Google - Opet na oko nepotrebne novosti!
Pretraživački sajt, svima poznati Google se već odavno suočava sa nazivvima kao što su 'Krakovi podataka', 'Gigant podataka' i slično. Očito da google hoće još jednom da dokaže da je to zaista tako, pa sada izjavljuju da će se od sada uneseni podaci spašavati na jedan vremenski period od najmanje 180 dana – čak i bez prijavljivanja.
Dakle, prema najnovijim izjavama, Google namjerava produžiti spremanje podataka na svojim serverima. U prijevodu to znači da se neće spremati samo upisani podaci nego i rezultati pretraživanja korisnika, tj. rezultati koje je korisnik kliknuo te će se oni moći prikazati nekom drugom korisniku. Ono što je pikantno na ovome jeste to da će se sve ovo izvršavati i bez prijavljivanja na Google Account kao što je Gmail. U tom slučaju će se, znači, podaci spremati na period od minimalno 180 dana. Što se tiče pretraživanja uz prijavljivanje na Gmail Account, Google najavljuje da će se ti podaci spremati bez ikakvog vremenskog ograničenja.

Kao razlog za ovaj korak se navodi, kao što je to bilo i prilikom prethodnih inovacija, još bolja koncentracija podataka za njihove korisnike. Neko će se zbog ovih inovacija ponijeti i skeptično budući da će si Google moći vrlo jednostavno stvoriti sliku za svakog korisnika, kako se izjavljuje u izvornoj vijesti, svaki korisnik je 'providni korisnik'. Ipak, ova opcija će se navodno moći više ili manje deaktivirati. Neregistrovani korisnici će je moći ili uključiti ili isključiti dok će registrovani korisnici ovu opciju moći ograničiti na neke od njenih podopcija, ali tu se opet javlja par problema:
- Korisnici prvo moraju znati da im se podaci spremaju, u kolikom vremenskom rasponu i kako se to prekida.
- Što se tiče prijavljenih korisnika, čini se da oni imaju samo mogućnost kompletnog isključivanja historije pretraživanja (WebHistory). U suprotnom unose možete brisati iz historije pretraživanja, međutim samo unazad.
- Prema nekim dojavama, ova, od strane Googlea opisana opcija ne funkcioniše kod baš svakog korisnika.

Korisnicima bez Google-prijavljivanja, koji ne žele da se njihova aktivnost na Googleu protokoliše, preostaje dakle samo mogućnost potunog i generalnog blokiranja Cookiesa sa Googlea.
Zašto Google pravi ove komplikacije, i da li su svjesni da ovo može imati i negativan učinak na njihovu posjećenost, ne znamo, ali vjerovatno jesu. Zašto to onda ipak rade, ostaje otvoreno.
Dakle, prema najnovijim izjavama, Google namjerava produžiti spremanje podataka na svojim serverima. U prijevodu to znači da se neće spremati samo upisani podaci nego i rezultati pretraživanja korisnika, tj. rezultati koje je korisnik kliknuo te će se oni moći prikazati nekom drugom korisniku. Ono što je pikantno na ovome jeste to da će se sve ovo izvršavati i bez prijavljivanja na Google Account kao što je Gmail. U tom slučaju će se, znači, podaci spremati na period od minimalno 180 dana. Što se tiče pretraživanja uz prijavljivanje na Gmail Account, Google najavljuje da će se ti podaci spremati bez ikakvog vremenskog ograničenja.

Kao razlog za ovaj korak se navodi, kao što je to bilo i prilikom prethodnih inovacija, još bolja koncentracija podataka za njihove korisnike. Neko će se zbog ovih inovacija ponijeti i skeptično budući da će si Google moći vrlo jednostavno stvoriti sliku za svakog korisnika, kako se izjavljuje u izvornoj vijesti, svaki korisnik je 'providni korisnik'. Ipak, ova opcija će se navodno moći više ili manje deaktivirati. Neregistrovani korisnici će je moći ili uključiti ili isključiti dok će registrovani korisnici ovu opciju moći ograničiti na neke od njenih podopcija, ali tu se opet javlja par problema:
- Korisnici prvo moraju znati da im se podaci spremaju, u kolikom vremenskom rasponu i kako se to prekida.
- Što se tiče prijavljenih korisnika, čini se da oni imaju samo mogućnost kompletnog isključivanja historije pretraživanja (WebHistory). U suprotnom unose možete brisati iz historije pretraživanja, međutim samo unazad.
- Prema nekim dojavama, ova, od strane Googlea opisana opcija ne funkcioniše kod baš svakog korisnika.

Korisnicima bez Google-prijavljivanja, koji ne žele da se njihova aktivnost na Googleu protokoliše, preostaje dakle samo mogućnost potunog i generalnog blokiranja Cookiesa sa Googlea.
Zašto Google pravi ove komplikacije, i da li su svjesni da ovo može imati i negativan učinak na njihovu posjećenost, ne znamo, ali vjerovatno jesu. Zašto to onda ipak rade, ostaje otvoreno.
Izvor: tomshardware.de
Komentari (4)
-
Zasto? Zato sto mogu jebote
-
Nije zato sto mogu, nego zato sto ce efikanost pretrazivanja umnogostruciti.
Ako trazis jednu stvar 5 puta i svaku put se zaustavis na istom linku, to znaci da ti taj link pomaze i automatski ga tebi stavlja na vrh pretrazivanja.
Jednostavno, kvalitetno i s obzirom da je to google i sigurno.
-
Warez iz going to fail. -
http://www.youtube.com/watch?v=WRkYmx4A9Do&feature=player_embedded#at=26
Prijavi se da bi komentarisao/la.