Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija Zaključana

Laksi odabir graficke kartice

766 pregleda · 19 odgovora · otvorena 30.01.2010. u 15:11

Evo da završim djelo koje smo kolega nc I ja poceli (više on nego ja al eto).Svako kome treba grafička kartica može ovde naći nešto za sebe, da ne mora dizati temu.Po performansama i cijeni su tu negdje, koliko se može naći na našem tržištu.

Do 70 KM:
ATI HD 4350, 512MB DDR2, 64-bit - 70KM
Nvidia GeForce 8400 GS, 512MB DDR2, 64-bit - 70KM

Od 70 do 140KM:
ATI HD 4650, 1GB DDR2, 128-bit - 130KM
Nvidia GeForce 9500 GT, 512MB DDR3, 128-bit - 120KM

Od 140KM do 220KM
ATI HD 4830, 512MB DDR3, 256-bit - 210KM
Nvidia GeForce 9800 GT, 512MB DDR3, 256-bit - 220KM

Od 220KM do ~280KM
ATI HD 5750, 1GB DDR5, 128-bit - 290KM
Nvidia GeForce GTS 250, 1GB DDR3, 256-bit - 280KM

Od 280KM do 340KM
ATI HD 4870, 1GB DDR5, 256-bit - 320KM
Nema, ako ko nadje bice izmjena

Od 340KM do 400KM
ATI HD 5770, 1GB DDR5, 128-bit - 360KM
Nvidia GeForce GTX 260, 896MB DDR3, 448-bit - 390KM

Od 400 pa na dalje
HD 4890, 1GB DDR5, 256-bit - 430KM
GeForce GTX 275, 896MB DDR3, 448-bit - 500KM
HD 5850, 1GB DDR5, 256-bit - 600KM
HD 5870, 1GB DDR5, 256-bit - 800KM

Preuzeto sa plus.ba
P.S. Bez glupih postova.
Tu koristim mada mi je prvobitna zamisao bila :
Nvidia GeForce GTS 250, 1GB DDR3, 256-bit - 280KM

Ali jebiga nije se imalo para ^^

Inace tema ce posluziti svakome. Ko ima para nek uzme 250 gts ko nema nek uzme 9500 gt ^^
jarane HD 5870 je 740 km u genelecu a u srbiji oko 650km pa takoo da nije 800:D
Fino napisano, ali nije stvar u tome. Vecina vas samo ljudima nabraja graficke kartice i njihove cijene to mozda nekima pomaze, ali pravi odabir graficke kartice se radi na sljedeci nacin:
- Danas na trzistu grafickih kartica imamo dva velika proizvodjaca a to su ATi i Nvidia..
-Mnogi od vas pri kupovini grafickih kartica gledaju kolicinu RAM-a koji ona posjeduje misleci da sto ga je vise to je bolja graficka. Medjutim u tome nije stvar, kod tog grafickog RAM-a najbitnija je njegova brzina. primjer mnogo je bolja graficka sa 256 MB GDDR5 RAM-a nego graficka sa 1024 MB GDDR2. GDDR5 RAM je mnogo brzi i omogucava veci protok podataka po jednom ciklusu.
-Neki ce odmah pomisliti eh Nvidia graficke imaju samo GDDR3 RAM a ATi graficke imaju GDDR5 i one su mnogo bolje. Da je Ati brzi po pitanju RAM-a to je tacno ali sljedeci faktor kod grafickih kartica je Shader on ima svoju verziju i svoju radnu frekvenciju. Sto je bolja verzija to je bolje medjutim veoma je vazna i njegova frekvencija eh tu dolazi do jedne velike razlike izmedju ATi i Nvidie. Nvidia ima puno vecu frekvenciju Shader-a na tako velikom taktu nije potrebna velika brzina RAM-a dok ATi ima sporiji shader i njemu je potreban mnogo brzi RAM da bi nadoknadio gubitke zbog male frekvencije shader-a. Shader vam direktno utice na cjelokpunu obradu slike u grafickoj kartici.
-Ista razlika je i u brzini GPU-a Nvidia ima sporiji jer to sve nadoknadjuje veoma velikom brzinom shader-a. ATi svoj sporiji shader nadoknadjuje brzim GPU-om i brzim RAM-om.

Eh sad na vama je da se odlucite koju cete da kupite nvidia ili ati. Takodjer u tome se i krije jedan dio istine oko velike cijene Nvidia grafickih kratica u odnosu na ATi grafe. nvidia se koncentrise oko shader-a i njegovu brzinu veoma povecava i stalno ga unaprjedjuje aa GPU prepusta korisnicima ostavljajuci ga na bzanoj frekvenciji tako da ga mozete clock-ovati po svojo volji. Ljudi na vama je da izaberete nekad najnovije neznaci i najbolje aa tako i najskuplje neznaci i najbolje postoji jos faktora koji uticu na performanse ali ovo su neki od glavnih. Eto toliko od mene :D
moja preporuka je za sada ati
ati je definitvno sa 5000 serijom pokorio nvidiu
5850 je brza od gtx 285 to je samo jedan primjer.
dok u ponekim testovima 5870 parira sa gtx 295
ali ak imate para sto ne ici na 3 gtx 285 ili dvije gtx 295.
ja bih bio presretan i s jednom GTX 295-EVGA-overclock version ili XFX,nista mi vise i ne bi trebalo,bar 2. godine. :D
oni koji hoce najbrze na svijetu nek idu na 5970.
najbrza graficka na svijetu.sve premasuje
Leopard_st je napisao/la:
oni koji hoce najbrze na svijetu nek idu na 5970.
najbrza graficka na svijetu.sve premasuje
daj ti men jarane 500evrića za hd 5970 i imaću je za 2 sata
razmisljam da tu uzmem ili ipak ovu 9800, helppp
Buzzard je napisao/la:
razmisljam da tu uzmem ili ipak ovu 9800, helppp
ako imaš para onda definitvno 9800gt
puno bolja

iako bi za te pare mogao uzeti 4850 koja košta tu negdje kao 9800gt ali je bolja..
S1LV3R_KN1GHT je napisao/la:
Fino napisano, ali nije stvar u tome. Vecina vas samo ljudima nabraja graficke kartice i njihove cijene to mozda nekima pomaze, ali pravi odabir graficke kartice se radi na sljedeci nacin:
- Danas na trzistu grafickih kartica imamo dva velika proizvodjaca a to su ATi i Nvidia..
-Mnogi od vas pri kupovini grafickih kartica gledaju kolicinu RAM-a koji ona posjeduje misleci da sto ga je vise to je bolja graficka. Medjutim u tome nije stvar, kod tog grafickog RAM-a najbitnija je njegova brzina. primjer mnogo je bolja graficka sa 256 MB GDDR5 RAM-a nego graficka sa 1024 MB GDDR2. GDDR5 RAM je mnogo brzi i omogucava veci protok podataka po jednom ciklusu.
-Neki ce odmah pomisliti eh Nvidia graficke imaju samo GDDR3 RAM a ATi graficke imaju GDDR5 i one su mnogo bolje. Da je Ati brzi po pitanju RAM-a to je tacno ali sljedeci faktor kod grafickih kartica je Shader on ima svoju verziju i svoju radnu frekvenciju. Sto je bolja verzija to je bolje medjutim veoma je vazna i njegova frekvencija eh tu dolazi do jedne velike razlike izmedju ATi i Nvidie. Nvidia ima puno vecu frekvenciju Shader-a na tako velikom taktu nije potrebna velika brzina RAM-a dok ATi ima sporiji shader i njemu je potreban mnogo brzi RAM da bi nadoknadio gubitke zbog male frekvencije shader-a. Shader vam direktno utice na cjelokpunu obradu slike u grafickoj kartici.
-Ista razlika je i u brzini GPU-a Nvidia ima sporiji jer to sve nadoknadjuje veoma velikom brzinom shader-a. ATi svoj sporiji shader nadoknadjuje brzim GPU-om i brzim RAM-om.

Eh sad na vama je da se odlucite koju cete da kupite nvidia ili ati. Takodjer u tome se i krije jedan dio istine oko velike cijene Nvidia grafickih kratica u odnosu na ATi grafe. nvidia se koncentrise oko shader-a i njegovu brzinu veoma povecava i stalno ga unaprjedjuje aa GPU prepusta korisnicima ostavljajuci ga na bzanoj frekvenciji tako da ga mozete clock-ovati po svojo volji. Ljudi na vama je da izaberete nekad najnovije neznaci i najbolje aa tako i najskuplje neznaci i najbolje postoji jos faktora koji uticu na performanse ali ovo su neki od glavnih. Eto toliko od mene
Nisu svi techno geek-ovi.Ovde 90% foruma je zaludjeno kanterom pa im i ne treba graficka kartica skuplja od ~200KM.
S1LV3R_KN1GHT je napisao/la:

Eh sad na vama je da se odlucite koju cete da kupite nvidia ili ati. Takodjer u tome se i krije jedan dio istine oko velike cijene Nvidia grafickih kratica u odnosu na ATi grafe. nvidia se koncentrise oko shader-a i njegovu brzinu veoma povecava i stalno ga unaprjedjuje aa GPU prepusta korisnicima ostavljajuci ga na bzanoj frekvenciji tako da ga mozete clock-ovati po svojo volji. Ljudi na vama je da izaberete nekad najnovije neznaci i najbolje aa tako i najskuplje neznaci i najbolje postoji jos faktora koji uticu na performanse ali ovo su neki od glavnih. Eto toliko od mene :D
ovo sto ti govoris ovdje ocito hvaljene nvidie i pljuvanje po ati-u
ovo jest ovako na papiru ali u realnosti je drugacije
fermi po paper launchu bi trebo biti do 50 posto brzi od 5870
ali u realnosti je oko 15% brzi
jos nesh za neki 950 usd kupis jednu 5970 i jednu 5870
trebaju ti 1250 usd da kupis dva fermi i jos neko third party vodeno hladjene ovaj ati setup sto sam reko je itekako brzio od dva fermi a
suiCidal je napisao/la:
Nisu svi techno geek-ovi.Ovde 90% foruma je zaludjeno kanterom pa im i ne treba graficka kartica skuplja od ~200KM.
A što je najgore lik iznad priča gluposti

očito je da svima preporučuje nvidiju iz nekog njemu znanog razloga (ima nvidia grafu u kompu,neki nvidia fanboy mu to ispričao...)

činjenica je da je ati bolji buy u gotovo svakom segmentu grafa
dosta dugo slažem konfe i ne sjećam se kad sam zadnji put stavio nekome u konfu nvidia grafu
ne zato što ne volim nvidiju,nego zato što atijeve kartice trenutno daju više za cijenu koju se mora platiti da bi se nabavile

što se mene tiče,i 5870 je neisplativ pokraj 5850 jer ne daje toliko bolje performanse koliko je skuplji od 5850 koji je za mene best-buy

gtx480 je jednostavno preskupa i prevruća kartica
to bi se možda i moglo prožvakati da daje dosta bolje performanse ali je ona po tome bliža 5870 a po cijeni 5970 (skuplja 1000kn od 5870,jeftnija 500kn od 5970)

a što se tiče overclockinga kartica,ne može se reći da se nvidia išta bolje kloka od atija
ne mogu reći ni da je obrnuto...

a overclocking je strani pojam za 90 % foruma,tako da...
jarane u potpunosti se zlazem
za cijenu 2 fermi kao sto sam rekao u mom proslom postu mogu uzet 5970 i 5870.mogu se spojit zato sto oba dpu iste generacije.cak ovakav setup kosta dobhir 400-500km manje od dva fermi s obzirom da treba neku napojnu od 350km i kuciste od 300km za puno coolera 3 minimalno
THE_BEST je napisao/la:
A što je najgore lik iznad priča gluposti

očito je da svima preporučuje nvidiju iz nekog njemu znanog razloga (ima nvidia grafu u kompu,neki nvidia fanboy mu to ispričao...)

činjenica je da je ati bolji buy u gotovo svakom segmentu grafa
dosta dugo slažem konfe i ne sjećam se kad sam zadnji put stavio nekome u konfu nvidia grafu
ne zato što ne volim nvidiju,nego zato što atijeve kartice trenutno daju više za cijenu koju se mora platiti da bi se nabavile

što se mene tiče,i 5870 je neisplativ pokraj 5850 jer ne daje toliko bolje performanse koliko je skuplji od 5850 koji je za mene best-buy

gtx480 je jednostavno preskupa i prevruća kartica
to bi se možda i moglo prožvakati da daje dosta bolje performanse ali je ona po tome bliža 5870 a po cijeni 5970 (skuplja 1000kn od 5870,jeftnija 500kn od 5970)

a što se tiče overclockinga kartica,ne može se reći da se nvidia išta bolje kloka od atija
ne mogu reći ni da je obrnuto...

a overclocking je strani pojam za 90 % foruma,tako da...
Hheheheee greska nisam fan Nvidia grafickih kartica koristim ATi iz jednog razloga zato sto imaju mnogo bolji imjer cijene i performansi. Sto se tice Nvidie oni su jednostavno grupa ljudi kojima je trebalo 10 godina da kopiraju dual GPU tehnologiju koju su kupili od 3DFX-a koji je propao a 3DFX je 1995 godine imao dual GPU grafu. Nazalost kada sam saznao da je Nvidiji trebalo toliko godina da kopiraju tu tehnologiju za mene su permanentno pali u ocima...
Planiram uzeti 5750 1gb GDDR 5 mozete mi reci nesto o ovoj jeli dobra ne razumijem se najbolje u grafice ocu li sa njom moci igrati Splinter Cell Conviction na High detalje i tako to procesor ocu Amd phenom II x4 840

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.