Dobar drani dragi moji,da pređem odma na stvar.Naime oni koji mi mogu pomoci jesu oni gameri koji žive u Goraždu,a možda i neko drugi.Ovako moja porodica i još njih par prikupila je materijalnu pomoc za jednu porodicu iz Goražda,tacnije za dvije curice koje žive sa nanom i dedom bez roditelja
Ono što znam jeste da se prezivaju Halilović i da žive u Goraždu.Od vas su mi sve informacije dobrodošle (adresa i ostalo).
Bodova nemam više al ce neki mod dodati koji aplauz onome ko da potrebne informacije.
Dženana i Dženita Halilović nagrađene su za svoj odličan uspjeh u školi, te su u šopingu sa direktoricom humanitarne organizacije „Most prijateljstva“ Šeherzadom Vakilzadeh provele par sati. Društvo im je pravila i njihova nana Zineta, koja je pazila da ono što odaberu ne bude preskupo.
Vakilzadeh je odlučila da djevojčicama, koje sa dedom i nanom žive u devastiranoj kući u selu Brda, vrati osmijeh na lica, koja su okamenjena nakon smrti majke i odlaska oca.
Prekjučer je u tome barem djelimično uspjela. - Dženita i Dženana su kao i moje dvoje djece. Donijela sam im poklone i iz Njemačke, a nadam se da su odabrali nešto što im se sviđa. Što se tiče njihove kuće, materijal je spreman i može sutra početi gradnja, ali problem je zemljište i nadam se da će nam premijer pomoći i da će do kraja godine biti bliže gradu - kaže nam Vakilzadeh.
Zahvaljujući ovoj humanoj i istrajnoj ženi u BiH je izgrađeno više od 2.000 kuća, od Cazina, Sanskog Mosta i Velike Kladuše, do Goražda, Višegrada i Čajniča. Osim kuće, porodice su dobile i pomoć za ekonomsku održivost, a nekoliko pacijenata plaćene troškove liječenja u Njemačkoj.Više od 30 mladih završilo je fakultete i dobilo posao. Među njima 80 posto djece bez roditelja. Sa stipendijama „Mosta prijateljstva“ trenutno ih studira 15 iz cijele BiH.
- Na momenat izgubim snagu, kad mi bude jako teško sjednem u auto, vozim i plačem ... ali kad vidim da ta moja djeca bez roditelja imaju uspjeha, dobiju kuću ili nešto, to mi daje energiju da nastavim - kaže neumorna Vakilzadeh.
eto tu se spominje da zive u nekom selu Brda
EDIT:
Na prijedlog vijećnika Velije Katice, Općinsko vijeće sarajevske općine Centar odobrilo je novčanu pomoć porodici Halilović iz Brda kod Goražda, Zineti i Salki koji se već godinama staraju o unukama Dženiti i Dženani.
Hiljadu KM Zineti i Dženiti jučer je uručio načelnik općine Centar Dževad Bećirević. - Ovu donaciju uručujemo kao jednokratnu pomoć, stimulaciju tim djevojčicama da uče i završe školu - kazao je Katica.
- Puno mi je lakše kako su mi dobri ljudi počeli pomagati i svima im se zahvaljujem. Ljudi su mi obećali dok sam živa da će im i kuću napraviti, da znam gdje ću djecu ostaviti i to bi mi još jedina želja bila - kazala je Zineta.
Materijal za izgradnju nove kuće odličnim učenicama OŠ „Ilovača“, nakon teksta u „Avazu“ o sudbini djevojčica poslije smrti majke i odlaska oca, obećala je direktorica humanitarne organizacije „Most prijateljstva“ Šeherzada Vakilzadeh, a isporuka materijala očekuje se tokom ovog mjeseca.
Staru, kamenu kuću sa ispucalim zidovima ova porodica će zamijeniti novim domom, nakon što se definitivno odluči hoće li objekat biti građen u Brdima ili u gradu, što je želja njihove nane Zinete.