Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Diskusija | Poštovanje ?

633 pregleda · 20 odgovora · otvorena 11.02.2010. u 09:44

1st u zanimljive ^^
2nd ocu moderatora xD

Šta vi mislite imate li vi dovoljno poštovanje prema sebi ?
Prema drugima ? Prema starijima ?

Šta vi iskreno mislite o današnjici, i poštovanju mladih prema starijim osobama ?

Šta utiče na ponašanje naše ovdašnje djece, jesuli krivi roditelji za to, škola , ulica , društvo ?

Šta za vas život predstavlja ?
Neki ljudi jedu da bi živjeli, dok ima i onih koji žive samo da jedu

Majka me rodila, ulica odgojila, droga odhranila, igla sahranila ?

A sada da kažem nešto o poštovanju bio bi red ;

Poštovanje prema samome sebi proizlazi iz osjećaja za ljudsku vrijednost. Niko sebe nije stvorio, već nas je Bog stvorio na svoju sliku i priliku. Znaci prihvaćam sebe onakvim kakav jesam: priznajem svoje darove, ali i granice. Jedan vrlo važan vidik samopoštovanja jest ne kriviti se za ono za što nismo krivi. Mi smo u potpunosti odgovorni samo za one naše odluke koje smo donijeli s punim znanjem, svjesno i uz pristanak. Samopoštovanje i ljubav prema sebi proizlaze prvenstveno iz poznavanja sebe. Osoba koja podcjenjuje sebe, nije ponizna, nego ima iskrivljenu sliku o sebi.

Tako i mi danas mnogi imamo iskrivljenu sliku o sebi. Počevši od sebe samog uviđam svakodnevno da imam preloše mišljenje o sebi i da se brinem što će drugi reci. Što nije dobro. Prvenstveno zato jer mnogi vide samo ono što žele vidjeti i vide samo ono što im je predstavljeno, a ne vide cistu stvarnost niti ne vide ono što se skriva iza fiktivne predodžbe. Prečesto ljudi danas brinu za druge, previše je danas cinizma u svijetu. Ljudi vole voditi brigu o drugima, a o sebi ne. Pa istina je da svi mi griješimo i da imamo stvari za koje smo odgovorni, a koje ne možemo popraviti jer je prekasno, ali isto tako ti će ljudi odgovarati za svoja (ne)djela, bilo na ovom svijetu ili nekom drugom. Pa to je djelo te osobe i jedino ona može odgovarati za počinjeno (ne)djelo, a one osobe koje osuđuju prerano i osobe koje misle da imaju pravo na to mogu se jako prevariti. Jer ti ljudi ne pomisle da su povrijedili druge osobe, i ne vide da su te osobe povrijeđene i da namjerno rade stvari koje ljudi žele vidjeti. Cesto puta ja recimo napravim stvari koje pojedinci žele vidjeti. I više se ne brinem što će tko reci. Jer ako ću se vječno brinuti što će ko reci, što mislite dokle bi došao?? Pa vjerojatno bi došao do psihičkih problema (koji i nisu bili tako daleko od mene). Danas se čovjek mora poštivati i imati vjere i povjerenja u sebe. Najprije čovjek treba oprostiti samome sebi i prihvatiti se onakvim kakvi jest da bi mogao prihvatiti tuđe mišljenje i u određenim slučajevima oglušiti se na kojekakve provokacije i sl. Jedna mi stvar nije jasna, koja mi možda ni nikada neće biti, a to je ljudska psiha. Na primjer, kako netko može voditi brigu o tuđim životima i ne obazirati se na posljedice koje uzrokuje?? Zašto zazire u tuđi život i pred tuđim vratima mete, a pred svojim još ima smeća, ali je trenutno pod otiračem?? Ili recimo kako jedan dan može biti dobre volje, drugi loše, tj. kako jedan dan može pričati jedno, a već drugi okrene ploču?? Mislim zar je to potrebno?? I onda se postavlja pitanje dali te osobe, ti ljudi, imaju samopoštovanja?? Mislim dali dovoljno sebe poštuju, jer ako ne poštuju sebe kako će poštivati nekog drugog?? I njegov privatni život?? Život nas uči mnogo čemu. I dobrim i lošim stvarima, pogreškama i manama, učimo iz vlastitih iskustava i na vlastitoj koži osjetimo bol. U tim trenucima ne smijemo spuštati glavu i dozvoliti drugima da vide slabost i slomljenost našu, a najviše od svega ne smijemo sebi pokazati da smo slabi i baciti „pušku u kukuruz“. Pa na kraju jeli to psihologija života?? Naravno da nije. Moja draga seka je prošla toliko toga u životu, na svim bolima, patnjama i greškama učila, i danas je kao „žena od čelika“. Izdržljiva, hrabra, odvažna, nepokolebljiva, puna optimizma i svih onih vrlina koje poželi svatko od nas. Tim putem moramo ići, na takve se osobe ugledati, jer te osobe imaju jako visoko samopoštovanje, a to je ipak najbitnije. Ako ti samoga sebe poštuješ (ja, ti, ona, on itd) lako ćeš svladati prepreke u životu koje ti se ispriječe. Koliko mi danas imamo problema?? Svatko od nas ima neki problem s kojim se teško nosi. Svatko od nas ima grešku za koju placa. Netko više netko manje. Netko prije netko kasnije. Netko je od nas izgubio dragu nam osobu.. mušku ili žensku. I ja sam izgubio drage mi osobe. Neke svojim pogreškama, neke njihovim i sl., ali živjeti moram dalje. Život teče, on ne čeka da ja odlučim da mogu krenuti dalje. Ako samo još izostanem koji dan, mjesec, godinu neću više ići u korak sa samim sobom, sa svojim životom. Ako ja izgubim samopoštovanje teško ću ga vratiti natrag. Ako ja velim sebi da ja to mogu i da ja to hoću, onda ja to mogu i ja to onda hoću. Sad sam se sjetio jednog svog frenda koji bi rekao: „Sve se može kad se hoće!“.. istina sve čovjek može samo kad ima želju i volju. Ali, opet ponavljam, najbitnije je poštivanje samoga sebe. Ako sebe vidiš u dobrom svjetlu, vidjet ce te i drugi. Ako si siguran u sebe, sigurni će biti i drugi. Da, još nešto. Netko bi rekao: „Tako ti je Bog odredio!“ ili tome slično.. jest Bog je odredio, ali odredio je samo nešto. Dao ti je priliku za život. Dao ti je roditelje i rodbinu. Pružio ti je mogućnost življenja, na tebi je da si odrediš kakvo će to življenje biti. Hoćeš li krenuti putem dobrim ili putem zlim. Ako skreneš sa dobrog puta jednom u životu i odlučiš se vratiti drage volje će prihvatiti tvoje obraćenje, isto tako ako odlučiš sa lošeg puta krenuti putem dobra objeručke će te prihvatiti. U pojedinim situacijama čovjeku je potrebno možda dan-dva, mjesec-dva, godina-dvije, ali uspjet će. Najbitnija je vjera u sebe, prihvaćanje sebe onakvog kakav jesi, poštivanje samog sebe i ljubav prema samome sebi, a sve ostalo dolazi postepeno. Sve ostalo će s vremenom „doći na svoje mjesto“. Pa ipak NITKO nije savršen. Zato uzmite život svoj u ruke svoje i krenite putem samopoštovanja, samoljubavi, hrabrosti, odvažnosti i nepokolebljivosti. Jer sve se svodi na to da smo mi sami sebi najbitniji, a onda svi ostali redom. Jer ako si sebi bitan, možeš biti bitan i drugima.

Znaj i ne zaboravi: SUZA je najvjerniji pratilac čovjeku, jer kad te svi zaborave, ona se pojavi..
ako ne postujes sam sebe nemozes ni nekoga drugog... sjecam se kad sam ja imao nekih 10ak godina... pa te na igralistu stariji posalju po vodu, tebi drago sto je bas tebe izabrao da odesh... tada su postojali neki "ulicni junaci"... postovanje prema roditeljima je bilo dosta izrazenije... danas kad vidim svog rodjaka od 15 godina kako starom kaze MARS ili ga posalje u pi**u materinu meni licno dodje da mu slomim kicmu...

Sta je uzrok danasnjeg nepostovanja?:

Prezauzetost roditelja i premorenost od ovog nacina i tempa zivota... drugi faktor je definitivno "moderizacija" svijeta... gdje niko nikoga ne j**e ni 2% kako bi to trebalo da bude... Treci faktor smijesno bilo ili ne su posljedice rata... Kako? pa tako sto su sva ova danasnja djeca odrastala na nacin na koji se nekad nije razmisljalo... Mislis da je potrebno na primjer djetetu od 7 godina da misli o tome sto mu je otac ostao bez posla ili o tome da li ce sutra imati sta da jede? NE definitivno nije... eh tu dolazi do raslojavanja tako sto ovi manje imucni mrze ove sto imaju koliko toliko... i stvara se raslojavanje i uzajamna mrznja, a pored tolike mrznje POSTOVANJE NE MOZE POSTOJATI ni u jednom vidu zivota...

over & out ,)
OldSql je napisao/la:
ako ne postujes sam sebe nemozes ni nekoga drugog... sjecam se kad sam ja imao nekih 10ak godina... pa te na igralistu stariji posalju po vodu, tebi drago sto je bas tebe izabrao da odesh... tada su postojali neki "ulicni junaci"... postovanje prema roditeljima je bilo dosta izrazenije... danas kad vidim svog rodjaka od 15 godina kako starom kaze MARS ili ga posalje u pi**u materinu meni licno dodje da mu slomim kicmu...

Sta je uzrok danasnjeg nepostovanja?:

Prezauzetost roditelja i premorenost od ovog nacina i tempa zivota... drugi faktor je definitivno "moderizacija" svijeta... gdje niko nikoga ne j**e ni 2% kako bi to trebalo da bude... Treci faktor smijesno bilo ili ne su posljedice rata... Kako? pa tako sto su sva ova danasnja djeca odrastala na nacin na koji se nekad nije razmisljalo... Mislis da je potrebno na primjer djetetu od 7 godina da misli o tome sto mu je otac ostao bez posla ili o tome da li ce sutra imati sta da jede? NE definitivno nije... eh tu dolazi do raslojavanja tako sto ovi manje imucni mrze ove sto imaju koliko toliko... i stvara se raslojavanje i uzajamna mrznja, a pored tolike mrznje POSTOVANJE NE MOZE POSTOJATI ni u jednom vidu zivota...

over & out ,)
Rat je učinio i imao veliki učinak na današnje ponašanje, ophođenje i mnogo toga.

Nečiji roditelji su ostali bez posla , pa danas skapaju kraj s krajem , dok su neki kao sto sam ja ostali bez roditelja u ratu pa sami koračaju kroz život , i sami se školovali izborili , i bogu hvala našao sam i poso.

Dok ima milione ljudi koji se danas brinu i pitaju šta bi mogli da pojedu kako da prežive dan koji nadolazi.

A roditelji ko roditelji, danas zauzeti poslom, uopste ne odagaju svoju djecu kako su to nekad činile naše nene i djedovi, prije roditelju nisi smijo reci ''neću'' , ''nemogu'' i slično, današnja djeca psuju roditeljima , i gdje je tu poštovanje ?

Dok je i društvo imalo uticaja na sve to, budes kod prijatelja vidis kako se on ophodi prema svojim roditeljima , pa kontas u sebi mogo bi i ja tako nece mi biti nista, ne nece ti biti nista ali gubis ono najvrijednije postovanje roditelja prema tebi , tako da gubis previse, gubis obraz, i nikada neces moci nauciti postovati druge, a kamoli sebe!
Evo da dodam još malo , o životu pažljivo čitajte da bi razumjeli tekst!

Život je poput putovanja u vlaku. Ljudi ulaze i silaze. Za nekih zaustavljanja znaju se dogoditi ugodna iznenađenja. Čovjek proživljava sretne trenutke, ali ima i nezgoda, nesreća i žalosti.
Kad se rodimo i kročimo u vlak, susrećemo se s ljudima za koje mislimo da će nas pratiti tijekom cijelog našeg putovanja. Primjerice, naši roditelji… Nažalost, istina je posve drukčija. Kad-tad oni će sići s vlaka i ostaviti nas bez svoje ljubavi, svoje naklonosti, nježnosti, bez svoga prijateljstva i svoga društva. Međutim, u vlak će ući druge osobe koje će nam postati veoma važne. To su naše sestre i braća, naši prijatelji te ljudi koje susrećemo te koje ćemo zavoljeti kroz svoj život. Mnoge osobe koje ulaze u vlak gledaju na putovanje kao na kratku šetnju. Drugi pak na svojoj vožnji kroz život nalaze samo žalost i tugu. Ali ima i onih koji su u vlaku za vožnje uvijek nadohvat ruke te spremno pomažu onima kojima je pomoć potrebna.
Mnogi nakon svoga silaska s vlaka ostavljaju iza sebe trajnu čežnju. Mnogi nas sunovračaju u duboku nevolju. Mnogi ulaze i silaze iz vlaka a da ih nismo ni zapazili. Čudi nas što su mnogi putnici koji su nam najdraži negdje u nekom drugom vagonu. Ostavljaju nas same u tome odsječku našeg putovanja. Naravno da nas to ne priječi uzeti na sebe tegobe putovanja i samoće; potražiti ih te se pokušati smjestiti u njihov vagon. Međutim, na našu žalost ne možemo sjesti uz njih. Mjesto pored njih već je netko drugi zauzeo. I takav je život. Prepun izazova, snova, maštanja, nadanja, prepun sastanaka i rastanaka, bez ponovnog sastanka. I nikad se ti trenuci neće vratiti. Pokušajmo od svoga putovanja kroz život učiniti najbolje što možemo. Pokušajmo sa svima u vlaku biti u miru. Pokušajmo u svakome od njih vidjeti ono najbolje što je u njima. Sjetimo se i toga da na svakom odsječku životnog kolosijeka netko od suputnika može «iskliznuti» te da treba naše razumijevanje i simpatije. I mi ćemo može biti iskliznuti s kolosjeka. I vjerujem da će se netko naći tko će nas razumijeti. I najveći je misterij putovanja što ne znamo kada ćemo napokon sići s vlaka. Isto tako ne znamo ni kada će naši suputnici sići. Pa ni za one koji sjede tik uz nas. Bit ću veoma tužan kad ću morati sići zauvijek s vlaka. Vjerujem da će jako boljeti rastanak s nekim prijateljima koje sam sreo za vrijeme putovanja te koji su mi postali dragi. Jako će me ražalostiti što ću morati ostaviti svoju djecu same. Međutim, gajim nadu da će doći Glavni kolodvor. Tada ću vidjeti kako svi pristižu, sa svom prtljagom, što je za ulaska u vlak nisu imali. To će me silno obradovat.. Usrećit će me činjenica te pomisao da sam im pomogao povećati putnu prtljagu te da sam u nju stavio prave vrijednosti. Trudimo se i nastojmo da imamo sretno putovanje te da se na kraju sva muka strostruko isplati. Pokušajmo da pri silasku s vlaka ostavimo prazno sjedalo koje budi u ostalim putnicima što nastavljaju putovanje čežnju te lijepa i ugodna sjećanja.

Svima želim sretno i ugodno putovanje...

Post dobio aplauz od nera_f

NightWalker je napisao/la:
Rat je učinio i imao veliki učinak na današnje ponašanje, ophođenje i mnogo toga.

Nečiji roditelji su ostali bez posla , pa danas skapaju kraj s krajem , dok su neki kao sto sam ja ostali bez roditelja u ratu pa sami koračaju kroz život , i sami se školovali izborili , i bogu hvala našao sam i poso.

Dok ima milione ljudi koji se danas brinu i pitaju šta bi mogli da pojedu kako da prežive dan koji nadolazi.

A roditelji ko roditelji, danas zauzeti poslom, uopste ne odagaju svoju djecu kako su to nekad činile naše nene i djedovi, prije roditelju nisi smijo reci ''neću'' , ''nemogu'' i slično, današnja djeca psuju roditeljima , i gdje je tu poštovanje ?

Dok je i društvo imalo uticaja na sve to, budes kod prijatelja vidis kako se on ophodi prema svojim roditeljima , pa kontas u sebi mogo bi i ja tako nece mi biti nista, ne nece ti biti nista ali gubis ono najvrijednije postovanje roditelja prema tebi , tako da gubis previse, gubis obraz, i nikada neces moci nauciti postovati druge, a kamoli sebe!
Evo da dodam još malo , o životu pažljivo čitajte da bi razumjeli tekst!

Život je poput putovanja u vlaku. Ljudi ulaze i silaze. Za nekih zaustavljanja znaju se dogoditi ugodna iznenađenja. Čovjek proživljava sretne trenutke, ali ima i nezgoda, nesreća i žalosti.
Kad se rodimo i kročimo u vlak, susrećemo se s ljudima za koje mislimo da će nas pratiti tijekom cijelog našeg putovanja. Primjerice, naši roditelji… Nažalost, istina je posve drukčija. Kad-tad oni će sići s vlaka i ostaviti nas bez svoje ljubavi, svoje naklonosti, nježnosti, bez svoga prijateljstva i svoga društva. Međutim, u vlak će ući druge osobe koje će nam postati veoma važne. To su naše sestre i braća, naši prijatelji te ljudi koje susrećemo te koje ćemo zavoljeti kroz svoj život. Mnoge osobe koje ulaze u vlak gledaju na putovanje kao na kratku šetnju. Drugi pak na svojoj vožnji kroz život nalaze samo žalost i tugu. Ali ima i onih koji su u vlaku za vožnje uvijek nadohvat ruke te spremno pomažu onima kojima je pomoć potrebna.
Mnogi nakon svoga silaska s vlaka ostavljaju iza sebe trajnu čežnju. Mnogi nas sunovračaju u duboku nevolju. Mnogi ulaze i silaze iz vlaka a da ih nismo ni zapazili. Čudi nas što su mnogi putnici koji su nam najdraži negdje u nekom drugom vagonu. Ostavljaju nas same u tome odsječku našeg putovanja. Naravno da nas to ne priječi uzeti na sebe tegobe putovanja i samoće; potražiti ih te se pokušati smjestiti u njihov vagon. Međutim, na našu žalost ne možemo sjesti uz njih. Mjesto pored njih već je netko drugi zauzeo. I takav je život. Prepun izazova, snova, maštanja, nadanja, prepun sastanaka i rastanaka, bez ponovnog sastanka. I nikad se ti trenuci neće vratiti. Pokušajmo od svoga putovanja kroz život učiniti najbolje što možemo. Pokušajmo sa svima u vlaku biti u miru. Pokušajmo u svakome od njih vidjeti ono najbolje što je u njima. Sjetimo se i toga da na svakom odsječku životnog kolosijeka netko od suputnika može «iskliznuti» te da treba naše razumijevanje i simpatije. I mi ćemo može biti iskliznuti s kolosjeka. I vjerujem da će se netko naći tko će nas razumijeti. I najveći je misterij putovanja što ne znamo kada ćemo napokon sići s vlaka. Isto tako ne znamo ni kada će naši suputnici sići. Pa ni za one koji sjede tik uz nas. Bit ću veoma tužan kad ću morati sići zauvijek s vlaka. Vjerujem da će jako boljeti rastanak s nekim prijateljima koje sam sreo za vrijeme putovanja te koji su mi postali dragi. Jako će me ražalostiti što ću morati ostaviti svoju djecu same. Međutim, gajim nadu da će doći Glavni kolodvor. Tada ću vidjeti kako svi pristižu, sa svom prtljagom, što je za ulaska u vlak nisu imali. To će me silno obradovat.. Usrećit će me činjenica te pomisao da sam im pomogao povećati putnu prtljagu te da sam u nju stavio prave vrijednosti. Trudimo se i nastojmo da imamo sretno putovanje te da se na kraju sva muka strostruko isplati. Pokušajmo da pri silasku s vlaka ostavimo prazno sjedalo koje budi u ostalim putnicima što nastavljaju putovanje čežnju te lijepa i ugodna sjećanja.

Svima želim sretno i ugodno putovanje...
Apsolutno se slazem sa svakom tvojom rijeci!!! Samo jedno pitanje imam za tebe, a ako ga odgovorish kako smatram da hoces od sada na tebe gledam kao na nekoga koga dosta postujem...

Kazes izgubio si roditelje, znam preteska tema za razgovor... ali pitanje je, da li te je to natjeralo da postanes bolja ili gora osoba? da li si odbacio sve u zivotu ili si se borio da budes sve bolji i bolji na uspomenu svojih roditelja? pa neko sutra da kaze vidish to je onaj momak sto je sve sam napravio i izgradio i vidish kako je zlatne roditelje imao koji su ga odveli na dobar put?!
Ja na ovo mogu samo odgovoriti da poštujem sve one koji mene poštuju. Čak i mladje od sebe, posebno starije. To što je neko stariji od mene ne daje mu pravo da sa mnom prica kako hoce, posebno ako to radi ne izazvan. :)
OldSql je napisao/la:
Apsolutno se slazem sa svakom tvojom rijeci!!! Samo jedno pitanje imam za tebe, a ako ga odgovorish kako smatram da hoces od sada na tebe gledam kao na nekoga koga dosta postujem...

Kazes izgubio si roditelje, znam preteska tema za razgovor... ali pitanje je, da li te je to natjeralo da postanes bolja ili gora osoba? da li si odbacio sve u zivotu ili si se borio da budes sve bolji i bolji na uspomenu svojih roditelja? pa neko sutra da kaze vidish to je onaj momak sto je sve sam napravio i izgradio i vidish kako je zlatne roditelje imao koji su ga odveli na dobar put?!
Što se mene tiče možeš da me poštuješ a i nemoraš , ja ništa ne gubim!

Jah , za mene to nije toliko bolna tema, naučio sam se nositi s time!
To me je i natjeralo da budem bolja osoba, da se sam naučim boriti kroz život, danas-sutra osamostalit cu se imat cu i ja djecu, pa necu dozvoliti da budu kao klošari da hodaju po ulici, sto sam i ja danas mogao raditi da nisam pametno razmisljao.

To me nije moglo natjerati da budem gora osoba, nego samo bolja, imam u komsiluku jednu porodicu, roditelji kad odu na more, sestra i brat prave dernek od kuce, piju ubijaju se kako stignu , znaci nemaju postovanja prema komsiluku, kvartu gdje zive, znaci nisu ih roditelji dobro odgojili , dok su kod kuce sve je dobro , kad roditelji odu, djeca vode glavnu rijec.

A i naravno zelim da se zna , ko si mi bili roditelji, da dok sam bio s njima da su ostavili trag na meni , da se zna da su i oni vrijedili da je ostao neko iz njih , nisam imao zlatne roditelje , ali se danas borim da ja budem dobar roditelj ukoliko dodje do toga!

I ja sam mogao odrastati na ulici , raditi sto i ostali, drogirati se ali nije to to, danas sutra kakvo ce moje dijete biti ? Oceli ono raditi isto ? Nikad se ne zna.
NightWalker je napisao/la:
Što se mene tiče možeš da me poštuješ a i nemoraš , ja ništa ne gubim!

Jah , za mene to nije toliko bolna tema, naučio sam se nositi s time!
To me je i natjeralo da budem bolja osoba, da se sam naučim boriti kroz život, danas-sutra osamostalit cu se imat cu i ja djecu, pa necu dozvoliti da budu kao klošari da hodaju po ulici, sto sam i ja danas mogao raditi da nisam pametno razmisljao.

To me nije moglo natjerati da budem gora osoba, nego samo bolja, imam u komsiluku jednu porodicu, roditelji kad odu na more, sestra i brat prave dernek od kuce, piju ubijaju se kako stignu , znaci nemaju postovanja prema komsiluku, kvartu gdje zive, znaci nisu ih roditelji dobro odgojili , dok su kod kuce sve je dobro , kad roditelji odu, djeca vode glavnu rijec.

A i naravno zelim da se zna , ko si mi bili roditelji, da dok sam bio s njima da su ostavili trag na meni , da se zna da su i oni vrijedili da je ostao neko iz njih , nisam imao zlatne roditelje , ali se danas borim da ja budem dobar roditelj ukoliko dodje do toga!

I ja sam mogao odrastati na ulici , raditi sto i ostali, drogirati se ali nije to to, danas sutra kakvo ce moje dijete biti ? Oceli ono raditi isto ? Nikad se ne zna.
RESPECT... malo je vas "mladjih" sa ovakvim razmisljanjem... ja imam 23 godine i prosao sam sve i svasta u svom zivotu... registrovao sam se na ovu stranicu iz razloga sto mi nekad moze trebati savjet ili pomoc ili bilo sta slicno, ali zbog ovakvih cu da postanem aktivniji i posveceniji bas sto shvatam da je malo takvih kao ti i da treba pokusati "ostale" makar malo nauciti moralnim vrijednostima i znacaju zivota te takodje da zivot nije od danas do sutra (pored tebe ovde ima jos jedan momak na ovom portalu koji je zlata vrijedan - mirofa)... sve najbolje ti zelim u daljem zivotu, a bilo sta ako ti zatreba u bilo kojem smislu meni se mozes obratiti ,)
Postovanje ?

Rodjen sam krajem rata , slozit cete se , vidi se razlika izmedju nas prijeratne/ratne dijece od ovih poslijeratnih ?

Mi koji smo rodjeni u ratu te prije rata , imamo nekog postovanja prema starijima , sto nije slucaj kod ovih mladjih .

Samo jedan primjer , iz kojeg ce sve biti jasno ;

Sjecam se , velika stvar mi je bila samo gledati starije kako igraju fudbala kad sam bio manji , u koliko bi neko od njih rekao aj mi donesi vode , mi smo se trkali ko ce im prije i ko ce vise vode donjeti , a sada , jos ga ZAMOLIM da mi donese vode , odmjeri me , mrsne , kaze " Idi sam po vodu , ko si mi ti da ti ja donosim vodu , nit' majka ni babo " . Zatim , u vise navrata se sa nama svadjaju ko ce igrati na igralistu , nece izaci dok jednog ne nabijesh nogom
Dalje ,nebi se to sjetilo da upita " Trebal' pomoc " kad vidi stariju zenu da nosi kese , kod njih nema pozdravljanja iz postovanja , prolazi ulicom misleci , " ma ko ste vi meni da se ja pozdravljam sa vama , nit' majka nit' babo " ..

Znam i po svojoj sestri , njeno ponasanje i moje ponasanje ..

Jednostavno , velika je razlika .. Proslo vrijeme šibanja dijece - kasnije poslusnost dijece , a doslo nam je ono "razgovor sa trogodisnjakom koji ne razumije sta mu pricas , automatski odgovara - AHAAAAAAA - a kasnije , ne poslusnost , ne odgojenost istih ..
Mi u školi imamo trpezariju (ako se može tako reći) gdje imamo ručak za vrijeme odmora. Svaki put kad stanem tamo čudim se kako su nevaspitana i nekulturna ona djeca. Stojiš u redu 15 minuta i onda ti hrpa nekih djevojčica stane na početak reda i uđe i jede. Dođe mi da ih nogom udarim.

Isto tako, stalno se čudim kako su neodgojena ona dječurlija u osnovnim školama. Posebno ženska djeca. Kako se oblače, da izvineš, droljavo, kako se ponašaju kao zadnje (opet da izvineš) ku**e iz nekog siromašnog američkog kvarta. Od jednom mi dođe da ih udarim šakom ( XD ), al' opet žao mi ih.

Volio bih da se vrati onaj stari režim sa batinama sjećam se kad sam bio mali, pa nisam mogao pisnuti nešto loše o starom (ili staroj). Ako pisneš, odmah dobiješ batine po guzici Mislio sam da je to nešto loše, ali je baš suprotno.

Najdebilnija stvar mi je ona neka "tehnika" kažnjavanja djece. Uzmeš dijete i objašnjavaš mu da to ne valja, a on samo klima glavom: "a, da.. Ahaaa." Uzmi neki prut i opali ga 3-4 puta po guzici pa ćemo vidjet' kada će opet nešto loše uraditi
4rm4n1 je napisao/la:
Mi u školi imamo trpezariju (ako se može tako reći) gdje imamo ručak za vrijeme odmora. Svaki put kad stanem tamo čudim se kako su nevaspitana i nekulturna ona djeca. Stojiš u redu 15 minuta i onda ti hrpa nekih djevojčica stane na početak reda i uđe i jede. Dođe mi da ih nogom udarim.

Isto tako, stalno se čudim kako su neodgojena ona dječurlija u osnovnim školama. Posebno ženska djeca. Kako se oblače, da izvineš, droljavo, kako se ponašaju kao zadnje (opet da izvineš) ku**e iz nekog siromašnog američkog kvarta. Od jednom mi dođe da ih udarim šakom ( XD ), al' opet žao mi ih.

Volio bih da se vrati onaj stari režim sa batinama sjećam se kad sam bio mali, pa nisam mogao pisnuti nešto loše o starom (ili staroj). Ako pisneš, odmah dobiješ batine po guzici Mislio sam da je to nešto loše, ali je baš suprotno.

Najdebilnija stvar mi je ona neka "tehnika" kažnjavanja djece. Uzmeš dijete i objašnjavaš mu da to ne valja, a on samo klima glavom: "a, da.. Ahaaa." Uzmi neki prut i opali ga 3-4 puta po guzici pa ćemo vidjet' kada će opet nešto loše uraditi
Prvo mi smo tamo najveca djeca,jer smo mi 1. najmladji. A to sto su cure nevaspitane to je druo. Fino se zna do zida muski red,al ne jarane mi svi stanemo jedan iza drugog njih sestero odmah stane i nesto se bune i guraju. I onda kazes fino ono stani svoj red,jok stoka nece. Al nvm uvijek stignemo da jedemo ne buni se. Nego to ne smijes ti nikog dotaci,cuj ti bi udario sakom
Al u potpunosti se slazem sto se tice tog kaznjavanja. Sjecam se dok sam manji bio kad bi kakav belaj napravio,vazda po guzici dobijem ili samar i onda znam da to vise necu raditi. I uvijek sam imao postovanja prema starijima,roditeljima prvenstveno. A sto se tice cura opet,pocinju postajati ku**e od 7 razreda,zalosno mi je to Samo pogledaj slike po fejsu i bit ce ti sve jasno
Pa vidi... Imaš razne vidove poštovanja. Od prvih koraka nas roditelji uče da trebamo poštovati starije i iznemogle, pametnije i jače itd ... Uglavnom uče nas kulturi poštovanja i nekoj opće-prihvaćenom sistemu odgoja. Sada kako ti sazrijevaš u jednu kompleksu ličnost tvoji se stavovi mijenjaju. Niko nema istu dozu poštovanja prema sebi i prema ostalima. Sve to varira od bića do bića, od momenta do momenta ...
Dosta raje se danas vodi po onoj frazi "ako ti mene poštuješ i ja ću tebe". Veoma upitna i konfuzna rečenica o kojoj se treba dosta raspravljati, ali sve u svemu na kraju dođeš do istog zaključka "kako će te neko poštovati ako ti ne poštuješ njega". Dakle na sintaksu odgovaraš retoričkim pitanjem koje zapravo odgovara i kritikuje gore navedenu tvrdju. Poštovanje se treba zaslužiti. Čak i poštovanje prema samom sebi ne dolazi olako već u momentima kada se osjećate pobjednikom i osjećate da ste učinili pravu stvar. Tada doza samopoštovanja raste i raste. Ako vas neki prijatelj iznevjeri vi ćete opet osjećati određenu dozu poštovanja. Jer znaj, ono poštovanje što je vaš prijatelj godinama gradio kod vas, nije vrijedno uništavanja radi jedne morbidne situacije. Količina poštovanja koju moramo imati je rezervisana za ne znance. Nikada na ulici nećeš reći "e mala ba de mi reci kolk'o je sati". Ne samo da sebe pokazuješ kao isfrustriranu i ne odgojenu ličnost već daješ pokazatelj da i sebe ne poštuješ.
Također htio bih navesti primjer onoga "ma ja to ne mogu". Svima se desilo da nekad u životu da im je prekipilo i iskazali su onu famoznu misao "to je to, ja više ne mogu i tačka". Doza samopouzdanja i samopoštovanja je kod tih osoba veoma niska. Vjera u sebe statički a ponekad i dinamički podiže poštovanje prema sebi. Vjera u prijatelja, porodicu, profesora ili djevojku podiže poštovanje prema toj osobi. Svaki čin koji je vrijedan poštovanja i divljenja u vama će definitivno izazvati divljenje. Bio to vaš najveći neprijatelj (pod neprijatelj mislim suparnik u nečemu što volite) koji je npr. istrčao rekord staze zaslužuje vaše divljenje. Malo odskakah od teme i prvobitne ideje i pouke ali eto... Ja mislim da je vrijedilo.
Da sumiram, primarna stvar i naš cilj u životu je taj da zaradimo dovoljno samopoštovanja da to poštovanje možemo raspoređivati po ostalim osobama. Jer vjerujte mi, ako ne poštujete druge, niko neće ni vas poštovati. Zamislite da sve svi vode po famoznom "ako me poštuješ poštovat ću i ja tebe", gdje bi svijet bio ?! Niko nikoga ne bi poštovao jer bi svako očekivao da će ovaj drugi prvo njemu iskazati poštovanje.
Eto nadam se da ste šta naučili :P
Ne treba poštovati nikoga, počnu ti ti isti pričati svašta iza leđa.

- "Zero respect, zero tolerance."

Što se ovog interneta tiče, tu možeš svakom reći svašta, jer te ne može prebiti. Tako da se i ovde djeca iživljavaju ... Bar na ovom forumu.

PS. Vjeruj mi da nećeš moderatora.
Ovako extra tema :]

Svaka cast na temi

Ev sada da napisem sta :]

Zivot cjeli mi je bilo to, postovanje prema starijim, uvjek sam imao postovanje, i imat cu !

Sjecam se prije posalje te neko stariji po vodu kad igraju lopte digne ti se ku**c, sada posaljes djete da ti ode po vodu J**E TI MATER. . .

Postavanje imam prema sebi, i prema svakome :]
Prvo ispostuj sebe, pa onda druge postuj :]

Evo, pokasacu uopsteno da dam misljenje o svemu ovome, ne po pitanjima, nego po tome kako ja vidim ovu cijelu situaciju.

Postovanje je jedna od moralnih principa svakog covjeka. To je dobra osobina i ljude koji se toga pridrzavaju svi gledaju na neki drugi manevar tacnije, ovo bi se moglo okarekterizirati ovako: "Postuj i biti ces postovan"

Samopostovanje i postovanje prema drugima je ono sto svatko treba da ima. to nije nesto sto se dobijau jednom trenutku, nego je dugatrajni put sticanja divljenja ili obzirnosti prema drugim osobama.
Fina tema :)
Ima puno u literaturi o zivotu i postovanju samog sebe ali ja ću večeras koristiti literaturu koja se zove srce.
Sad sam u nekim ljubavnim vodama i jedino što se oko mene vrti jesu cure.
Ja, sada stojim tu među njima i vjerovatno se nekoj sviđam a nekoj sam samo drag i to je to.
Ja, prije par godina sam mislio da za ljubav treba ljepota pa ako cura te ne gleda i misli da nisi lijep, ona nije za tebe.
Ali sam se grdno prevario.Ako samo šutiš, nedaješ ljudima nikavu sliku o sebi, za njih ne postojiš.Postoji samo simbol neke ljepote koja se krije iza toga..Ljudi hoće da pričaš i gradiš tu sliku.Bezbeli, mozes govoriti i lijepe i ruzne svari o sebi jer iako govoriš ruzne, to neće posebno zaparati uši jer ljudi su u isto vrijeme, kolko savršeni, toliko i pokvareni.
Kada ti neko kaze da si fin, ta riječ uključuje prvo tvoju dušu a onda i izgled koji ne mora biiti nešto posebno ali će upotpuniti tvoju sliku kao i ovu riječ.
Ljudi jedni drugima govore da se vole a šta oni stvarno vole?
Cura ti vremenom dosadi, njena ljepota je smao tu kao simbol i kad joj kazes da je volis, onda volis ono sto ona stvarno jeste, zbog cega je osvojila tvoje srce.(u psihologiji je to bit)
Prema tome, njeno lice predstavlja samo simbol njene unutrašnje ljepote i da kada je sutra sretneš u gradu, da je prepoznaš i da mozes pozdraviti ono iza toga.
Jednoga dana, taj simbol će se promjeniti ali ostaje ono iza, nama mnogo vaznije.

Šta li je to zbog cega mislimo da nismo dovoljno savršeni?
Mozemo mjenjati svoje lice zahvaljujući medicini.
Dušu,ne mozemo.
Jedina operacija koja se moze izvršiti jeste operacija našeg srca.
Pogledamo se u ogledalo i mislimo da smo lijepi, nekad i ne, zavisno od naseg raposlozenja ali trebamo znati da ne postoji ljepši izgled za nas od onog koje vidimo u tom ogledalu.To smo mi, takvi kakvi smo, pokušajmo pojeći o sebe i postaćemo nakaza.
Idoli postoje odavno u nama samima ali ne smijemo dozvolii da budu dio nas, mogu nam se samo sviđati.
Oni su naši idoli iz jednog jednostavnog razloga, oni su ono što jesu i mi smo ih kao takve prihvatili i sviđa nam se njihov stil življenja.
Ako budemo kao oni, bićemo samo blijeda kopija jer ne izgledamo kao oni, nemamo glas kao oni niti glumimo kako oni.
Ali, oni ne mogu imati glas kao mi niti mogu da glume tako lose kao mi niti su lijepi kao mi jer smo mlađi i ljepši, naše duše su čiste i bistre a njihove prošle puno toga lošeg.
Prihvatimo sebe, tada ćemo se najviše sviđati kao prvo sebi a onda i drugima.Jeli mislite da ljudi vole gledati kopije oko sebe?
Ne, oni hoće vas, ono što jeste da vas iskreno mogu zavoliti i onda imate prriliku da postanete nečiji idol i dio nečijeg života.
Cure će doći tek tad.Život dolazi tek tad.Sve ovo je bila igra(Kanter), sada je ovo zivot :)
Uzivajte :)
Da pokusam stogod napisati. ^^

Poštujem sve i svakog dok me taj isti ne iznevjeri, postovanje onda odleprsa, i tesko ga je vratiti. Kao sto vecina gore napisa, neko od starijih ti na igralistu prije rekne da doneses vode, ili ti rekne da udjes igrati jer nemaju golmana, iako znas da ces dobiti barem jednu loptu u lice, ali ti je opet drago.
Te iste osobe koje su mi tad govorile da idem po vodu sad postujem, kao i druge starije osobe, svoje roditelje i svoje prijatelje, bili oni stariji ili mladji od mene. Ali vrijeme se promijenilo, te djecurlija koja jos cucla prst dok spava sad hoda sa curama, ljube se po parku, sto je i samo dokaz koliko postuju svoje roditelje i ljude kojima je fkt neugodno gledati jedno dijete koje je 6. razred osnovne skole kako se sa vrsnjakinjom "fata".
Posto oni to rade smatraju sebe toboze odraslima, i reci njima da donesu vodu, ili da odu do trgovine nesto kupiti je samo povod za svadju koja je cisto besmislena, jer najcesce oni pocinju da spominju familiju i sl. te nista drugo ne preostaje nego malo ih nauciti pameti.

Dakle, jedini je problem u tome sto oni sebe smatraju odraslim, jer su pod lupom, ogledajuci se u ogledalu, uspjeli da vide dlaku na mjestu gdje obicno rastu brcici, jer imaju djevojku a ne znaju kako se pise ljubav, jer imaju facebook, jer piju a tek su zavrsili 7. ili 8. razred osnovne skole.

Tu su jos i roditelji koji sad hodaju u trenerkama, pa im dobri stari kais nije potreban, a osamariti svoje dijete je necivilizovano, barbarski, ali kad to isto dijete pocne da se dreci i psuje, naravno dok roditelji nisu u blizini, onda se pokazuju te super "metode" odgoja. Njihovo dijete naravno ostaje zlatno u njihovim ocima, dok ne odraste pa njima pocne da psuje, ali onda je vec kasno.

Bla bla bla, napisao sam dosta nebuloza u pokusaju da iznesem neko svoje vidjenje svega ovoga, ali posto inace suxam u objasnjavanju i slicnim stvarima.. nije vazno.. Pozurio sam da napisem jer mi se skinuo film, pa moram...tnxbai : P
ljudi te vole, tek kad odes gore ...

Samopostovanje je najvaznije i da postujes druge .

Ljude deli na dobre i na zle !

=**** papa
Sta da kazem o postovanju drug neki dan krenem u grad bezveze dodje neko stari u tebe u tranvaju niko od mladjih nece da ustane mozes li to zamislit jarane to ti se zove nepostavanje starih ljudi ili kad ih "zajebavas".

Ja naravno uvjek bi pomogao starijim ljudima ko sto moj dedo kaze .
Nema ko prije postovanja prema starijim ljudima jbg drug ova danasnja omladina .je nikakva samo piju drogiraju kakve fajde ima od toga samo ce sebi zivot unistit ..

Toliko od mene
rešpekt, sto bi moja nekadasnja profesorica muzickog rekla, to ti je prohujalo s vjetrom, nema od respekta nista, sto blazze napisa, sjecam se prije na basketu, ne smijes uc na teren, dzaba sto ti se igra, dzaba sto si dosao prije, otjeraju te i jos te po vodu posalju, sad dodjes na basket, djece pun ku**c, ne mozes ih otjerat bog te vidio, nedo bog poslat nekog po vodu, ne da ti je naspe, nego da ti je ode u obliznju prodavnicu kupit :/
takvo vrijeme doslo, na internetu, respekta sekunde, na ovom forumu, damn, djeca od po desetak i frtalj godina seru nesto, j**u umrle, bogaraju, smijesno je to, kad ih live vidis, mislim ako ih uopste vidis dobro je, strumfovi j**o te!
uglavnom respekt=uteko!

a tek te neke osnove postovanja, to je tek nestalo, mislim dugo nisam vidio, da neka mladja osoba pomaze nekom starijem, jedino ako ovaj oce nagradit, pa se neko i potrudi, u busu, nedo bog vidjet nekog da ustupi mjesto starijoj osobi, sad je vazno bit je*****k neki
Pa naravno , kada se svi opterecujete previse tudjim misljenjem , najvise zenskim.Ako ti je do cura , vjeruj mi budi normalan , 5% drukcij od ostalih , naces veoma dobru.Treba ponekad biti i egojista , zivot je zajebana stvar.Sto je najgore , mi nemamo brigu o svome zivotu , roditelji nas jos uvijek hrane , oblace , a mi nezahvalni , al tako je to , cuvaj svoj supak i sve ce biti u redu , pa makar to nekad trebalo okurtno ispasti , ofc. da se ne shvatimo pogresno treba nekada i pomoci.

Vjeruj te mi , nije vam BOG dao priliku , vi ste sami sebi dali priliku , hocete li je prokockati na vama je.Ali , svi se okrecete pogresnom smjeru , napit se , pusiti , a svi ste "wonna be vjernik", lol.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.