Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Moja mrtva poezija.

354 pregleda · 7 odgovora · otvorena 11.02.2010. u 01:15

Prije svega, dobro veće.
Vidim, ova naša zajednica napreduje iz dana u dan, otvaraju se fine teme za raspravu, dosta se trudite da uljepšate sve ovo, neko postavi rad u ps-u, neko svoj muzički singl, neko neku poeziju (primjer: -- > ney)
Tako da sam i ja odlučio da objavim nešto svoje, što bi se reklo 'friško' napisano i da vidim vaše mišljenje o tome (pohvala, zamjerke etc. )
Ovo što će te pročitati u nastavku je napisano iz moje smorenosti prema svijetu, prema ljudima, prema osjećajima, prema bezvrijednom JA i prema groznoj okolini.
Naime, dosta čitam, nešto pišem, obrazujem se, trudim se da budem što bolji i vrijedniji ali okolina sama po sebi mi to ne dozvoljava.

Temu odobrio nera_f, tako da ne bi bilo zabune i nadam se da neće završiti u kanti.
E pa idemo:

Naziv priče: O jednoj ljubavi.

Da li vam se ikada desilo da sjedite u mraku pod svjetlom neke jeftine, ružne lampe i slušate sjetnu muziku?
Da gledate u jednu tačku, razmišljajući beskorisno, tek tako da ništa ne osjećate?
Duša vas boli, jedne te iste slike vam prolaze kroz glavu, nekad lijepe, nekad ružne.
Kada bi prolazile ružne slike, čulo bi se kako prolazi voz i čula bi se škripa kočnica i tračnica i taj parajući zvuk bi uništio sve ono što je lijepo.
I on koči i koči i para srce i dušu s naglim prestancima.
Čini mi se da bi mi manje smetalo da me zatvore u neku tamnu, hladnu prostoriju i da puštaju onu jeftinu muziku s Balkana krajem devedesetih, onu jeftinu i prostu, postepeno pojačavajući, do ludila.

Napolju pada snijeg.
Upravo imam taj osjećaj, to su valjda te duge zimske noći, tužne i prazne.
Dok živim život koji nisam birao sam, moja duša pada u naizgled malu ali duboku samoću, sjetu i tešku bolest.

Nedostaje mi ono tvoje "pronto" kada mi se javiš na telefon.
Nedostaje mi kap kiše na tvojoj kosi dok sam te pratio kući, onakav mokar i bos, jednog jesenjeg dana.
Nedostaje mi onaj oblak u kafi i stidljivi pogledi u oči.
Eh.. mnogo toga mi nedostaje.
Pa onda onaj tvoj, šal, znaš onaj, što si ga oblačila pred utakmicu i dizala ga prema gore u trenutku sreće.
Nedostaju mi tvoje gluposti poslije utakmice, oh Bože, kad se samo sjetim, o kako smo se zezali tada.
Nedostaje mi tvoja soba, topla i meka koju i danas dan osjetim kada prođem pored tebe.
Znaš, baš sam te volio.
Onda, one tvoje slike s rođendana i dječije radosti što si mi pokazivala na podu.
Nedostaju mi one sjene iznad tvog kreveta kada bi krenuli da spavamo.
Još čujem tvoje uzdahe u daljini i vidim tvoje lice kada bi sanjala.

Nedostaje mi ono tvoje kada si me ostavila na snijegu, hladnog i modrog.

O prokleti bili, snjegovi. Odlazi moja draga sada, putem bijelim.

I tako to biva, o jednoj ljubavi.

Preostaje mi još samo da bacim glupi papir, ugasim svijetlo i krenem u noć.

- Šibajte!
Šibam te :D

Naoko idealan i veoma dubokouman tekst. Zaista si lijepo uklopio misli sa papirom ili kako bih ja to volio reći "skontali mu se mozak i ruka". Par gramatičkih greškica, propusta ali uglavnom to je to. Imaš dara ali nemaš mašte. Ove riječi su prepričane toliko puta da se ne mogu sjetiti. U srednjoj školi sam pročitao najmanje 10 lekitira u kojima sam našao nešto slično ovome :
Kroz prohujale pahuljice snježnog okvira naše sreće, počeh lutati gradom skoro svako veče. Proklinjem dan i decembarski dah, proklinjem sjetne stepe i otiske tvojih stopala dok si me bezdušno ostavljala. Ni posljednjeg smijeha, kojeg sam toliko volio, ni posljednjeg pozdrava... Samo tako ...
Dakle trebaš uvesti malo orginalnosti a ne da ti se sve svodi na par uredno ukomponovanih epiteta ^^
Ali zaboravih ono najvažnije : Veoma dobar tekst. Nek ga koriste ovi osnovci za pismene :P

Post dobio aplauz od KillaOR

piC, navedi jednu knjigu u kojoj ima ovakav opis (na ovaj fazon mislim) a da je srednjoskolska...

Sto se tice teksta, onako "klasicno dobar"... Mislim da je ovo najbolji nacin pisanje. Knjizevno izrazavanje, puno stilski figura, repeticija na pocetku recenica je za 10, tu se ne moze fuliti...

Jedino sto si mogao malo "jace" izraze koristiti...

NPR :
Gutam (nisam siguran da li je pravi izraz al ae ) te ružne slike, cujem kako prolazi voz, opet se cuje ona škripa kočnica i tračnica i taj parajući zvuk unistava sve ono što je lijepo.

Mislim tekst je super sto, nema govora, samo bi ja "pojacao" neke dijelove, ovako mi je "preblag"

Pa neka me zatvore u neku tamnu, hladnu prostoriju i neka pustaju jeftinu muziku s Balkana krajem devedesetih, laksecu podnijeti . . .
Hvala na kritikama.
Ma bit' ce bolje, trudim se.

J**i ga, Nera, svako ima svoje.
Ja sam to tako zamislio i krojio po svom i ne želim da mjenjam.
Poštujem ja to tvoje ali imam svoje.

@codex
PUFA VELKAAAAA

Fino si ti nama ovo sklopio NEDEEME :$ Ovaj prvi text-pasus mi se svidja, tim stilom nastavi pisat
kao kolega tekstopisac, ali prije svega pjesnik(iako već neko vrijeme zanemarujem taj dar koji mi je dat), mislim da ovo zaslužuje pristojnu kritiku, tako da ću jednu i dati

prvo, nekako mi se čini da nisi načisto sa time u kojoj formi pisati pjesmu, tako da sve na prvi pogled izgleda nabacano i nekoherentno

isto je i sa tematikom, u ovom mogu vidjet dosta toga, od ublažene verzije Baudelaira i A.B.Šimića(početak, ako zanemarimo stilsku figuru obraćanja publici, o kojoj mislim samo najlošije), pa do D. Tadijanovića(druga strofa sa tim motivom "duge zimske noći" ) i Balaševića(više-manje cijela treća strofa).
Ne znam koliko iskustva imaš sa pisanjem, no obično se taj problem riješi sa iskustvom, kad pisac izdefinira svoj stil, ili piše sa nekoliko njih, ali nikad u istoj pjesmi

Ima pjesničkih slika vrijednih zapažanja, no izgube na svojoj jačini i relevantnosti jer ti je gradacija slaba ili je uopće nema. Kako bi rekao moj profesor na faksu(iako u drugoj sferi pisanja): "skačeš s motiva na motiv".

pozdrav :)
Evo,ovih dana hodam hodnicima maste
pa ti hodnici ponekad unazad me vrate
u te noci,kasne sate,a svaka noc je duga
pa ima vremana da spusti se suza.

Pa ne znam sto tebi ja i dalje pisem
pa ne znam sto za tebe i dalje disem
spavam,sanjam te,sve je isto kao i prije
sve je isto,sve,samo nema te.

Ova pjesma,tvoj dnevnik
ova ljubav,tvoj nemir
da prestanem da mislim
priznajem,ne vrijedi.

I uzmi,uporedi,nismo bili kao svi,
i nije da ne vrijedi,dokazuje svaki stih
ali nemoj da mislis da ista trazim od tebe
pa sama si mi rekla da promijenit ce nas vrijeme

I zivot stvara scene
a covjek pravi scene,
ko je kriv,kriv je ,ne bitno
sam dalje idem pjeske.

Svasta sam radio
ali tako sam htjeo
a mozda nisam treb´o
stvarno,mozda nisam smjeo.

Stobom da postupam
ali srce je slijepo
i kajem se zato
mada bilo je tesko.

Da ne treba tako
mozda svako u pravu je
al meni jedino sa tobom
tako bilo pravo je.

Znam,nestaje sve
i ovo nase stalo je
al ti opet ostajes
sad i zauvijek

I da desi se opet
da nadjemo se nas dvoje
ja necu biti kao prije
ipak mozda bude bolje.

Naucili smo nesto valjda
iz veze prosle
sad cuvaj se ti
pa,cujemo se poslije.
nihi je napisao/la:
kao kolega tekstopisac, ali prije svega pjesnik(iako već neko vrijeme zanemarujem taj dar koji mi je dat), mislim da ovo zaslužuje pristojnu kritiku, tako da ću jednu i dati

prvo, nekako mi se čini da nisi načisto sa time u kojoj formi pisati pjesmu, tako da sve na prvi pogled izgleda nabacano i nekoherentno

isto je i sa tematikom, u ovom mogu vidjet dosta toga, od ublažene verzije Baudelaira i A.B.Šimića(početak, ako zanemarimo stilsku figuru obraćanja publici, o kojoj mislim samo najlošije), pa do D. Tadijanovića(druga strofa sa tim motivom "duge zimske noći" ) i Balaševića(više-manje cijela treća strofa).
Ne znam koliko iskustva imaš sa pisanjem, no obično se taj problem riješi sa iskustvom, kad pisac izdefinira svoj stil, ili piše sa nekoliko njih, ali nikad u istoj pjesmi

Ima pjesničkih slika vrijednih zapažanja, no izgube na svojoj jačini i relevantnosti jer ti je gradacija slaba ili je uopće nema. Kako bi rekao moj profesor na faksu(iako u drugoj sferi pisanja): "skačeš s motiva na motiv".

pozdrav

Da, upravo to. Kada mi dodje crne misli na papir da pisem, vjerovatno pisem slobodnim stilom sto se moze uociti iz napisanog.
Nemam neke forme i pisem kako mi je po cejfu.

A ovo za Balasevica si pogodio jer dosta vidim u njemu i on je za mene jedan od boljih ako ne i najboljih tekstopisaca i kantautora na prostoru EX YU.
D. Tadijanovica nisam citao, A.B Simic mozda nekad davno nesto.

Hvala svima na komentarima i pokusat' cu da se popravim i da malo "razradim" ove vase savjete.

Hvala svima.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.