Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje U kanti Poništeno pitanje 150 bodova

Pismo

199 pregleda · 3 odgovora · otvorena 15.02.2010. u 21:23

Pozdrav

Tema odobrena od strane nere !

Kako zaradit bodove ?

Potrebno je napisat "pismeni" rad pod imenom

"napisi nekome pismo da mu objasnis zasto je vazno pricati o aAIDS-U i kako se mozemo izlijeciti od ove bolesti"

"Pismo" nesmije imat nikakve gramatičke greške .

Svaki pokušaj prevare će bit sankcionisan .

Radove mozete pisat do sutra (12 : 30) .

Radove pisite na ovu temu .

Hvala
Zašto pisati o AIDS-u ? - Zato sto je to jedna opaka bolest koja se dobija prenosom virusa HIV, koji moze biti jako opasan po život ako se na vrijeme ne izliječi. Sida je posljenji supanj virusa HIV-om i smatra se za tešku pa u nekim slučajevima i neizliječivom bolešću.
Zašto pisati o AIDS-u ? - Zbog toga što treba na vrijeme biti upoznat sa tim virusom i spoznati nešto o njemu, da ne bi došli u kontakt sa tim virusom i dobiti ga. Inače, AIDS se ne dobija rukovanjem, grljenjem, druženjem, dodirom i razgovaranjem. AIDS se dobija seksualnim putem.
Zašto pisati o AIDS-u ? - Takođe treba pisati iz razloga jer mnogi ljudi od toga umiru. Puno ljudi godišnje obolijeva od ove opake bolesti sa svojom nepažnjom. Budite zbog toga obazrivi i pažljivi jer AIDS i danas dan hara svijetom. A i harati će. Dovoljno je samo baciti pogled na ljude oboljele od side kako bi vidjeli kako se u sekundi, život može promijeniti.

AIDS se moze izliječiti na slijedeći način, iako, se vrlo teško liječi, tačnije može se samo suzbiti, ali je nemoguće da ga lijekovi za kratko vrijeme unište. Ipak, ne treba gubiti nadu. Terapija nije toliko skupa, ali je i koliko toliko efikasna.

Recept za uspjeh - kombinirana terapija

Lijek koji je pokazao najveći uspjeh u liječenju je Maraviroc. Spasio je smrti mnogo ljudi širom svijeta. Virus može toliko suzbiti i obuzdati da se još u krvi jedva može primjetiti, ali on se i dalje skriva u drugim dijelovima tijela poput limfnih čvorova i ne može biti potpuno istjeran iz tijela. Zbog toga, vrlo je bitno, da ako mislite da imate AIDS ili to prepoznate po nekim simptomima, trebate obavijestiti ljekara/doktora i testirate se na virus HIV-a.

Moje dijelo, nije c/p

Post dobio aplauz od spY

Odkud znamo da ti neces zloupotrijebit nas rad?Jer mi ovo fakat lici na one teme iz Gradjanskog etc.
Draga moja !

Prije par godina, tačnije 10.2.2006 godine sam te prvi put ugledao. Odmah sam shvatio da moje srce kuca za tebe i da ni jedna druga žena neće moći ući u moje srce. Ušla si burno kao oluja i divljala si po mom srcu. Unatoč tome što smo često ostavljali mirise po krevetima i hotelskim sobama, osjećam nekog crva iz dna koji me upozorava. Šta ako se i nama desi ?! Da li ćemo to uspjeti prebroditi ?! Vidiš i sama u današnjem svijetu da se ljudi tek tako zaraze. Nebitno čim, nebitno kako... Samo tako ... Posljednje što želim je da nas dvoje prestanemo živjeti jedno za drugo, ali ne preostaje mi ništa drugo. Baš prije neki dan čitam u novinama ispovijest mlade osobe ženskog spola o tome kako je dobila, kako je živjela i kako sad umire sa HIV virusom. Šteta je to jer ima samo 21 godinu, baš kao i ti sada. Čudna je ljudska sudbina a pogotovo sudbina dvoje zaljubljenih. Uvijek si izbjegavala razgovore o ovoj temi, uvijek si skretala misli na druge malo vedrije i žihvanije teme... Ali moramo stati. Moramo razmisliti šta nas čeka, moramo se obrazovati, informisati. Potreba za informisanosću i obrazovanjem u današnjem svijetu je potrebnija nego ikada. Ne, ne slutim i ne mislim da se to može desiti nama, ali da, bojim se. Strah se uvio u moje srce kao spirala koja nema početka i kraja. Kao crv koji te samo izjeda i izjeda... A ti, sa tako blaženim pogledom i osmijehom, kad god spomenem ovo samo okrećeš glavu i izbjegavaš pogled u oči. Da li te strah ?! Da li se bojiš toga da sam ja možda zaražen ?! Da li se bojiš sudbine, istine, života ?! Moramo, jednostavno takav je život. Danas sretno zaljubljeni, sutra smrtni neprijatelji. Čudna je stvar život, pogotovo kada te uhvati u kolosijeke razmišljanja i protkanih misli. Mislim da shvaćaš da je HIV nešto što se ne može ignorirati. Da ne postoji zaštita za to, da smo i ja i ti prije zajedničkih imali prve odnose Bog zna s kim ... Previše izbjegavamo trenutak i predugo čekamo. Trebamo se suočiti sa ovim, suočiti sa snagom ljubavi i volje. Ne, ne prisiljavam te niti bi ikad, ali da, sugeriram i pokušavam ti pokazati zašto je važno biti spreman. Sjećaš li se kada si plakala nakon silih vijesti o smrću mlade 16-godišnjakinje od ovoga ?! Sjećaš li se kada si oblilazila oboljele koji su izgledali baš poput mene i tebe, samo razvraćeni iznutra, istrebljeni i izdani od strane sreće i opreznosti. Zar želiš da tako završimo ?! Kao zadnja rupa na sviralu o kojima brinu samo ljudi poput trenutnih nas kojih se strah suočiti sa neizbježnim ?! Ne, ja ne želim takvu sudbinu, ja želim sudbinu u kojoj smo ja i ti srećni, zaljubljeni i puni samopouzdanja i obrazovanja. Ako si spremna i ja sam. Ako nisi ništa novo zar ne ? Ali shvati ne možemo uvijek tražiti satisfakciju u želji za zaboravom i pogledom na drugu stranu od one prave, ne možemo ignorirati ono što će nas kad tad stići. Otvori mi se i hajdemo zajedno istražiti svijet.

Tvoj dragi.

Ajd da vidim ko će me nadmašiti hahahah :D

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.