su funkcije bezgranične. Prvobitno je namjenjen filmskim kompanijama, a tek onda amaterima (sa dobrim računarima). Ne zahtjeva previše truda da se nauči, ali zahtjeva mnogo muke da se shvati (ako me kontate ...).
Ipak, ako ikada budete željeli napraviti svoj vlasititi film sa dosta efekata, prvobitno si obezbjedite jednu jaku mašinu koja će biti FULL orijentirana ka radu sa AAE-om.
If u wanna be famous, put some effects on your movie.
Sretno u korištenju ovog fenomenalnog programa.

Literatura - My head & ovo "off the record" slučajno našao guglajući.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.