Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Problemi konekcije i njihova moguca resenja

149 pregleda · 10 odgovora · otvorena 20.01.2010. u 16:05

[Najcesci problemi konekcije i moguca resenja]

Posto su kod nas konekcije takve, da je snijeg dovoljan da konekcija fail-a, kod takvih slucajeva tesko se sta moze uraditi.
Inace, kod svakog problema konekcije, ljudi prvo resetuju modem (iz navike), neki cak idu i disable / enable / repair i onda postavljaju temu na g.ba
Iako je resetovanje modema, disable / enable / repair u vecini slucajeve konstruktivno resenje, moze se desiti da vam to nece osposobiti konekciju. Pojam konekcije u BiH se veze da imas sto vecu brzinu i limit dw (po mogucnosti 10mb flat ), jer vecina likova pri prikljucku ne gledaju stabilnost konekcije. Kasnije, kada shvate da im brzina i limit ne donose nista jer jednostavno na netu mogu biti dovoljno da skinu pjesmu i pade konekcija ... Tada se fataju za glavu i kukaju sto je u najmanju ruku retardirano resenje. Kao sto sam vec naveo, pri vremenskim nepogodama ako vam je konekcija pala, ili u najboljem slucaju usporila (mada se desi da nista nebude, al' to kad klanjate nafile namaz), tesko da ista mozete uraditi, nego cekati. Kod HS-Hkba kad nestane konekcije nestane i programa na TV-u tako da je bas kriza. Al' eto da ne pricam previse da predjem malo na probleme ...

1.Pri konektovanju moze vam se desiti da vam izbaci poruku oko ne otvorenog porta.. Iako ovaj problem rjesava obicni reset modema, dobro bi bilo da posjetite ovu stranicu, nadjete svoj router i procitate kako otvoriti portove. U slucaju da ne radi reset modema, ovo ce vam znanje dobro posluziti.

2.Pri konektovanju na internet, moze doci poruka da vam username / password nije tacan. Koliko god puta vi resetovali ili ne znam sta radili opet ce vam se ponavljati. Ne znam zasto se to desava, ali kao da windows mjenja passworde od konekcije ... Dakle pri ponovnom spajanju, samo napisite svoj pw i konektovat ce se.

3.Evo prethodnih mjeseci, nasu je jadnu drzavu pocelo fatati ovo automatsko konektovanje. Velika vecina je vec na ovome, a oni sretnici sto nisu strahuju kad ce biti. Inace evo prije par dana bezveze trazim po netu rjesenje za ovakve probleme i slucajno naletim na jedan post na bug.hr o ovome. Dakle stavit cu c/p pa vi provjerite radi li (ja nisam, jer je kod mene i dalje staro konektovanje )

Nakon što se pojavi kučica za prijavu pod username upisati:
admin, a pod lozinku: 0000. Nakon što se pojavi glavni izbornik
ići na Run wizard - Next - Odabrati vremesku zonu -
Odabrati PPPoE/ konfiguraciju - Upisati username i lozinku koju
ste dobili od T-coma ili nekog drugog internet providera, u polje
VPI upisati 0, a u polje VCI upisati 33, connection type je
PPPoELLC. Nakon toga otići na restart. Nakon što se restartira
otići pod Tools - System - Save and rebot.

4.Eh kao sto sam vec naveo dosta raje poslije (ili prije) resetovanja modema pokusava repair / disable / enable.
Ako vam pri repairu izbaci poruku da ip adresa nije mogla biti refresovana (uglavnom nesto u tom smislu ...), pokusajte staviti manualnu ip adressu (Start / Connect To / Show All Connections / Desni Klik / Propitets / Internet Protocol (TCP/IP) / Propitets / Mjenjate IP adressu, dns i Subnet po potrebi). Ip adressu probajte neku koju ste prije vidjali prije konektovanja, Subnet stavite 255 : 255 : 255 : 0 isto ponovite sa getwayom i dns-om.
U slucaju da nije uspjelo, vratite na default, resetujte modem (zapravo izbacite te ga na jedno 10 - 15 min) i probajte. U slucaju da ni to nije uspjelo probajte izgasiti FW ili AV. Ako vam se pri tom pojavljue porukica nesto "Local Area Connection - Limit or no connectivity", ako ste dobili kakav CD uz modem, probajte sa njega install / reinstal drivere, ako imate usb kabal (od konekcije), probajte prebaciti na njega ili vratiti na default.
Ako ni to ne uspije, postoji mogucnost da vam je neki virus blokiro konektovanje, probajte skenirati sa AV-om, pobrisati temp fileove, fixat registry itd.
Ako bas ni to ne uspije, ne ostaje vam nista nego da ih zovete. U sustini jedno od ovoga bi moglo uspjeti.
Moze se desiti da je do njih, pa uvijek prije zvanja provjerite kod frenda koji ima istu konekciju da li mu je konekcija uredu.

5.Takodjer jedno od mogucih resenja bi bilo pravljenje nove konekcije. Inace kreiraje konekcije je gore objasnjeno, ali nije na odmet jel ..
Control Panel / Network Connections / Create New Connection (inace evo sve objasnjeno u slikama)

6.U slucaju da vam konekcija cesto pada, a da nisu vremenske ne pogode, trebali bi preko noci iskljucivati modem skor dakle. Bez KABLA u njemu, i staviti ga na neko toplo/hladno mjesto (da nekazem mlako ). Ovo se moze desiti zbog nedovoljnog dotoka struje, prevelikog napona, "umora" ili sta vec, uglavnom zbog neke vrste preopterecenosti.

7.Ako vam laga u bilo kojoj igrici (online ofc) a npr. u CS-u rate-ovi su ok, moguce je da nesto "grize" konekciju. Provjerite da vam torrent nije ukljucen, u procesima ostavite samo ono NAJVAZNIJE sto je potrebno za rad sistema, ofc. pogasite msn / vent / mozzila / av i shits like that.

Nevjerujem da sam nabrojao sve probleme (kako cu kad ih vise od 7 nisam imao), ali ja mislim da sam pomogao koliko toliko. Inace pojam fixanja konekcije je predug i presirok da bi se napisao u jednoj temi, jer ovi problemi u Bosni (gdje je vecinom nevrijeme i ne dovoljan signal koji vam oslobadja provider) su vecinom navedene prirode, dok su u razvijenim zemljama vecinom virusi, ometanje frekvencije (radi whoknowwhy), prekid signala raznoraznim sranjima itd.
Uglavnom, ja sam otprilike opisao kako bi ste mogli fixat konekciju bez da zovete podrsku, ali opet ako nista ne pomogne ima podrska.
I da, kada god promjenite IP, radilo ne radilo, predlazem da vratite na stari, takodjer bi bilo pogodno da izgasit FW (firewall) ali ako ste od onih sto se "boje" da ce biti hakani, onda ga ostavite on. Takodjer u neku ruku i AV malo usporava konekciju (samim tim da pri downloadu moze pazljivo pregledati file) pa ako nista ne skidate a surfate 1-2 stranice (g.ba, face, google (al' ono surf k'o surf)) mozete ga izgasiti.

Toliko od mene baj baj

Napomena : Text pisan u wordpadu, izvinjavam se na eventualnim greskama i predugom uvodu
Fino.

Dajte momku aplauzich.
Uh što ga momak razradi svaka čast na ovome, pola nisam skonto mrsko mi 2put čitat sad ozbiljno predobro uradjeno, trebo si za primjer uzimat starNET koji je flat i kojem je dovoljno kap kiše da se konekcija gubi
uh smorio se dok sam procito , ima dosta toga korisnog
dobar like it ~
Kratko i jasno.
Veče probleme mi ne možemo riješit.Mi možemo ponovo kreirat konekciju uraditi repair,enable/disable i rr modem/PC, i naravno tko zna konfigurisat modem ili ruter.
U večini ISP(internet service provider)-a rade osobe(nemogu reči nestručne jer ipak imaju neko znanje) koje slabo znaju prenijet znanje, u to sam se uvjerio u više navrata, jer sam mjenjao ISP-e.
Uglavnom naša država je zaostala u konekciji, jer slabo koji ISP se može pohvalit stabilnom i kvalitetnom konekcijom.
Veči problemi se stvaraju zbog loše infrastrukture samo mreže, pa se dešavaju problemi sa signalom, frekvencijom itd.itd.
Uglavnom da neduljim to je ta neka problematika konekcije u BiH.
Svak ko ima pristup netu zna kreirat konekciju.
Ugl. dobar text i nadam se će se smanjit teme raznih problema......
Kad smo vec kod konekcija ja imam jedan problem pa da ne otvaram novu temu pitam se da li mi neko moze ovdje pomoci.

Znaci zadnjih mjesec dana dok igram Counter-Strike ping se nekoliko puta znaci dici na 300-400 i tako bude par minuta i vrati se u normalu.
Virusa nema sto posto,ccleanerom ocisceno smece.
Osim formata , da li ima neko drugo rijesenje ?
Ili jednostavno moli Boga da dođe konekcija
skyx je napisao/la:
Kad smo vec kod konekcija ja imam jedan problem pa da ne otvaram novu temu pitam se da li mi neko moze ovdje pomoci.

Znaci zadnjih mjesec dana dok igram Counter-Strike ping se nekoliko puta znaci dici na 300-400 i tako bude par minuta i vrati se u normalu.
Virusa nema sto posto,ccleanerom ocisceno smece.
Osim formata , da li ima neko drugo rijesenje ?
Ako je na jednom serveru moze biti da je do servera.
Probaj ono standardno oko CS-a (ofc izbrisi valve folder save ono najvaznije).
Ako je na svakom serveru, moze opet biti da ti nesto grize konekciju, da ti je sputava.. Pogledaj malo sumnjive procese, ccleaner ne moze ocistiti viruse vec samo zabacena i ne iskoristiva sranja.
Probaj sa nekim AV-om full long detail kako hoces scan pa javi
empty_king je napisao/la:
Ako je na jednom serveru moze biti da je do servera.
Probaj ono standardno oko CS-a (ofc izbrisi valve folder save ono najvaznije).
Ako je na svakom serveru, moze opet biti da ti nesto grize konekciju, da ti je sputava.. Pogledaj malo sumnjive procese, ccleaner ne moze ocistiti viruse vec samo zabacena i ne iskoristiva sranja.
Probaj sa nekim AV-om full long detail kako hoces scan pa javi
Bas nedavno izbriso sve iz valve foldera.Nisam ja cccleanerom namjeravao cistiti viruse neg onako kazem,nabrajam sta sam uradio.
Imam AVG i on je sve rjesio.Procese sam gledo,nema nish sumnjivo samo oni standarni i par od programa, ali pogasim te od programe . Naizgled sve bi trebalo biti udure ali nije

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.