Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija U kanti

[IF] Zivot

426 pregleda · 16 odgovora · otvorena 13.02.2010. u 22:34

Zdravo svima....

Digao sam ovu temu da cujem vase misljenje o smislu zivota,na sta se svodi,koji su vasi razlozi zivljenja u ovom
ne svakidasnjem improviziranom paklu od drzave.Mnogo mladih zivota je u zadnje vrijeme izgubljeno u raznim okolnostima.
Da li to siri strah medju narodom ili budi gnjev i dovodi do gorih i kompliciranijih desavanja.Mnogo su se prosirila kriminalna
dejstva,gradovi pocinju biti nesigurni za slobodno kretanje.Mnogi mladi odlaze vani,da li je to rijesenje.Kako pomoci
onima koji ostaju u BiH i uciniti im bolji zivot.

Ovu temu sam najvise digao poslje citanja vijesti o samoubojstvu mladog Admira Tarića koji kako sam prcitao toliko je bio
ogorcen na zivot da je sam na sebe "digao ruku".Al nije to najveci razlog,vec prije sam sebi postavljao slicna pitanja dok
sam se kretao Sarajevom,gledajuci da je sve vise djeparosa po tranvajima koji sad sve vise prelaze na nasilni nacin kradje,
sve vise manjih ulicnih "bandi" koji brane svoj "teritorij".Mozda ova zadnja recenica zvuci kao nesto nasminkano ili kao
preuvelicano,al nije bas tako.
A na drugoj strani se nalaze ljudi koji su postavljeni na radna mjesta koja trebaju sprijeciti sve spomenuta al nista konkretno
ne rade.Sve mi izgledano izgubljeno i ne organizovano.
-Napisite svoje misljenje zivota u vasem gradu
-Napisite svoje misljenje kako bi se to trebalo sve sprijeciti.

________
Ako tema nije primjerna IF-u onda bi molio moderatore da je izbrisu.
Peace out...
Smisao života je biti pokoran jednom i jedinom Bogu i zahvaljivati Mu na svim blagodatima kojima nas opskrbljuje.

Mislim da ova rečenica u potpunosti daje odgovor na tvoje pitanje.

EDIT: Ne citiraj me ako ćeš iznositi svoja ateistička mišljenja.
Ma iskreno sve sto si rekao je na mjestu lakse je biti huligan nego ucenik danas u nasoj 3 djelnoj zemlji, ja licno sam mirniji sto se toga tice ali evo krenuo sam na fax i iskreno neznam ni zasto idem, ne postuju se pravila (bolonja) imaju papiri ali profesori furaju sovju pricu, vani imamo sve vishe djece koja nemaju respekta nizasta mada ih ne krivim takvi su kakvima ih je sistem napravio

Ja licno nemam volje da zivim za zemlju jer nedobijam nista za uzvrat sto je i logicno i kao sto sam u vishe navrata rekao moj smisao je da odem odavde, nemas se ti sta boriti ova drzava je sudjena na raspad samo je pitanje vremena, prije ili kasnije ili rat ili raspad nema treceg

Btw ima dobar ali bolan vic

kada uvedu bezvizni rezim, ko izadje zadnji neka ugasi svjetlo

toliko od mene
reLo je napisao/la:
Smisao života je biti pokoran jednom i jedinom Bogu i zahvaljivati Mu na svim blagodatima kojima nas opskrbljuje.

Smisao života po tebi, kako mozes pricat u ima svih?
Zilla je napisao/la:
Smisao života po tebi, kako mozes pricat u ima svih?
Da li ti ovdje vidiš da je spomenuto da ja govorim u nečije ime? Moj post iskazuje samo moje mišljenje, valjda to nije teško skontati :S
Smisao zivota jeste pronacio smisao zivota.
reLo je napisao/la:
Da li ti ovdje vidiš da je spomenuto da ja govorim u nečije ime? Moj post iskazuje samo moje mišljenje, valjda to nije teško skontati :S
Citiram:

Ne vidim bash da pishe 'MOJ' smisao zivota, zato se nismo fino razumjeli.
reLo je napisao/la:
Govorish u mnozini zato te i citirao, drugo navodish da je ateista tako da ne idi u svadju bez veze, i ja sam ateista ali ne napadam tebe jer si drugaciji
Lijepa tema, svidja mi se.

Zelis da ti objasnimo stanje u nasim gradovima. (moj Travnik)

Zajednica je totalno sjebana, ovo je blago receno, u mom gradu sto ti kazes je dosta tih nekih sitnih bandi koje brane neke svoje teritorije (od 4-5 m kvadratnih). Bas veceras stojim kraj Sarene Dzamije sa jaranima, beze onako pricamo, zapalili po jednu. Kad tamo na ulazu u jednu prodavnicu "Bezistan" udaraju se dvojice, mislim ovaj jedan udara drugog. I mi gledamo i nije nam jasno razlog tog fighta i ajd sve je to se brzo odvilo i sad dolazi ovaj sto je dobio do nas (posto ga ono mi ko lafo znamo) i prica sta je bilo kaze : "On prolazi kraj mene i opsova mi mater, i ja njemu istom mjerom, i on se zaleti na mene i poce me udarat" - Ovo kad citate, mislite, pa po nekoj logici i jest ga trebao izudarati, ali sta je meni ovde smijesno, smijesno mi je to sto ta dvojice idu u isti razred, sjede zajedno, dobri jarani. Et neka ukratko ispricana prica. I sad vidite u kakvom mi drustu zivimo. I sta ocekivati ovde, neku svijetlu buducnosti pff nema toga ovda. Tesko je ovde spoznati neki smisao zivota .

Nadam se da nisam fulio temu skroz .

Peace out
reLo je napisao/la:

Naravno da je tako... Ali u granicama, sad da ti čitav život provedeš u pokornosti "Bogu" baš i nije dobra ideja. Za vjeru uvijek treba odvojiti ponešto vremena, obići džamije, klanjati, ali osim ako ne želiš da uzmeš neki poziv u vjeri (npr. da budeš vjerski starješina) onda ti to baš i nije dobra ideja.

Moj smisao života je... ljubav.
Živim da bih volio, volim da bih živio.
<3 :$

EDIT: DIvljanje po kafićima nije smisao života. Ako već želim obaviti neki nivo socijalne aktivnosti, izađem napolje, porazgovaram sa prijateljima, sjedemo i pričamo... :$
je**********e je napisao/la:
Govorish u mnozini zato te i citirao, drugo navodish da je ateista tako da ne idi u svadju bez veze, i ja sam ateista ali ne napadam tebe jer si drugaciji
Ja sam ovaj edit napisao prije nego što me iko citirao... Pa je ispalo da njemu govorim...
Napisite svoje misljenje zivota u vasem gradu .

Sve vise klosara po ulicama , u tramvajima , trolejbusima , dok politicari kradu shakama sve je vise naroda koji se brine hoce li imati za obrok , jednostavno , ovo vise nije mijesto na kojem se moze zivjeti .
Sarajevo .. sasvim nesiguran kraj , sto se tice stanovanja u njemu , zbog silnih furaca ,dzeparosa .

Kratko , jasno ; Vratiti pendrek policiji sto se tice klosara i wannabeMangupa . Dalje, izabrati ljude koji su sposobni voditi drzavu / grad .

Sto se tice policije ..

Imao sam priliku razgovarati sa jednim zaposlenikom policije , te mi je u tom razgovoru rekao da oni poznaju sve i jednog lopova , da se tacno zna ko sta radi ,te ko sta na kojem mjestu radi , al' nema ga koristi uhvatiti ?
- Bit ce pusten nakon 24h ..
Dalje , zasto da se on muci i hvata ih , zasto da on brine o nama svima ?
- Takva odgovornost za 600-700 KM mjesecno , dok politicari koji nam duplo vise odmazu imaju plate po 5 - 6 hiljada ?

Ovo vise ne mogu nazivati gradom , dzungla , divljina ,sve je osim glavni grad jedne drzave .

I kad me pitaju , " a bogati zasto si ti vecinu svog vremena zatvoren u sobi , igrajuci te neke igrice " .. Trebam izaci u gore opisani " grad " .
- Hvala , ne .

Smisao zivota ..

Ovaj cijeli zivot smatram iskusenjem za nesto sto slijedi , sto nas ceka na drugom svijetu .
Znaci , u ovom zivotu , tacnije na ovom svijetu , planiram zavrsiti skolu ,fax , naci zivotnog partnera , solidan posao , ne trazim puno Boze .. ?
Samo, pitanje je , dal' u " gradu " ( " " - zbog svega gore napisanog ) kao sto je Sarajevo imam sansu za takav zivot ,cisto sumnjam .
U koliko bi uspio , bilo bi sigurno ljubomornih dusa , koji bi na sve nacine pokusavale to pokvariti , te me spustiti na njihov nivo ..

Toliko od mene .

Bez citiranja molim .
- Zivjeli .
Cestitam daeenu na recenici , potpuno se slazem.Ljudi ne znaju sta zele , cijeli zivot si govore da ce biti propaliteti , pa naravno da ce biti.Ti si svoj Bog , mozes sta hoces , samo se trebas potruditi.Iskreno[ne vrijedjam nikoga] , ali mi je i vise nego jadno kad ste u velikim zivotnim problemima i oslonite se na Boga.Kad razmislite , vi ne trebate njega ni on vas , sam si svoj , sam sebi osnujes zivot.Ne govorim nikome da prestane vjerovati u Boga , ali 40% stanovnika u BiH ide u crkve , dzamije radi zajebancije , da budu s rajom , 30% ateista i samo 20% ide radi prave vjere.Ofc , ovo je po mome misljenju kako sam pohvato to sve.

U zivotu se ne treba oslanjati na intaligenciju , nego sve treba trudom doci , i u skolama , faksovima je najveca konkurencija.
Treba uzivati u svakom trenutku nikad ne posustati jer je zivot pun uspona i padova , samo Chuck Norris ima 100% uspona.
Samo reloaded pokusaj da ne govoris u mnozini , reci za sebe , i nitko ti se nece protivit , ovako ce samo nastati svadja oko vjere , a zavrsit ce 50%50.
Patnja za posao ! Nadjes posao imas nesto para ides po raznim zurkama,turnirima ,utakmicama i tako
Pored toga ako te kasnije kakva bolescura napadne i godine kako staris dodje sve onda tu muke i patnje ma cijeli moras se patiti .
Smatram da je glavna stvar zivljenja drustvo !
To je sve za sada nemam nista posebno !
Samo mi je krivo kad vidim ove "slatke "maloljetnice kako se danas ponasaju kao ne znam a jos njihovi drugari >> Mafija , turbo folk ovo ono ....pa do komentara na internetu MaWeNA DUsHA itd.
Sve zapaliti

Poz
Tema je veoma opširna i ima se tu dosta za pričati. Neko će ti reći da je smisao života, mislim na ovozemaljski, da se pripremimo za zajednicu sa Bogom i vječni život.
Za druge strane imas realističnije i racionalnije objašnjenje smisla čovjekovog postojanja. Ono se prvenstveno ogleda u tome da je čovjek biće rodjeno sa nekom svrhom (nazovimo to tako), predoređeno da radi u "mašineriji" čovječansta, da ostavi neki pečat i pomogne daljnjem razvoju društva. Baš kao i mrav, koji je dio kolektiva i koji svojim radom pomaže razvoju zajednice. Ili pčela koja cijelog života skuplja nektar da bi budućim pokoljenjima obezbjedila opstanak.

Da rezimiram. Bit čovjekovog postojanja je da pomogne društvu u razvoju, da preko potomstva produži postojanje ljudske rase.

Nauka je u mogućnosti da objasni sva religijska vjerovanja, a religija je ta koja nije u mogućnosti da objasni masu stvari.
Zilla je napisao/la:
Citiram:

Ne vidim bash da pishe 'MOJ' smisao zivota, zato se nismo fino razumjeli.
Jesi glup ocam
Ta recenica znaci da On nas sve (po reloadedovom misljenju) obskrbljuje, kontas? Njegovo misljenje je da nas sve obskrbljuje, suti tamo tardu ateisticki . .

Benjo, ja mislim da je malo drugacije, nije bas pokoran
-Napisite svoje misljenje zivota u vasem gradu
moj grad, znaci Lukavac, pfin mali gradic, vecina zrelog stanovnistva citaj ( 20-59 ) je otisla raditi vani, znaci u irak/afganistan/katar nebitno, tako da je grad, dosta pust, e sad, to bi bilo pregotivno za mlado stanovnistvo ( do 19 ) da nema jedna ulica, koja je smjestena iza hotela, hotel ispred Konzuma, a iza hotela ima ta jedna ulica zvana Samačka, guess what? ROMI -.-' ljudi imaju svoju je***u ulicu, je***o ne mozes da vjerujes, okupirali pola grada, ima ih ko kineza je****h, vecina ih je nenormalna i samo gleda kako ce sta odvalit sto bi se moglo prodat, ponekad pomislim sto ih hićo ( ljubi ga deda' ) nije zavrsio sve, uglavnom ako ikad budete navracali u Lukavac, pokusajte da promasite taj dio grada ( slikovito opisano gore ^^ ) inace miran gradic, pust dosta, par finih kafica, nema previse nasilja, tu i tamo neki narkoman se predozira/skoci s zgrade al nista stetno za ostale.

ne mozes ti to sprijecit, to su ti romi brate dragi, nit' ih mozes istrijebit, iz je****h kanalizacija iskacu, ko ninđe' kornjace bog te, ne mozes ti to ni preselit, nudilo im se, da im se napravi nesto, ne j**u oni nista, na kraju cemo se mi preselit, njima ostavit grad, ako se ne pojavi neki ( od 10 godine se nadam da oce ) idol, da im uleti tamo s kakvim explozivom i sve ono digne u tri pi**e materine zajedno s ciganima je****m, pa ja licno bi mu kip digo, na rusevinama tim. Da se mene pita davno bi oni gone with the wind, po hićinom postupku, al eto.

pfina tema pravo

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.