Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[Tut] Defragmentacija

365 pregleda · 12 odgovora · otvorena 18.01.2010. u 14:59

Odlučio sam se da ovo napišem nakon što sam prije 10ak dana bio sa Rešadom na kafi i on mi o ovome napričao masu stvari o kojoj prije nisam imao pojma, a veoma je korisna. Smatram da nisam jedini koji je rijetko defragmentovao particije, jer nisam bukvalno znao koja je svrha toga, stoga evo ...

• Kao prvo, da kažem šta je defragmentacija
Defragmentacija je proces smanjivanja fragmentacije fajlova vašeg računara.

• Zašto se vrši defragmentacija ?
Da bi se pojedinačni dijelovi svakog fajla smjestili gusto jedan iza drugog, te se na taj način stvorila što veća „polja“ praznog prostora.

• Kako nastaje fragmentacija ?
Zamislite to ovako. Ovo je vaš (moj) disk, u potpunosti bez fragmenata :

Disk izgleda ovako ako je sve na njemu redovno ispisivano, te ništa prethodno nije uklanjano, tj. ako ste samo nanosili fajlove na njega (instalirali igre, prebacivali slike, itd.), a niste ništa brisali (niste ništa uninstall-irali, brisali dokumente, itd.). Tako je sav dotadašnji iskorišteni prostor na disku gusto zbijen (1) i ostatak prostora na disku je jedna kompletna cjelina (2).

Zamislite sada da brišete nešto sa diska. Eto npr. hoćete da uninstall-irate Assassin’s Creed. Njegova težina je oko 7GB, što bi otprilike na mom disku vizuelno iznosilo ovoliko :

Pretpostavimo da ste ga instalirali prije nekih 20ak dana, tako da se on sada nalazi ovde negdje :

Nakon brisanja Assassin’s Creed-a vaš disk će izgledati ovako :

Tako da sada kada budete nešto smiještali na disk, to će početi od prve prazne tačke na njemu, a ona se sada nalazi na mjestu gdje je nekada bio Assassin’s Creed.

Zamislite da sada hoćete da instalirate Dragon Age, čija veličina iznosi ~15GB. Kada bi ste to uradili, vaš disk izgledao bi ovako :

Istaknuta područja predstavljaju fajlove koji čine vaš Dragon Age instalacioni folder. Ali kao što vidite, ti fajlovi nisu ispisani iz jednog dijela, nego je prvo popunjen prazan prostor na kojem se nekada nalazio Assassin’s Creed, pa je tek onda nastavljen ispis po ostatku diska. Ovo će uzrokovati sporiji rad Dragon Age-a, štopanje i svašta nešto što vi nikako ne želite.

• Kako spriječiti ovo ?

Moja preporuka vam je da nakon uninstall-acije I brisanja svakog foldera iole većeg od 1GB izvršite defragmentaciju diska. Tako vam se neće dešavati da je vaš disk nakon nekog vremena pretrpan fragmentima I gotovo svakom programu je potrebno duplo više vremena da se digne, nego inače.

• Premještanje unmovable files-a (sistemskih fajlova)

Ovaj problem su imali mnogi, pa I ja. Googlao sam I googlao, ali gotovo nigdje nisam pronašao riješenje, dok slučajno nisam naletio na post jednog momka, koji mi je pomogao da to riješim, pa bih da to podjelim sa vama.

Dakle, često vam se može desiti da se, uslijed dugog vremenskog perioda u kojem niste defragmentovali disk, sistemski fajlovi prebaci na sami kraj particije na kojoj se nalaze. I to onda izgleda ovako :

Sada kada bi ste željeli da napravite novu particiju, ne bi ste sa ove mogli „odsjeći“ ništa, jer je njen kraj popunjen. Da bi ste to uradili potrebno vam je sledeće :

• PerfectDisk 10

Program koji kada pokrenete izgleda ovako :

Vi ćete uraditi sledeće. Čekiraćete [x] Boot Time :

Nakon toga restartujte računar i samo pustite program da odradi svoje. Kada se podigne sistem skenirajte tu particiju i nakon toga trebala bi izgledati ovako nekako :

Toliko od mene. Veliki dio zasluga ide Rešadu.

"Pobjeći od svega
u stvari je lako,
ako zažmuriš jako ..."

Trebao si dodat šta znači fragmentacija.

Fragmentacija je zapisivanje datoteke ili fajla na više mjesta na disku, e onda nakon ovog ide pojam defragmentacija.

Inače dobar tut svaka čast.Ide u kolekciju all in one.

hole: ma imaš 1337 programa za defragmentaciju a svi rade na isti fazon.
A, koja je razlika između ovog programa i onog koji dolazi sa svakim Windows-om ?

Mislim, da li ovaj tvoj 'bolje obavlja posao', ili, što je sasvim NEvjerovatno, uopšte nisi znao za ovaj Windows-ov pa ga nisi ni spomenuo ?
Kralju,

Eo i Mirza je fino objsnio svaka cast.
A i tebi stvarno vidi se potrudio si se :)
GL
Vrsim def. 1 sedmicno i bez brige sam evo prije par minuta se zavrsila
skile je napisao/la:
Trebao si dodat šta znači fragmentacija.

Fragmentacija je zapisivanje datoteke ili fajla na više mjesta na disku, e onda nakon ovog ide pojam defragmentacija.

Inače dobar tut svaka čast.Ide u kolekciju all in one.

hole: ma imaš 1337 programa za defragmentaciju a svi rade na isti fazon.
Ja to sve radim preko TUNE UP-a i sve je super.
4rm4n1 je napisao/la:
A, koja je razlika između ovog programa i onog koji dolazi sa svakim Windows-om ?

Mislim, da li ovaj tvoj 'bolje obavlja posao', ili, što je sasvim NEvjerovatno, uopšte nisi znao za ovaj Windows-ov pa ga nisi ni spomenuo ?
Taj ne može premještati sistemske fajlove, ilitiga uopšteno fajlove veće od 2-3GB
Prejak TUT

Vidi se da si zaslužio moda
4rm4n1 je napisao/la:

Razlika je ogromna.
Prije svega, windowsov defregmenter je dosta neoptimizovan, radi mnogo sporije, tromiji je i nema nikakve napredne opcije.
I on ne popunjava disk od samog pocetka ako bas ne mora, nego "sastavi" file na prvom slobodnom mjestu gdje moze stati.

Imas mnogo komercijalnih defregmentera koji svoj posao obavljaju savrseno.
Meni licno jabolj (ja ga koristim) jeste O-O Defregmenter.
Imas hrpu opcija kako zelis defregmentovati disk.
Imas opcju da ti fajlove upise po abecednom redosljedu, da cisto sve fajlove "baci" na pocetak diska, zatim po velicin fajla, po datumu zadnjeg pristupa, po datumu zadnjeg pisanja.
Ima i stealth opcija. Defragmenter radi non stop, i cim nesto pises on pokusava da fiel upise kako treba i na osnovu postavki.
Rad se ni ne osjeti, ali mnogo pomaze.

Zatim imas boots defragmentaciju. Defragmentuje ti disk prije pokretanja citavog sistema (samo se ucita odredjeni dio, samo jezgro sistema).
Na taj nacin ti moze defragmentuje sistemske fajlove koji se inace ne mogu defragmentovati.

Zatim imas i opcije namjestanja pozadinskog rada i namjene racunara.
Imas 3 opcije.
Da ti je Desktop Racunar, da je Serverski racunar i da je Gamerski racunar. Odabir izmedju ove 3 funkcije moze mnogo uticati jer zavisno od toga zasta se racunar koristi, zavisi koliko, kada i gdje nastaje fragmentacija fajlova i to program moze sprijeciti.

imas jos mali milion prednosti drugih defragmentera u odnosnu na Microsoftov.

Ali naprimjer mozes pogledati i sistem kao sto je Linux. Na linuxu nemas potrebe za Defragmenterom jer je funkcija koja upravlja datotekama dovedena skoro do savrsenstva.

@v3Tr0x

Hvala za credits. Sada moze aplauz.
hehe ali ako imate vistu nije samo dovoljan ovaj program nego fvec neki jos za ciscenje pa imate:auslogics boostsped,ccleaner itd...

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.