Evo nakon jučerašnje diskusije o ljudima, koja je po meni bila veoma dobra, odlučih da otvorim, po meni, malo zanimljiviju i diskutabilniju diskusiju.
Neću posebno pretendirati na nekim uštogljenim izgovorima i biću otvoren, pisati iz srca, a nadam se da ćete i vi uraditi isto.
Kako se ljudi razvijaju, tako se i tradicije i događaji pomjeraju. Sjećamo se raznih običaja naših deda / nana (iz priča naravno
) te kako je njihov život bio puno zdraviji od današnjeg. Iako su se ljudi prije ženili / udavali i osnivali porodicu, pa je i izdržavali, sa 15-16 godina, što je nama danas, bar normalnima, ne zamislivo, njima je to bilo sasvim normalno. Imali su raznih tradicija oko vjenčanja, spremanja mlade, otpraćanja supružnika u život .. Danas, ne tako puno godina poslije, ljudi više nemaju tih običaja. Gotovo su iščezli i rijetko se pojavljuju u našim domovima i u našem prisustvu. Danas, za većinu parova, vjenčanje je samo formalnost i radnja. Većina ih to radi da se dijete ne bi rodilo u vanbračnoj zajednici, druga većina jer je tako "običaj", dok ona mala manjina radi to iz uspomena na davna vremena i pokušaja oživljavanja tradicije. Pod riječju "vjenčanje", dosta raje odmah pomisli na besplatnu pivu, rakiju, mezu .. Doduše ne mogu ih kritikovati jer sam jedan od njih, ali to je možda zbog toga što mi se do sad niko pravo blizak nije vjenčavao. Vjenčnje je ovjera ljubavi između dvoje ljudi koji se vole pred Bogom i pred svjedocima. Poslije vjenčanja slijedi život koji je mnogo puta ispričan i svi ga gotovo znamo. Malo skrenuh sa prvobitne teme ove teme, ali eto ...
Dakle u Bosni gdje je tradicija bila prisutna od pojave Turaka i traje evo haman 700 godina, počinje nestajati. Postoje tu još neke tradicionalne obitelji koji poštuju neke tradicije. Danas nikada nećete čuti mladića da pjeva serenadu, sevdalinku, pa čak i bilo koju drugu vrstu muzike, ispod prozora voljene. Danas nećete vidjeti kolo u kojem preovladava iskrena sreća i ispunjenost jer ćete vidjeti kolo koje ispunjava alkohol i bijeg od stvanosti. Danas nećete na svadbi vidjeti stare Bosanske instrumente i pjevače, nego ćete vidjeti razne Cece i ostale Grandlike idole .. Da ne ulazim dalje u to, osvrnite se malo na Bajramske, Božićne praznike i sami shvatite. Vidite da su ti vjerski praznici postali samo dani kada se vrijedi opiti. Također tu ima izuzetaka, ali to su većinom stariji ljudi ili mladići koji su učeni od strane tih ljudi. Ne kažem da bi sad trebali živjeti i poštovati svaku tradiciju, ali zar je toliko teško ispoštovati da se rodbina redovno posjećuje ? To i nije tradicija, već obaveza koju možemo svrstati u tradicije. Ima tu puno primjera a ja mislim da bi vam ipak bilo dosadno čitati sve što mi sad leži u mislima tako da ću taj dio preskočiti. Uglavnom, ovo može biti normalna diskusija iz samog razloga što ne zahtjeva prevelik IQ već samo dobro oko i sluh.
Tradicija umire a i ljudska sreća polahko za njom. Radujemo se stvarima kojima naši preci nisu. Novac je postao glavna okupacija života. Istina, bez njega se ne može živjeti, ali zamjenio nam je ono najsvetije : Ljubav i poštovanje. Znate o čemu govorim ako ste iole svjesni ovoga. Samo se pitam, do kojeg stepena će ovi preostali moći tu tradiciju održavati ? Da li će i njima nekada dosaditi ljudska pohlepa i mahanost kao i bezbriga za život i stvaranje njihovih pra deda / pra nana ?! Da li će moći održati nešto što svaki narod treba imati ? Ljudi su prije pokopavani sa kamenom i drvetom samo da se zna ko tu leži, a sada grade nebodere iznad svojih grobova. Počinjemo se ponašati kao drevni Egipćani, dakle umjesto da idemo naprijed, mi se vraćamo 5000 godina unazad. Osvrnite se malo i probajte shvatiti o čemu pričam.
Ko i juče daću vam neke kratke skretnice da ne odludate od teme kao što sam ja
- Šta mislite da li je naša tradicija paganska ili vrijedna poštivanja ?
- U kolikoj mjeri je ona nestala sa područija BiH ?
- Da li je novac postao ono što je ljubav bila prije ?
- Da li su ljudi postali toliko oholi da zaboravljaju tradiciju i njene atribute, te da samo misle na veću zaradu ?
- Šta mislite koliko mogu ljudi koji poštuju tradiciju još je držati u životima naroda ?
- Kada je život bio zdraviji ? Danas ili u prošlosti.
Kao i juče, nadam se uspjesnoj diskusiji i "pametnim" postovima. Pokusajte biti što iskreniji i pokušajte pisati da vas razumijemo ^^
I usput izvinjavam se na eventualnim pravopisnim greškama jer trenutno nisam sav svoj ^^
Neću posebno pretendirati na nekim uštogljenim izgovorima i biću otvoren, pisati iz srca, a nadam se da ćete i vi uraditi isto.
Kako se ljudi razvijaju, tako se i tradicije i događaji pomjeraju. Sjećamo se raznih običaja naših deda / nana (iz priča naravno
) te kako je njihov život bio puno zdraviji od današnjeg. Iako su se ljudi prije ženili / udavali i osnivali porodicu, pa je i izdržavali, sa 15-16 godina, što je nama danas, bar normalnima, ne zamislivo, njima je to bilo sasvim normalno. Imali su raznih tradicija oko vjenčanja, spremanja mlade, otpraćanja supružnika u život .. Danas, ne tako puno godina poslije, ljudi više nemaju tih običaja. Gotovo su iščezli i rijetko se pojavljuju u našim domovima i u našem prisustvu. Danas, za većinu parova, vjenčanje je samo formalnost i radnja. Većina ih to radi da se dijete ne bi rodilo u vanbračnoj zajednici, druga većina jer je tako "običaj", dok ona mala manjina radi to iz uspomena na davna vremena i pokušaja oživljavanja tradicije. Pod riječju "vjenčanje", dosta raje odmah pomisli na besplatnu pivu, rakiju, mezu .. Doduše ne mogu ih kritikovati jer sam jedan od njih, ali to je možda zbog toga što mi se do sad niko pravo blizak nije vjenčavao. Vjenčnje je ovjera ljubavi između dvoje ljudi koji se vole pred Bogom i pred svjedocima. Poslije vjenčanja slijedi život koji je mnogo puta ispričan i svi ga gotovo znamo. Malo skrenuh sa prvobitne teme ove teme, ali eto ... Dakle u Bosni gdje je tradicija bila prisutna od pojave Turaka i traje evo haman 700 godina, počinje nestajati. Postoje tu još neke tradicionalne obitelji koji poštuju neke tradicije. Danas nikada nećete čuti mladića da pjeva serenadu, sevdalinku, pa čak i bilo koju drugu vrstu muzike, ispod prozora voljene. Danas nećete vidjeti kolo u kojem preovladava iskrena sreća i ispunjenost jer ćete vidjeti kolo koje ispunjava alkohol i bijeg od stvanosti. Danas nećete na svadbi vidjeti stare Bosanske instrumente i pjevače, nego ćete vidjeti razne Cece i ostale Grandlike idole .. Da ne ulazim dalje u to, osvrnite se malo na Bajramske, Božićne praznike i sami shvatite. Vidite da su ti vjerski praznici postali samo dani kada se vrijedi opiti. Također tu ima izuzetaka, ali to su većinom stariji ljudi ili mladići koji su učeni od strane tih ljudi. Ne kažem da bi sad trebali živjeti i poštovati svaku tradiciju, ali zar je toliko teško ispoštovati da se rodbina redovno posjećuje ? To i nije tradicija, već obaveza koju možemo svrstati u tradicije. Ima tu puno primjera a ja mislim da bi vam ipak bilo dosadno čitati sve što mi sad leži u mislima tako da ću taj dio preskočiti. Uglavnom, ovo može biti normalna diskusija iz samog razloga što ne zahtjeva prevelik IQ već samo dobro oko i sluh.
Tradicija umire a i ljudska sreća polahko za njom. Radujemo se stvarima kojima naši preci nisu. Novac je postao glavna okupacija života. Istina, bez njega se ne može živjeti, ali zamjenio nam je ono najsvetije : Ljubav i poštovanje. Znate o čemu govorim ako ste iole svjesni ovoga. Samo se pitam, do kojeg stepena će ovi preostali moći tu tradiciju održavati ? Da li će i njima nekada dosaditi ljudska pohlepa i mahanost kao i bezbriga za život i stvaranje njihovih pra deda / pra nana ?! Da li će moći održati nešto što svaki narod treba imati ? Ljudi su prije pokopavani sa kamenom i drvetom samo da se zna ko tu leži, a sada grade nebodere iznad svojih grobova. Počinjemo se ponašati kao drevni Egipćani, dakle umjesto da idemo naprijed, mi se vraćamo 5000 godina unazad. Osvrnite se malo i probajte shvatiti o čemu pričam.
Ko i juče daću vam neke kratke skretnice da ne odludate od teme kao što sam ja
- Šta mislite da li je naša tradicija paganska ili vrijedna poštivanja ?
- U kolikoj mjeri je ona nestala sa područija BiH ?
- Da li je novac postao ono što je ljubav bila prije ?
- Da li su ljudi postali toliko oholi da zaboravljaju tradiciju i njene atribute, te da samo misle na veću zaradu ?
- Šta mislite koliko mogu ljudi koji poštuju tradiciju još je držati u životima naroda ?
- Kada je život bio zdraviji ? Danas ili u prošlosti.
Kao i juče, nadam se uspjesnoj diskusiji i "pametnim" postovima. Pokusajte biti što iskreniji i pokušajte pisati da vas razumijemo ^^
I usput izvinjavam se na eventualnim pravopisnim greškama jer trenutno nisam sav svoj ^^

ionisove igre". Sam Meša Selimovic je rekao da je "njegova" tradicija paganska. Eh sad neki su sebi prisvoili te paganske običaje, a neki su ih i odbacili. Sve se danas radi radi novca, novac sve odredjuje. Mi idemo u škole kako be nešto naucili, usvojili znanje i na kraju to znanje prodali.
Ali razumijem te, tesko je napisato nesto veliko a da ti milion drugih stvari ne padne na pamet...
!